Σε risk-off period φαίνεται ότι εισέρχονται τα κρυπτονομίσματα, καθώς οι τιμές των περισσοτέρων δέχονται έντονες πιέσεις την Τρίτη, μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τις υποδομές στις ΗΠΑ, το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας και τη φορολογία στα crypto’s. Τη δυναμική της πτώσης επέτειναν οι δηλώσεις του CFO του Twitter στη Wall Street Journal, όπου ξεκαθάρισε ότι η εταιρία του σκοπεύει να τοποθετηθεί σε κκρυπτονομίσματα.
Στην πραγματικότητα, όμως, η αυξημένη μεταβλητότητα είναι ίδιον της αγοράς των crypto’s, ενώ οι ψυχολογικές μεταβαλλές είναι συνήθως απόρροια περισσότερο των εσωτερικών ανακατατάξεων και λιγότερο της περιρέουσας ατμόσφαιρας.
Βέβαια, οι νέες ρυθμίσεις στις ΗΠΑ που υποχρεώνου τους επενδυτές να δηλώνουν συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα στην εφορία, όταν αυτές υπερβαίνουν τα 10.000 δολάρια, αποτελούν ισχυρό παράγοντα ανησυχίας. Αυτό γιατί μετά το πογκρόμ της Κίνας κατά των miners και την έγκριση του πρώτου ETF σε Bitcoin, οι ΗΠΑ συγκέντρωσαν μεγάλη μερίδα του παγκόσμιου τζίρου στα κρυπτονομίσματα. Συνεπώς, οι μεταβολές στο φορολογικό καθεστώς προκαλούν προβληματισμό και άγχος.
Οι ρευστοποιήσεις ξεκίνησαν από την Ασία, μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης του CFO του Twitter, η οποία αποτέλεσε την αφορμή για την εκδήλωση του κύματος πωλήσεων. Ο Ned Segal δήλωσε ότι, σε αυτή τη φάση, το σενάριο επένδυσης από το Twitter σε κρυπτονομίσματα
δεν βγάζει νόημα”. Ο Segal ανέφερε την αστάθεια των τιμών και την έλλειψη λογιστικών κανόνων για αυτά τα περιουσιακά στοιχεία ως κρίσιμους παράγοντες που εμποδίζουν την εταιρεία να διαφοροποιηθεί σε κρυπτονομίσματα.
Αν και δεν υπήρχε ποτέ καμία προσδοκία το Twitter να ανακοινώσει επενδύσεις σε crypto’s, τα σχόλια του Segal πιθανότατα αποτέλεσαν την αφορμή για τους traders ώστε να κατοχυρώσουν κέρδη και να περιορίσουν το ρίσκο της έκθεσης, μετά την άνοδο του δολαρίου και την αμφιλεγόμενη απαίτηση αναφοράς φόρου κρυπτονομισμάτων που εισήχθη από το δικομματικό νομοσχέδιο για τις υποδομές στις ΗΠΑ.
Όσον αφορά στα θεμελιώδη, η δήλωση από μέλη της Επιτροπής Ανασυγκρότης της Κίνας για το ενδεχόμενο υιοθέτησης τιμωρητικών τιμών στο ρεύμα για τους miners, αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα που καλείται να ενσωματώσει η αγορά.
Η εικόνα της αγοράς
Υποχωρούν τα κρυπτονομίσματα την Τρίτη, με το Bitcoin να υποχωρεί στις 60.000 δολάρια και το Ether να προσεγγίζει τα χαμηλά του μήνα.
Το Bitcoin, το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα, χάνει 7,3%, στις $60.892 ενώ το Ether με απώλειες 7,8% προσγειώνεται στις $4.326, σύμφωνα με το Coindesk.
H κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων έχει χάσει περίπου 7% τις τελευταίες 24 ώρες, στα 2,8 τρισ. δολάρια.
To Bitcoin έχει υπερδιπλασιαστεί φέτος, ενώ το Ether έχει αυξηθεί κατά έξι φορές. Και τα δύο κλιμάκωσαν τα ρεκόρ τους την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω ζήτησης για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και τα αμφιλεγόμενα, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, επιχειρήματα ότι μπορούν να αντισταθμίσουν τους κινδύνους πληθωρισμού.
Ορισμένοι τεχνικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι η ισχυρή πορεία των κρύπτο έπρεπε να κάνει μία παύση. «Θα ήταν ασυνήθιστο να συνεχίσουν ανοδικά χωρίς διορθώσεις», δήλωσε ο Vijay Ayyar, επικεφαλής Ασίας-Ειρηνικού στην πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων Luno στη Σιγκαπούρη. Υποστήριξε ότι «βλέπουμε μια υγιή υποχώρηση» μετά από ένα παρατεταμένο ράλι.