Ενεργοπποιήθηκε τη Δευτέρα το νέο upgrade για το Bitcoin, το Taproot, το οποίο θα επιτρέψει σε developers να ενσωματώσουν στο λογισμικό τους περισσότερα χαρακτηριστικά ασφαλείας, ιδιωτικότητας καθώς και δυνατότητες κλιμακωτής ανάπτυξης για την καλύτερη διαχείριση πόρων. Η πλήρης εφαρμογή της αναβάθμισης εκτιμάται ότι θα πάρει πολύ καιρό, καθώς ενώ στο σκέλος των miners η ετοιμότητα φτάνει στο 90%, από την πλευρά των wallets η μετάβαση δεν έχει ωριμάσει για τους περισσότερους.
Το Taproot, η πολυαναμενόμενη αναβάθμιση του Bitcoin, ενεργοποιήθηκε στο μπλοκ 709.632, ανοίγοντας την πόρτα στους προγραμματιστές να ενσωματώσουν νέες δυνατότητες που θα βελτιώσουν το απόρρητο, την επεκτασιμότητα και την ασφάλεια στο δίκτυο.
Η αναβάθμιση ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο, όταν πάνω από το 90% των miners επέλεξαν να «επισημάνμουν» την υποστήριξή τους. Η προγραμματισμένη περίοδος αναμονής μεταξύ lock-in και ενεργοποίησης έδωσε στους λειτουργούς των nodes κόμβων και τους μινερσ χρόνο για πλήρη αναβάθμιση στην πιο πρόσφατη έκδοση του Bitcoin Core, 21.1, η οποία περιέχει τον συγχωνευμένο κώδικα για το Taproot. Μόνο από τη στιγμή που θα το κάνουν θα μπορούν να επιβάλλουν τους νέους κανόνες που επιτρέπουν τη χρήση του νέου τύπου συναλλαγής.
Τι είναι το Taproot;
Το Taproot είναι ένα “χωνευτήρι” διαφόρων τεχνικών καινοτομιών σε όλη την ιστορία του Bitcoin σε μία αναβάθμιση. Προτάθηκε για πρώτη φορά από τον Greg Maxwell το 2018. Από τότε, οι τρεις Προτάσεις Βελτίωσης Bitcoin (BIPs) που κωδικοποίησαν το Taproot γράφτηκαν από τους Pieter Wuille, Tim Ruffing, A.J. Townes και Jonas Nick, και συγχωνεύθηκan στο Bitcoin Core τον Οκτ. 2020.
Στo root της αναβάθμισης βρίσκονται οι “υπογραφές Schnorr”. Το Bitcoin χρησιμοποιεί ένα κρυπτογραφικό σχήμα ECDSA για τις «ψηφιακές υπογραφές» του, όπου ένας χρήστης υπογράφει μια συναλλαγή με το ιδιωτικό του κλειδί προκειμένου να εγκρίνει την αποστολή της.
Το Taproot αναβαθμίζει σε ένα διαφορετικό σχήμα που ονομάζεται Schnorr.
Κάθε συναλλαγή που χρησιμοποιεί το Taproot θα χρησιμοποιεί πλέον αυτό το νέο σχήμα ψηφιακών υπογραφών, προσθέτοντας νέες δυνατότητες που έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν το απόρρητο, την ασφάλεια και την κλίμακα των συναλλαγών Bitcoin.
Εκτός από το ότι είναι μικρότερες και ταχύτερες από το ECDSA, οι υπογραφές Schnorr έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι είναι «γραμμικές,
Ένας συνδυασμός που θα ενισχύσει το απόρρητο των συναλλαγών του Bitcoin και θα επιτρέψει πιο ελαφριά και πολύπλοκα «έξυπνα συμβόλαια» (μια κωδικοποιημένη σύμβαση με κανόνες αυτοεκτέλεσης).
Το Taproot θα έχει πολλές θετικές επιπτώσεις για διάφορα έργα σε όλο το οικοσύστημα. Για παράδειγμα, συναλλαγές με πολλές υπογραφές,
που απαιτούν περισσότερους από έναν από μια ομάδα υπογραφόντων για να υπογράψουν μια συναλλαγή, θα είναι φθηνότερες και θα χρησιμοποιούν λιγότερα δεδομένα.
Διαβάστε περισσότερα: Πώς η αναβάθμιση Taproot του Bitcoin θα βελτιώσει την τεχνική του στοίβα
Ιδιωτικότητα
Το Taproot είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας προγραμματιστών σε όλο τον κόσμο με αποστολή να βελτιώσουν το απόρρητο του Bitcoin,
δεδομένου ότι το ιστορικό συναλλαγών του είναι πολύ δημόσιο. Ένας περίεργος χρήστης μπορεί να αναζητήσει οποιαδήποτε συναλλαγή έχει σταλεί ποτέ στο Bitcoin χρησιμοποιώντας έναν δημόσιο εξερευνητή μπλοκ όπως το Mempool.space.
Αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει με το Taproot, αλλά οι λεπτομέρειες ορισμένων πιο περίπλοκων συναλλαγών (που συχνά ονομάζονται «έξυπνα συμβόλαια») θα μπορούν να αποκρύπτονται. Για παράδειγμα, ενώ αυτή τη στιγμή οι συναλλαγές του Lightning Network είναι διακριτές στο blockchain, το Taproot προσφέρει τη δυνατότητα να μοιάζουν με οποιαδήποτε άλλη συναλλαγή, ενισχύοντας περαιτέρω το απόρρητο των συναλλαγών.
Επεκτασιμότητα
Ένα άλλο ζήτημα αντιμετωπίζει το Taproot είναι ο περιορισμένος χώρος συναλλαγών του Bitcoin, ο οποίος καθιστά την επεκτασιμότητα τεράστιο πρόβλημα για το ψηφιακό νόμισμα. Οι προγραμματιστές δεν μπορούν απλώς να αυξήσουν αυτό το όριο χωρίς να επηρεάσουν την αποκέντρωση του Bitcoin, επομένως αναζητούν πάντα τρόπους για να κάνουν πιο αποτελεσματική χρήση του διαθέσιμου blockspace.
Επειδή οι υπογραφές Schnorr μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να συνδυάσουν πολλές υπογραφές σε μία, μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του όγκου των δεδομένων που αποθηκεύονται στην αλυσίδα μπλοκ. Αυτή η μείωση του μεγέθους των δεδομένων θα μπορούσε να ενισχύσει την επεκτασιμότητα του MuSig2, για παράδειγμα, ενός συστήματος πολλαπλών υπογραφών που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Blockstream, το οποίο απαιτεί έναν αριθμό υπογραφών για μία συναλλαγή.
Τι να περιμένετε από το Bitcoin και το Taproot
Μέχρι στιγμής, μόνο πάνω από τα μισά γνωστά nodes του Bitcoin σηματοδοτούν υποστήριξη για την αναβάθμιση.
Οι υπόλοιποι χρησιμοποιούν παλιό λογισμικό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα είναι ακόμη σε θέση να επιβάλουν τους νέους κανόνες του Taproot – τουλάχιστον, όχι μέχρι να αναβαθμίσουν σε Bitcoin Core 21.1. Όμως, ακόμα κι έτσι, το δίκτυο θα συνεχίσει να λειτουργεί μια χαρά.
Όλοι οι miners που δεν έχουν αναβαθμιστεί στο νέο λογισμικό δεν θα μπορούν να παράγουν με επιτυχία στο δίκτυο και θα χάσουν τη δυνατότητα να κερδίσουν τυχόν νέες ανταμοιβές μπλοκ. Ωστόσο, οι προγραμματιστές έχουν κάνει πολλά για να διασφαλίσουν ότι οι miners είχαν επαρκή χρόνο. Πράγματι, πάνω από το 90% των ανθρακωρύχων έχουν ήδη δηλώσει ότι σκοπεύουν να αναβαθμίσουν στο νέο λογισμικό, γι’ αυτό το Taproot μπόρεσε να “κλειδώσει” τον Ιούνιο και γιατί υπήρξε καθυστέρηση 5 μηνών πριν ξεκινήσει η ενεργοποίηση.
Τα Wallets αργούν…
Ωστόσο, η ενεργοποίηση δεν σημαίνει ότι έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη.
Οι χρήστες δεν θα μπορούν να στείλουν ή να λάβουν τον νέο τύπο συναλλαγής μέχρι να τον υποστηρίξει το συγκεκριμένο πορτοφόλι Bitcoin – και τα περισσότερα πορτοφόλια δεν το υποστηρίζουν ακόμα. Οι developers πορτοφολιών θα πρέπει να γράψουν νέο κώδικα για τα πορτοφόλια τους για να κάνουν τέτοιες συναλλαγές δυνατές.
Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, από παλαιότερες και όχι τόσο ριζοσπαστικές ασναβαθμίσεις, θασ χρειαστούν μήνες ή χρόνια για να διαχυθεί η νέα ενημέρωσης Taproot στους τελικούς χρήστες και στο σύνολο της αγοράς.
Αξίζει μόνο να σημειθωεί ότι χρειάστηκαν περίπου δύο χρόνια για την τελευταία συγκριτικά μεγάλη αναβάθμιση του Bitcoin, το SegWit, ώστε η υιοθέτησή της να φτάσει στο 50%.
Το Tapropot ως developer enabler
Ενώ το Taproot προσφέρει τη δυνατότητα πιο περίπλοκων περιπτώσεων χρήσης (όπως η πραγματοποίηση ιδιωτικών συναλλαγών στο Lightning Network που δεν διαφέρουν από τις κανονικές συναλλαγές), οι προγραμματιστές θα πρέπει να δημιουργήσουν αυτά τα εργαλεία και να τα εφαρμόσουν ξεχωριστά.
Το Taproot θα επιτρέψει νέες εξελίξεις και νέες λύσεις. Δίνει στους προγραμματιστές μια διευρυμένη εργαλειοθήκη για να συνεργαστούν καθώς συνεχίζουν να εξερευνούν, να επαναλαμβάνουν και να δημιουργούν. Ορισμένα από αυτά τα έργα βρίσκονται ήδη στα σκαριά.