if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Πενθήμερο διόρθωσης στο Χ.Α. αλλά και άμυνες

Πτωτικά – διορθωτικά για 5η συνεχή συνεδρίαση έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, όμως κράτησε για άλλη μια φορά τη ζώνη των 900 – 910 μονάδων, βρίσκοντας στηρίξεις σε τίτλους όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, ElvalHalcor και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ για ακόμη μια φορά, η εικόνα του Mid Cap ήταν καλύτερη. 

Η αγορά βρίσκεται σε ένα κομβικό επίπεδο που από τη μία έχει να διαχειριστεί τις θετικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα σε οικονομικό – επιχειρηματικό επίπεδο, από την άλλη ελλοχεύει το ενδεχόμενο νέων μέτρων λόγω αύξησης κρουσμάτων Covid, κάτι που κρατάει δέσμιο όλο το σύστημα. 

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Η αγορά έβγαλε με περισσή επιτυχία πέρα τη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου μη τραπεζικής εταιρίας των τελευταίων 14 ετών (ΔΕΗ), το ομόλογο της ElvalHalcor υπερκαλύφθηκε σχεδόν τρεις φορές, ενώ μεγάλοι όμιλοι όπως Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Τιτάν, Πλαστικά Θράκης κ.α. ανακοίνωσαν εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ενάμιση μήνα πριν τη λήξη του έτους και ενώ απομένουν μόλις 34 συνεδριάσεις για την ολοκλήρωσή του, η ελληνική αγορά – ασχέτως πορείας Γενικού Δείκτη – είναι πολλαπλά «κερδισμένη» κατά το 2021. Πρόκειται για ένα έτος επιστροφής και αναβάθμισης για όλη τη χρηματιστηριακή αγορά, με μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου, πολλαπλές εκδόσεις ομολόγων, πληθώρα από deals, και εξαιρετικά σύνθετων διεργασιών σε πολλούς κλάδους. 

Μολονότι ο Γενικός Δείκτης δυσκολεύεται να κάνει την υπέρβαση και να υπερκεράσει την κρίσιμη ζώνη των 930 – 950 μονάδων, η συνολική εικόνα της αγοράς παραπέμπει σε συνθήκες πολλά υποσχόμενης γονιμότητας, με τις προοπτικές τόσο για το υπόλοιπο του 2021, όσο και για τη νέα χρονιά να διαγράφονται θετικές. 

ΤΟ intraday γράφημα του γενικού δείκτη
Πενθήμερο διόρθωσης στο Χ.Α. αλλά και άμυνες

Τα οικονομικά δεδομένα και ο… Γόρδιος Δεσμός της πανδημίας

Το ζητούμενο βεβαίως είναι το χρηματιστήριο να συνδεθεί περισσότερο με τα τεκταινόμενα στην ελληνική οικονομία, η πορεία της οποίας, συνδυαστικά με όλα τα συμφραζόμενα (ρυθμοί ανάπτυξης, προσδοκίες αναβάθμισης, κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης), δείχνει ότι θα δικαιολογούσε πολύ καλύτερη εικόνα από πλευράς μετοχών. 

Συνάμα, ολοένα και περισσότερες εισηγμένες δείχνουν ότι έχουν υποσκελίσει τη ζημιά της πανδημίας, επιστρέφοντας είτε στις επιδόσεις του 2019 (ΕΛΠΕ, Autohellas κ.α.) είτε σε ιστορικά υψηλά μεγέθη. 

Πενθήμερο διόρθωσης στο Χ.Α. αλλά και άμυνες

Η κυβέρνηση και όλο το επιτελείο που διαχειρίζεται αυτή την κρίση καλείται να λύσει έναν… Γόρδιο Δεσμό, καθώς τα κρούσματα αυξάνουν και τα νοσοκομεία γεμίζουν, όμως από την άλλη υπάρχει η δέσμευση ότι νέο lockdown δεν είναι στο πρόγραμμα. Έτσι, εύλογα κάποια χαρτοφυλάκια αναβάλουν τις πρωτοβουλίες τους, τουλάχιστον σ’ ότι αφορά το χτίσιμο νέων θέσεων. 

Παράλληλα, η διάψευση των προσδοκιών για ενδεχόμενη είσοδο κι άλλων μετοχών πέραν της ΔΕΗ στον MSCI, συνέβαλε στο μούδιασμα της αγοράς και έδωσε αφορμή για διόρθωση και κατοχύρωση κάποιων κερδών σε τράπεζες και blue chips. Όμως, είναι ξεκάθαρο ότι διάθεση ισχυρών ρευστοποιήσεων που θα αλλοίωναν τα τεχνικά κεκτημένα δεν υπάρχει, τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς μόνο τρεις μετοχές του FTSE 25 είχαν πτώση άνω του 1% (Coca Cola HBC, Μυτιληναίος και Motor Oil). 

Καταλύτης η ΔΕΗ

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 910,63 μονάδες με πτώση 0,36%, με την αξία συναλλαγών στα 63,80 εκατ. ευρώ, όμως τα 28,05 εκατ. ευρώ έγιναν από τη ΔΕΗ που δεσπόζει σε καθημερινή βάση, με ισχυρότατες εισροές. 

Θυμίζουμε ότι στις εφτά τελευταίες συνεδριάσεις, μαζί με τη σημερινή, στη μετοχή της ΔΕΗ έχουν διακινηθεί 165 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν αλλάξει χέρια 17,4 εκατ. τεμάχια, λόγω της εισαγωγής της στον MSCI Global Standard Greece. 

Αύριο εισάγονται προς διαπραγμάτευση οι 150.000.000 νέες μετοχές που προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου, ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίηση της Επιχείρησης πάνω από τα 4 δισ. ευρώ, ενώ από την Τετάρτη η μετοχή εισάγεται στον MSCI Global Standard Greece. Έτσι, στο φινάλε της αυριανής συνεδρίασης αναμένεται ισχυρό rebalancing από passive funds που έχουν δείκτες όπως ο MSCI ως απόλυτο επενδυτικό «ευαγγέλιο». Σήμερα η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε στα 10,42 ευρώ με άνοδο 1,66%, πραγματοποιώντας την 8η θετική συνεδρίαση στις δέκα τελευταίες. 

Στον Mid Cap η εικόνα ήταν μεικτή με τις Profile και Ικτίνο να ξεχωρίζουν θετικά, ενώ στην ευρύτερη αγορά καλή εικόνα είχαν οι Αγροτικός Οίκος Σπύρου (+18,18%), Frigoglass (συνεχίζεται το ράλι +16,82% με ισχυρούς όγκους, εν αναμονή θετικών εξελίξεων στην εταιρεία), Lavipharm, Quality & Reliability, Μπήτρος, Logismos, Έλαστρον, Ευρωσύμβουλοι, Σωλ. Τζιρακιάν, Κορδέλλου, Κυριακούλης και Epsilon Net. 

Στον αντίποδα, πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως ΑΝΕΚ, Intralot, CPI, Ιντεάλ, Unibios, Ιντερτέκ, Κέκροπας, Προοδευτική, Δομική Κρήτης, Revoil κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς 51 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 62 που υποχώρησαν. 

Η τεχνική εικόνα

Σχολιάζοντας την τεχνική εικόνα της αγοράς ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, τονίζει πως «από τις Σεπτεμβρίου η Αγορά έχει μια καθαρά ανοδική πορεία, όμως δεν δείχνει να βιάζεται να πατήσει σε νέα υψηλότερα επίπεδα διαπραγμάτευσης και κάθε νέα κατάκτηση τιμών κατοχυρώνεται με συσσώρευση. Οι βραχυπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες είναι επίσης αγορασμένοι ενώ οι ταλαντωτές αφήνουν ένα υποσχόμενο ανοδικό περιθώριο 20 μονάδων πριν εισέλθουν σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών, αρκετό ωστόσο για να μεταβάλει δραστικά την ψυχολογία της αγοράς προς το θετικότερο».

Συνεχίζοντας ο αναλυτής υπογραμμίζει πως «ο Γ.Δ. διαπραγματεύθηκε την περασμένη εβδομάδα πάνω από τις 900 μονάδες και στις πέντε συνεδριάσεις για πρώτη φορά μετά την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Η αργή αυτή αλλά ουσιαστική κατοχύρωση των επιπέδων η οποία συντελείται με υψηλότερο τζίρο προκρίνει εκ νέου την υπόθεση διαφυγής πάνω από τις 930 μονάδες σε κοντινό βάθος χρόνου».

Πενθήμερο διόρθωσης στο Χ.Α. αλλά και άμυνες
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version