Να χρησιμοποιήσει τη συζήτηση για νέα μέτρα και τη δυναμική που αναπτύσσεται στην Ευρώπη για στοχευμένους περιορισμούς και τη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ως μοχλό πίεσης, επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση, καθώς προσπαθεί να αποφύγει τη λήψη οριζόντων μέτρων, αν και μια τέτοια απόφαση μοιάζει αναπόδραστη.
Σύμφωνα με τα ελληνικά media και τις δηλώσεις κυβενρητικών παραγόντων, η Ελλάδα στρέφεται περισσότερο στο μοντέλο Αυστρία, ήτοι την επιβολή περιορισμών στους ανεμβολίαστους και λιγότερο στο παράδειγμα της Ολλανδίας για περιορισμό της κινητικότητας συνολικά. Ταυτόχρονα όμως, αγνοεί το μοντέλο της Γερμανίας για την ενίσχυση των δωρεάν τεστ και την αποτελεσματικότερη προστασία σε όλους τους χώρους.
Η επιτροπή εμπειρογνωμώνων του υπουργείου Υγείας συνεδριάζει την Τετάρτη και αναμένετια να συζητήσει προτάσεις για ενίσχυση των μέτρων, αλλά χωρίς να φτάνει στο επίπεδο των απαγορεύσεων και του περιοτισμού της κινητικότητας, καθώς η κυβέρνηση έχει με δηλώσεις παραγίντων της -και του πρωθυπουργού- απορρίψει απριόρι το σενάριο αυτό.
Σε αυτή τη φάση, η κυβέρνηση θα ρίξει περισσότερο βάρος στους ελέγχους τήρησης των μέτρων. Η αντίδραση πολιτών, η αδυναμία υπαλλήλων να επιβληθουν και επιχειρηματιών να αναλάβουν το κόστος καθώς και η νωχελικότητα της αστυνομίας, αποτελούν ζητήματα που έχουν επιτρέψει την επιλεκτική τήρηση των μέτρων.
Ζήτημα εγείρεται επίσης στην τήρηση μέτρων σε μεγαλες επιχειρήσεις, στα αεροδρόμια και στα εμπορικά κέντρα, όπου η πρόσβαση της αστυνομίας είναι ελεγχόμενη και ρυθμιζόμενη και η διαδικασία ελέγχου αποτελεί εσωτερικό ζήτημα,
Auditor’s note: Country Risk
Την προηγούμενη φορά πάντως που προαναγγέλονταν μέτρα, εν τέλει, οι αποφάσεις ήταν πολύ κατώτερες των προσδοκιών. Το σενάριο της μιντιακής επιβολής φαίνεται ότι παραμένει ο επιλεγμένος τρόπος δράσης της κυβέρνησης. Έτσι, τα μέτρα που αναμένεται τελικά να ληφθούν θα είναι περιορισμένα, στοχευμένα και χωρίς ουσιαστικό αντίκτυπο στην αγορά.Πλέον, το country risk αυξάνεται από δύο πλευρές:
- Από τη μια η αύξηση κρουσμάτων, νοσηλειών, διασωληνώσεων και θανάτων, υπονομεύει τη ατνοδχή του ΕΣΥ και την κοινωνική συνοχή.
- Από την άλλη η αποδυνάμωση του τείχους ανοσίας από τη μείωση της ανοσοπόκρισης στον γενικό πληθυσμό, λόγω της περιορισμένης δυναμικής που έχει αναπτύξει ο αναμνηστικός εμβολιασμός.
Πρακτικά, όπως έχει κατ επανάληψη επισημάνει το Crisis Monitor, εφόσον η ΕΕ και άλλες χώρες αναπροσαρμόσουν τα στατιτικά τους για τους εμβολιασμένους, υπολογίζοντας το 6μηνο ως όριο αποτελεσματικότητας, τότε τα πραγματικά ποσοστά πλήρως εμβολιασμένων στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλότερα.
Αυτό συνεπάγεται ότι η δυναμική της κατάστασης είναι επιδεινούμενη και με εκθετική ταχύτητα. Για να υπολογιστεί η ακριβής ισορροπία θα πρέπει να υπολογιστεί το ποσοστό εμβολιασμένων που κάνουν τρίτη δόση στο 6μηνο και το ποσοστό ανεμβολίαστων που μεταπείθονται και κάνουν την πρώτη δόση. Το ισοζύγιο αυτό μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στον υπολογισμό της προοπτικής της πανδημίας του κορονοϊοού στην Ελλάδα.
Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Το πιο καυτό ζήτημα
Το πιο καυτό ζήτημα, το οποίο η κυβέρνηση ακόμα δεν τοποθετεί στο τραπέζι, καθώς δεν θεωρεί ότι έχει ωριμάσει επαρκώς ειδησεογραφικά, είναι το θέμα της εκπνοής του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Έτσι, αν και η πλατφόρμα για την αναμνηστική τρίτη δόση των εμβολίων -και δεύτερη για το J&J- έχει ανοίξει, εν τούτοις οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις θεωρούνται επαρκώς καλυμμένοι ακόμα και μετά την παρέλευση του 6μηνου.
Βέβαια, η εκπνολή του πιστοποιητικού εμβολιασμού -εφόσον απφασιστεί- θα είναι οριζόντιο και σκληρό μέτρο, το οποίο θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει προλυεπίπεδες αντιδράσεις. Γι αυτό, η κυβέρνηση προσπαθεί να εντείνει τη δυναμική έτσι ώστε να το ανακοινώσει όταν το ποσοστό που θα έχουν κάνει την τρίτη δόση, θα είναι πάνω από το 65%, των αρχικώς εμβολιασμένων.
Όπως όμως αποδεικνύουν οι διεθνείς έρευνες, τα αντισώματα μειώνεται ραγδαία μετά το τετράμηνο, με αποτέλεσμα στο 6μηνο η προστασία -ειδικά έναντι των μεταλλάξεων- να είναι στην πραγματικότητα ανύπαρκτη. Έτσι, το πρόβλημα που δημιουργείται ήδη, είναι η ψευδής αίσθηση προστασίας που απολαμβάνουν ορισμένες κατηγοριες εμβολιασμένων. Η ψευδής αυτή αίσθηση αναμένεται ότι θα αποτελέσει τη βασική αιτία για την αύξηση των κρουσμάτων και κατ επέκταση της εισαγωγής εμβολιασμένων στα νοσοκομεία.
Η εξέλιξη αυτή είναι πολλαπλώς προβληματική, καθώς από τη μία εντείνει την πίεση στο ήδη υπερφορτωμένο ΕΣΥ, ενώ ταυτόχρονα τροφοδοτεί τη φαρέτρα των αντιεμβολισατών, καθώς πάνω σε αυτό βασίζουν το επιχείρημα της αναποτελεσματικότητας των εμβολίων.
Συνεπώς, αν και η κυβέρνηση πιέζει τους ανεμβολίστους, την ίδια στιγμή επιτρέπει τη μετατροπή εμβολιασμένων σε ανεμβολίαστους, χωρίς ουσιαστική παρακίνηση και ευελπιστώντας ότι όσοι έκαναν τον αρχικό εμβολιαστικό κύκλο θα προσφύγουν και στον συμπληρωματικό αυτοβούλως. Στο μεταξύ το τείχος ανοσίας αποσαρθρώνεται εκ των έσω.
Προειδοποιήσεις και μέτρα
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοινώνει ότι θα προχωρήσει σε επιστράτευση γιατρών μέσα στην εβδομάδα αν δεν καλυφθούν τα κενά στο ΕΣΥ. Ειδικότερα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΟΡΕΝ, ανέφερε ότι σήμερα ή αύριο ολοκληρώνεται η διαδικασία της εθελοντικής προσέλευσης και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιστράτευση, η οποία θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα, όπου η κατάσταση είναι περισσότερο επιβαρυμένη. Εάν υπάρχει ανάγκη, εν συνεχεία θα προχωρήσει η επιστράτευση και στην υπόλοιπη Ελλάδα, επισήμανε.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων τόνισε ότι τα όποια μέτρα θα αφορούν σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού καθώς αυτοί είναι πιέζουν το ΕΣΥ. «Όποια μέτρα κριθούν απαραίτητα να πάρουμε και αφορούν στους ανεμβολίαστους πολίτες, θα τα πάρουμε. Δεν θα είναι τιμωρητικά»,
σημείωσε ο υπουργός.
Από την πλευρά της, η υφυπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αναφέρθηκε σήμερα στο ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων και περιορισμών για τους ανεμβολίαστους πολίτες.
Ειδικότερα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας είπε ότι είναι πιθανό να απαιτούνται περισσότερα τεστ για να κινηθούν, και παρέπεμψε στις εισηγήσεις της επιτροπής των Ειδικών που συνεδριάζουν την Τετάρτη.
Για την υπόθεση του επόπτη υγείας που προέτρεπε αρνητές ασθενής να μη διασωληνωθούν, η κ. Γκάγκα τόνισε πως κάθε φορά που υπάρχει καταγγελία ελέγχεται από το υπουργείο και τους Ιατρικούς Συλλόγους, πως έχουν απομακρυνθεί συνάδελφοι στο παρελθόν και υπάρχουν και διοικητικές κυρώσεις. Έχουμε δει αρνητές της επιστήμης σε όλα τα μέρη, τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Γκάγκα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το εμβόλιο επηρεάζει την δυνατότητα να κάνει κάποιος παιδί.
Επιτάξεις ιδιωτικών κλινών και επιστράτευση γιατρών
Ο υπυοργός Υγείας αναφορικά με το θέμα της επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών δήλωσε ότι:
«Είμαστε σε συνεννόηση με τους ιατρικούς συλλόγους. Μας έρχονται ορισμένα ονόματα εθελοντικά αλλά μέσα στην εβδομάδα, αν δεν καλυφθούν τα κενά, θα γίνει επιστράτευση αρχικά από Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα. Επιθυμία μας είναι να καλυφθούν τα κενά σε συνεννόηση με τους γιατρούς αλλά όλα δείχνουν ότι θα προχωρήσουμε σε αυτό το μέτρο»,
τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Παράλληλα έκανε λόγο για πλήρη συμπόρευση του ΕΣΥ με τις ιδιωτικές κλινικές. Ήδη περισσότερες από 700 κλίνες έχουν παραχωρηθεί σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη από ιδιωτικές κλινικές. Υπάρχει και σχετικός προγραμματισμός για την Αθήνα», τόνισε ο υπουργός.
«Όλες οι κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα αφορούν σε non Covid περιστατικά»,
πρόσθεσε.
Εμβολιασμός
Στο μεταξύ, παρότι η ενίσχυση της εμβολιαστικής ροής τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει επιτρέψει μερικώς στα κυβερνητικά στελέχη να αναθαρρήσουν -μετά τα 245.000 νέα ραντεβού μέσα σε 11 ημέρες για εμβολιασμό- υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος που πρέπει να διανυθεί για την αισθητή βελτίωση της επιδημικής εικόνας και σίγουρα αυτή δεν αναμένεται εντός Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με φιλοκυβερνητικά media, το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας της τρίτης δόσης αποτελεί σενάριο που μπαίνει επί τάπητος. Ωστόσο, στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν μπορεί να δρομολογηθεί -με αυτό το φραστικό- καθώς δεν είναι υποχρεωτικές οι πρώτες δύο. Υπ αυτό το πρίσμα το μόνο σενάριο που συζηταίται -αλλά όχι δυνατά- είναι αυτό του χρόνου λήξης του πιστοποιητικού εμβομιασμού.
Τρίτη δόση
Σε πρώτη φάση αναμένεται να ενταθούν οι πιέσεις για τρίτη δόση στους άνω των 65, που έχουν ήδη κλείσει έξι μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με τη δεύτερη. Σε αυτό το ενδεχόμενο αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Θανάσης Κοντογεώργης, στα πρότυπα των μέτρων που έλαβε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας η Γαλλία.
«Βασική μας μέριμνα είναι οι συμπολίτες μας άνω των 65 ετών. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μετά το εξάμηνο ίσως η ανοσολογική απόκριση δεν είναι η επιθυμητή. Άνθρωποι που άνω των 65 έκαναν 3η δόση βοήθησαν στο να μειωθούν τα κρούσματα. Εξετάζουμε για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών η 3η δόση να καταστεί υποχρεωτική, κυρίως για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους»,
εξήγησε ο κ. Κοντογεώργης, εκτιμώντας παράλληλα πως «σε αυτή τη φάση νομίζω τα μέτρα είναι επαρκή».
Το ίδιο θέμα έθεσε με δηλώσεις του και ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, καταδεικνύοντας ότι η κυβερνηση διαπιστώνει ελλιπή προσέλευσή τους «Είναι ένα μέτρο προστασίας της υγείας των πιο ευάλωτων, προκειμένου να μην στερηθούν τις χαρές της κοινωνικής ζωής κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και στη χώρα μας» επισήμανε ο κ. Σκέρτσος, υπολογίζοντας ότι «στην Ελλάδα έως σήμερα έχει επιλέξει να εμβολιαστεί το 75% των ενηλίκων και το 35% των ανηλίκων 12 έως 17 ετών».
«Το φράγμα των 7 εκατομμυρίων πολιτών είναι πλέον πολύ κοντά. Πρέπει όμως να πάμε ακόμη πιο ψηλά από αυτό για να μειώσουμε τους κινδύνους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Επικρατείας, ενώ περιέγραψε ότι «σε όρους νοσηλειών ο εμβολιασμός ενός 70άρη ισοδυναμεί με τον εμβολιασμό 31 νεότερων ανθρώπων. Ή διαφορετικά, αν είχαμε καταφέρει σήμερα να είναι εμβολιασμένο αντί για το 80% το 95% των ηλικιών 60+, οι βαριές νοσηλείες στις ΜΕΘ θα ήταν περίπου 100 αντί για 480».
Αυστηρότερα μέτρα στο ίσιο πλαίσιο
Υπαρκτή, αντίθετα, παραμένει η πιθανότητα αυστηροποίησης των μέτρων, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, με χρονικό ορίζοντα τη συνεδρίαση της Επιτροπής την ερχόμενη Τετάρτη.
Η συζήτηση γύρω από ένα δεύτερο πακέτο ήπιων μέτρων περιστρέφεται τις τελευταίες ώρες γύρω από περιορισμούς αποκλειστικά για ανεμβολίαστους, όπως:
- μείωση της χωρητικότητας και σε άλλους χώρους πλην των σούπερ μάρκετ, όπως η εστίαση και η ψυχαγωγία,
- επαναφορά της τηλεργασίας,
- θέσπιση κλιμακωτού ωραρίου προσέλευσης στο δημόσιο, το οποίο θα αραίωνε τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς
- χρήση της μάσκας σε ανοιχτούς χώρους και διπλής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς,
- σύσταση σε υπερήλικες για αποφυγή συναναστροφών,
- είσοδος με τεστ στα σούπερ μάρκετ, για όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο