Κίνηση-ένδειξη της αναδιάταξης των ευρύτερων γεωοικονομικών ισορροπιών στην περιοχή, ερήμην της Ελλάδας ανακοίνωσε η ισπανική τράπεζα BBVA, η οποία κατέθεσε πρόταση για την εξαγορά του 50,15% της τουρκικής Garanti που δεν ελέγχει ήδη, έναντι 2,25 δισ., που σημαίνει ότι αποτιμά την τουρκική τράπεζα στα 4,2 δισ. ευρώ συνολικά. Εκτός από τη σημασία μιας τέτοιας κίνησης σε τραπεζικό και επενδυτικό είπεδο, στέλνει μηνύματα και σε γεωοικονομικό, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι συμπίπτει με τη συζήτηση στο ΣΕΥ για την υιοθέτηση σκληρότερης στάσης από την ΕΕ απέναντι στην Τουρκία.
Μια ακόμη εξαγορά τουρκικής τράπεζας από ισπανική έρχεται να ισχυροποιήσει τις διμερείς σχέσεις και να εντείνει το ισπανικό αποτύπωμα στην τουρκική οικονομία. Καθώς η τουρκική λίρα υποχωρεί διαρκώς, τα αποθεματικά των τραπεπζών εξατμίζονται και τα ρίσκα αυξάνοται, η συγκυρία που διαμορφώνεται αποδεικνύεται ιδανική για την BBVA που αναζητά αποδόσεις. Στο στόχαστρο βρίσκεται η Garanti, στην οποία η ισπανική είναι ήδη μέτοχος μειοψηφίας.
Προσφορά για το μερίδιο 50,15% που δεν κατέχει στην τουρκική τράπεζα Garanti BBVA έναντι 2,25 δισ. ευρώ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αποφάσισε να ξεκινήσει η ισπανική BBVA.
Οπως μεταδίδει το Reuters, η τιμή προσφοράς των 12,20 τουρκικών λιρών (1,22 δολαρίου) ανά μετοχή αντιπροσωπεύει premium 15% σε σχέση με την τιμή της Παρασκευής ή 34% premium σε σχέση με τη μέση τιμή των τελευταίων έξι μηνών, σύμφωνα με την ισπανική τράπεζα.
Η BBVA, όπως και η ανταγωνίστριά της Santander, επεκτείνεται σε αναδυόμενες αγορές όπου βλέπει μεγαλύτερες ευκαιρίες για ανάπτυξη.
Ρίσκο και προεκτάσεις
Παρά την τρέχουσα αστάθεια στην τουρκική αγορά, η BBVA υπερασπιζόταν πάντα τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή της έναντι της Τουρκίας, την οποία θεωρεί στρατηγική αγορά.
Το χρηματιστήριο στην Κωνσταντινούπολη κάνει το μεγαλύτερο άλμα από τον Μάρτιο του 2020, καθώς οι τραπεζικές μετοχές ενισχύονται.
Η κίνηση της BBVA έρχεται τη στιγμή που η τουρκική οικονομία ταλανίζεται από το ανορθόδοξο οικονομικό δόγμα του Ταγίπ Ερντογάν που πυροδοτεί φυγή επενδυτών. Η απόκτηση ολόκληρης πλέον της Garanti Bank από την ισπανική BBVA αποτελεί άνοιγμα με γεωοικονομικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις.
Πλέον, το ενδεχόμενο επιβολής ευρείας κλίμακας οικονομικών κυρώσεων από την ΕΕ στην Τουρκία γίνεται ακόμη πιο μακρινό. Τέτοιες αποφάσεις άλλωστε δεν λαμβάνονται χωρίς την απαραίτητη πολιτική διαβούλευση…
Η κατάθεση της πρότασης έρχεται μάλιστα τη στιγμή που η Ελλάδα ζητά από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ να καταστήσει σαφέστερες τις κόκκινες γραμμές για τα Βαρώσια και την Ανατολική Μεσόγειο στην Τουρκία.