Η Ελλάδα είναι στο Top10 των πιο επικίνδυνων χωρών του ECDC για την επέλαση του κορονοϊού, αλλά είναι η μόνη από τις αναπτυγμένες χώρες της ΕΕ που βρίσκονται στη λίστα που αρνείται να λάβει περιοριστικά μέτρα.
Σύμφωνα με τον ECDC η κατάσταση της επιδημίας της COVID-19 εξακολουθεί να επιδεινώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θεωρείται “πολύ ανησυχητική” σε δέκα χώρες και “ανησυχητική” σε άλλες δέκα, που σημαίνει ότι είναι ακόμη ελεγχόμενη σε 7 χώρες.
Η επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ χαρακτηρίζεται αυτή την ώρα από μια ραγδαία και σημαντική αύξηση των μολύνσεων και ένα ποσοστό θνητότητας που είναι χαμηλό όμως αυξάνεται αργά, επισημαίνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) στην πιο πρόσφατη αποτίμησή του για τους κινδύνους.
“Οι μολύνσεις, οι νοσηλείες και ο αριθμός των θανάτων αναμένεται να αυξηθούν στη διάρκεια των δύο επόμενων εβδομάδων”, υπογραμμίζει η ευρωπαϊκή υπηρεσία που έχει την έδρα της στη Στοκχόλμη.
Όπερ σημαίνει ότι το κύμα της πανδημίας που πλήττει και την Ελλάδα δεν έχει ακόμα φτάσει στην κορύφωσή του. Η Ελλάδα όμως γράφει αλλεπάλληλα ρεκόρ λοιμώξεων, εισαγωγών, διασωληνώσεων, ενώ η θνητότητα είναι μακράν η μεγαλύτερη στη ΕΕ.
Το Top10
Μεταξύ των 27, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Ολλανδία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Σλοβενία βρίσκονται στη μεγαλύτερη κατηγορία ανησυχίας.
Στις χώρες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία “ανησυχητική” [κατάσταση της επιδημίας Covid-19] βρίσκονται η Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ρουμανία και η Σλοβακία.
Τρεις χώρες βρίσκονται στην κατηγορία “μέτρια ανησυχία” (Γαλλία, Πορτογαλία, Κύπρος) ενώ τέσσερις χώρες βρίσκονται σε αυτήν της “χαμηλής ανησυχίας” (Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία και Μάλτα).
Η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί το ECDC για τις κατηγορίες ανησυχίας αναμιγνύει απόλυτες τιμές (αριθμός μολύνσεων, νοσηλειών και θανάτων) αλλά και την πρόσφατη εξέλιξή τους.
Η Ελλάδα σε χειρότερη κατάσταση
Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι αναλογικά χειρότερη από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, καθώς έχει χαμηλότερο επίπεδο εμβολιασμένων, χειρότερα εξοπλισμένο και πολύ πιο αποδυναμωμένο ΕΣΥ, ενώ δεν έχει εισάγει μέτρα προστασίας στα σχολεία. Επίσης, η Ελλάδα έχει τον πλέον γηρασμένο πληθυσμό συγκριτικά με τις άλλες χώρες που βρίσκονται ψηλά στη λίστα επικινδυνότητας.
Έκρηξη θανάτων τις επόμενες 15 ημέρες
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβολές, ο αριθμός των μολύνσεων και των θανάτων αναμένεται να αυξηθεί περίπου 50% τις επόμενες δύο εβδομάδες, για να φθάσουν έναν εβδομαδιαίο ρυθμό 300 νέων μολύνσεων και 2,7 θανάτων ανά 100.000 κατοίκους.
Για άλλες τρεις χώρες εκτός ΕΕ που παρακολουθούνται από την υπηρεσία (Νορβηγία, Ισλανδία και Λίχτενσταϊν), η κατάσταση χαρακτηρίζεται “ανησυχητική”.
Νέα μέτρα και lockdown
Με το νέο κύμα της πανδημίας να χτυπάει αλύπητα την βόρεια Ευρώπη, η μία μετά την άλλη οι χώρες επιστρέφουν στην εφαρμογή περιοριστικών μέτρων.
Πρώτη η Αυστρία ανακοίνωσε σκληρό lockdown για τους ανεμβολίαστους. Εν συνεχεία η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι επιβάλλει από αυτό το Σαββατοκύριακο μερικό lockdown, διακόπτοντας στις 19:00 τη λειτουργία των περισσοτέρων δραστηριοτήτων.
Δείκτης αυστηρότητας μέτρων
Μίνι lockdown σε Ολλανδία και Νορβηγία
Από το Σάββατο τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα μη απαραίτητα καταστήματα στην Ολλανδία θα κλείνουν στις 19:00 για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με το NOS. Οι πολίτες θα κληθούν να εργάζονται από το σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο και δεν θα επιτρέπονται θεατές στις αθλητικές διοργανώσεις. Τα σχολεία, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι θα παραμείνουν ανοικτά.
Η Νορβηγία θα εισαγάγει ξανά περιορισμούς κατά της COVID-19 σε εθνικό επίπεδο λόγω της ισχυρής αναζωπύρωσης της επιδημίας, επιτρέποντας κυρίως στους δήμους να χρησιμοποιούν το υγειονομικό πάσο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Η σκανδιναβική χώρα, η οποία ήρε όλα τα περιοριστικά μέτρα στα τέλη του Σεπτεμβρίου, θα προτείνει επίσης μια τρίτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 σε όλους όσοι είναι άνω των 18 ετών, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε, αποκλείοντας ωστόσο lockdown ή αυστηρά μέτρα.
Ο αριθμός των θανάτων από την COVID-19 αυξάνεται και αυτός ξανά, αν και παραμένει χαμηλός, περίπου στους τέσσερις ημερησίως αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Η Δανία πρότεινε να προχωρήσει άμεσα η νομοθεσία που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να ζητούν από τους εργαζόμενούς τους να επιδεικνύουν το υγειονομικό τους πιστοποιητικό, ένα ακόμη μέτρο που έχει στόχο να ανασχέσει το νέο κύμα μολύνσεων της covid-19.
Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων covid-19 στη Δανία παραμένει σταθερά μεταξύ των 2.000 και 3.000 τις τελευταίες ημέρες, την ώρα που στα μέσα Σεπτεμβρίου κυμαινόταν γύρω στα 200.
Ο αριθμός των θετικών τεστ έχει επίσης υπερδιπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Η θνητότητα
Γερμανία: Σε τροχιά μέτρων… δωρεάν τεστ
Στη Γερμανία, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την επαναφορά από το Σάββατο των δωρεάν διαγνωστικών τεστ για κορονοϊό, τα οποία είχαν καταργηθεί στις 11 Οκτωβρίου, με το σκεπτικό ότι όλοι οι πολίτες θα μπορούσαν έως τότε να έχουν εμβολιαστεί. Η ραγδαία αύξηση ωστόσο των κρουσμάτων με την ταυτόχρονη μείωση των διενεργούμενων τεστ και την διεύρυνση των περιορισμών για τους ανεμβολίαστους, κατέστησε αναγκαία την αναθεώρηση του μέτρου. «Αν δεν γίνει κάτι τώρα, κάθε δύο εβδομάδες θα βλέπουμε διπλασιασμό των κρουσμάτων», τόνισε ο κ.Σπαν και ανέφερε ότι δεν αρκεί πλέον να επιτρέπεται η πρόσβαση σε εκδηλώσεις και για όσους προσκομίζουν αρνητικό τεστ. «Πρέπει να εφαρμοστεί ευρύτερα ο κανόνας των 2G, για πρόσβαση μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες», πρόσθεσε.
Εμβολιασμένοι το 85%(!) στην Ολλανδία
Τα κρούσματα της covid-19 έχουν αυξηθεί ραγδαία στην Ολλανδία μετά την κατάργηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στα τέλη Σεπτεμβρίου και χθες Πέμπτη ο ημερήσιος αριθμός μολύνσεων έφτασε τις 16.264, ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας.
Περίπου το 85% των ενηλίκων στην Ολλανδία έχει εμβολιαστεί κατά της covid-19, όμως οι αναμνηστικές δόσεις είναι διαθέσιμες μόνο για τους ανοσοκατεσταλμένους. Από τον Δεκέμβριο αναμνηστική δόση θα χορηγείται και στους άνω των 80 ετών.
Τον Οκτώβριο περίπου το 55% των ασθενών στα ολλανδικά νοσοκομεία και το 70% όσων βρίσκονταν στην εντατική ήταν ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, σύμφωνα με το Ολλανδικό Ινστιτούτο για την Υγεία (RIVM).