Νέα προσφυγική κρίση με γεωπολιτικές ρίζες και πολιτικές απολήξεις, εξελίσσεται στα ανατολικά σύνρα της ΕΕ, με επίκεντρο την Πολωνία, καθώς χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα από την πλευρά της Λευκορωσίας και αναζητούν ευακιρίες για να περάσου σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Χιλιάδες πρόσφυγες στοιβάζονται στα σύνορα της Πολωνία με τη Λευκορωσία, τα οποία -όπως και στην περίπτωση του Αιγαίο- αποτελούν τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ. Η Βαρσοβία -όπως και η Αθήνα- ακολουθεί σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική, υψώνοντας φράχτες και κάνοντας pushbacks.
Ο φραστικός πόλεμος μεταξύ Μινσκ και Ευρωπαϊκής Ένωσης κλιμακώνεται, τη στιγμή που χιλιάδες μετανάστες, κυρίως Κούρδοι, κινδυνεύουν να πεθάνουν από το κρύο και την πείνα στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας. Εγκλωβισμένοι στο δάσος γίνονται και όργανα προπαγάνδας στην υβριδική επίθεση που διεξάγει ο Λουκασένκο.
Διαβάστε επισης: Τα τείχη της ΕΕ
H Πολωνία κατηγόρησε τη Ρωσία και την Τουρκία ότι βρίσκονται πίσω από την προσφυγική κρίση, με την ΕΕ να μην απορρίπτει τις δηλώσεις του Πολωνού πρωθυπουργού. Το σκηνικό που στήνεται με την εργαλειοποίηση ανθρώπων, θυμίζει σε μεγάλο βαθμό το playbook του Ιανουαρίου στον Έβρο. Ενδεχομένως πιο σκληρή είναι η αντίδραση της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Πολωνίας, η οποία ζητά παραλληλα στήριξη από την ΕΕ.
Έτσι, καθώς η κατάσταση εκτραχύνετραι, τα πολωνικά σύνορα επισκέφθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος σε μια προσπάθεια να παράσχει ad hoc στήριξη στη Βαρσοβία και να αποφύγει τη διάχυση του προβλήματος, υποστήριξ ότι οι φράχτες μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την ΕΕ! Η απάντηση που έλαβε από την Κομισιόν ήταν απορριπτική και καυστική, όχι όμως απόλυτη.
Άνοιξε η συζήτηση
Αυτό που κατάφερε ο Σαρλ Μισέλ είναι να ανοίξει εκ νέου το ζήτημα της φρούρησης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και της απάντησης σε απόπειρες εργαλειοποίησης του προσφυγικού. Με δεδομένο το κλίμα και τη στρατηγική των κυβερνήσεων της ανατολικής Ευρώπης και της Ελλάδας, αν αναθεωρηθεί το ισχύον πλαίσιο, τότε αυτό θα είναι σίγουρα εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μεταναστών.
Το πρόβλημα του μεταναστευτικού δεν πλήττει μόνο την ΕΕ, αλλά και άλλες, συνδεδεμένες με την ΕΕ χώρες, όπως η Ουκρανία. Η σύμπτωση αυτή, αποτελεί ένδειξη που αναγκάζει τους Ευρωπαίους να εξετάσουν σε βάθος το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας και της Τουρκίας στην κρίση με τη Λευκορωσία.
Η κρίση διευρύνθηκε με την εμπλοκή της Ρωσίας και της Τουρκίας. Ο Πολωνός πρωθυπουργός κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι είναι ο εγκέφαλος πίσω από όλα και αφήνει αιχμές ότι ο Ερντογάν συνωμοτεί με τον Πούτιν για να πλήξουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Turkish Airlines και η Αeroflot έχουν αναλάβει τη συντονισμένη μεταφορά των μεταναστών στη Λευκορωσία, λένε οι πολωνικές αρχές, ένα θέμα που αναδεικνύει και η γερμανική Bild.
Στρατό στέλνει η Ουκρανία στα σύνορα με Λευκορωσία
Η Ουκρανία θα διπλασιάσει τον αριθμό των συνοριοφυλάκων στα σύνορά της με τη Λευκορωσία για να αποτρέψει τυχόν απόπειρες μεταναστών να εισέλθουν παράνομα στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι.
Μετανάστες που έχουν παγιδευτεί στη Λευκορωσία έκαναν πολλαπλές απόπειρες να εισέλθουν στην Πολωνία – κράτος μέλος της ΕΕ – κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέφερε σήμερα η Βαρσοβία, ανακοινώνοντας ότι ενίσχυσε τα σύνορα με επιπλέον δυνάμεις.
Η Ουκρανία, η οποία δεν είναι κράτος μέλος της Ένωσης, έχει σύνορα με τη Λευκορωσία που εκτείνονται σε μήκος 1.084 χλμ.
Ο Μοναστίρσκι είπε ότι η εθνοφρουρά και η αστυνομία θα συμμετάσχουν στην ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων.
«Κινητές ομάδες… θα περιπολούν κατά μήκος των συνόρων για τον εντοπισμό παράνομων συνοριακών διελεύσεων», είπε σε τηλεοπτική ενημέρωση μετά το τέλος της συνεδρίασης του ουκρανικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας στο οποίο προήδρευσε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο γραμματέας του συμβουλίου, Ολέσκι Ντανίλοφ, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η κατάσταση στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία ήταν το κύριο θέμα της συνεδρίασης.