Σκληρό επεισόδιο με διεθνή αντίκτυπο σημειώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ολλανδής δημοσιογράφου Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μαρκ Ρούτε. Το περιστατικό αν και επιχειρείται να περιοριστεί στη διαπροσωπική ανταλλαγή χαρακτηρισμών, εν τούτοις έχει σαφείς πολιτικές και διπλωματικές αναφορές.
Σε crisis mode έχει τεθεί το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρώντας να αποτρέψει διεθνή διασυρμό της Ελλάδας, ως απόρροια της αντιπαράθεσης του Κυριάκου Μητσοτάκη με Ολλανδή δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας.
Η Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για push-backs μεταναστών στο Αιγαίο, καθώς και για απαξίωση των δημοσιογράφων. Παράλληλα, του προσέφερε διέξοδο ρίχνοντας την ευθύνη στην ΕΕ, καθώς έκανε λόγο για εγκατάλειψη της Ελλάδας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχείρησε να απαξιώσει τη δημοσιογράφο επί προσωπικού, αντιτείνοντας ότι η ελληνική πολιτική στο προσφυγικό είναι σκληρή αλλά δίκαιη. Στην πραγματικότητα, όμως, τα λεγόμενα του Έλληνα πρωθυπουργού απέδειξαν ότι αντέδρασε νευρικά και με κραυγές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παραδέχθηκε μάλιστα δημοσίως, ότι η ελληνική Ακτοφυλακή ανακόπτει βάρκες με πρόσφυγες και καλεί την τουρκική Ακτοφυλακή να τις παραλάβει, κάτι που συνιστά την πεμπτουσία του push-back.
Ο Μαρκ Ρούτε, απαντώντας κι αυτός αν και φάνηκε να υπερασπίζεται την ελληνική κυβέρνηση, εν τούτοις εξέθεσε επίσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς έκανε λόγο για εν εξελίξει έρευνα για τις καταγγελίες, πράγμα που ουδέποτε έπραξε η Ελλάδα.
Το περιστατικό
Η Ολλανδή δημοσιογράφος Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ πήρε το λόγο και απευθύνθηκε προς τον πρωθυπουργό με πολύ σκληρά λόγια με αφορμή τις παράνομες επαναπροωθήσεις, ενώ τον κατηγόρησε ότι λέει ψέματα για το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα και ότι δεν είναι ειλικρινής. Επίσης τον κατηγόρησε ότι προσβάλει τη νοημοσύνη όλων των δημοσιογράφων του κόσμου, καθώς η κυβέρνηση επιδίδεται σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βάρβαρες επαναπροωθήσεις.
Ρώτησε, ακόμη, τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε τι κυρώσεις πιστεύει ότι θα έπρεπε να επιβληθούν στην Ελλάδα, αλλά και τη χώρα του για την κατάσταση αυτή.
Απαντώντας ο πρωθυπουργός έδειξε αρχικά σαστισμένος, ωστόσο ανέβασε τους τόνους και σε ένα κρεσέντο αυταρχισμού κατηγόρησε τη δημοσιογράφο ότι προσβάλει τον ίδιο και τη χώρα με τα λόγια της αυτά. Ακόμη και στην αναφορά της πως έχει βρεθεί στη Σάμο ο πρωθυπουργός επιχείρησε να τη διαψεύσει χωρίς καν να γνωρίζει την πορεία της Μπέγκελ και τα ρεπορτάζ που έχει πραγματοποιήσει.
«Γνωρίζω ότι στην χώρα σας μπορείτε να κάνετε ευθέως ερωτήσεις. Δεν σας επιτρέπω να με προσβάλλετε σε αυτό το κτίριο», ανέφερε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου από την Ολλανδία σχετικά με το μεταναστευτικό.
«Δεν θέλω να με κατηγορείτε με εκφράσεις και κατηγορίες που δεν υποστηρίζονται από στοιχεία όσον αφορά το προσφυγικό. Εμείς έχουμε σώσει χιλιάδες , 200 άνθρωποι κινδύνεψαν να πνιγούν νότια της Κρήτης και κάθε μέρα σώζουμε ζωές. Ενώ την ίδια στιγμή εμποδίζουμε τις ροές από την Τουρκία και καλούμε το Λιμενικό τους να τους επιστρέψουν. Γι’ αυτό αντί να ρίχνετε την ευθύνη στην Ελλάδα θα έπρεπε να κατηγορείτε εκείνους που εκμεταλλεύονται ανθρώπους»,
ανέφερε.
«Έχουμε μία πολύ σκληρή αλλά πολύ δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό. 50.000 άνθρωποι έχουν έρθει στην Ελλάδα εκ των οποίων 10.000 ήταν Αφγανοί που έχουν λάβει άσυλο. Έχετε πάει ποτέ στη Σάμο; Δεν έχετε πάει. Δεν θα έρχεστε σε αυτό το κτίριο να με προσβάλλετε. Αν πάτε στη Σάμο θα βρείτε μία πολύ καλή δομή με συνθήκες υγιεινής, παιδότοπους και δεν έχει καμία σχέση με το τι είχαμε στο παρελθόν. Δεν επιτρέπω σε κανέναν να κουνάει το δάκτυλο σε αυτή την κυβέρνηση και να κατηγορεί και εμένα»,
ανέφερε ο πρωθυπουργός.