Επειδή η κλιματική αλλαγή και το παγκόσμιο πληθυσμιακό πρόβλημα δεν έχουν μια αλλά πολλαπλές εκφάνσεις. Το πρόβλημα του νερού αποτελεί απειλή, καθώς είναι σε πολλές περιστάσεις βασική πολέμων, εσωτερικού εκτοπισμού και μετανάστευσης.
Η γη, ως πλανήτης δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα εξαντλησης υδάτινων πόρων. Η τοπιική εικόνα σε πολλές περιοχές διαφέρει όμως. Γι αυτό και σημειώνονται συγκρούσεις και εντείνονται διαρκώς τα μεταναστευτικά ρεύματα. Η κατάσταση, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, αναμένεται να επιδεινωθεί άρδην έως το 2040 και ραγδαία στη συνέχεια.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη: «Όταν μια περιοχή κάνει απολήψεις πάνω από το 25% των ανανεώσιμων πηγών γλυκού νερού που διαθέτει τότε βρίσκεται σε ξαθεστώς «υδατικής πίεσης».
Σε παγκόσμιο επίπεδο το 2018, μόλις το 18,4% των συνολικών ανανεώσιμων πηγών γλυκού νερού καταναλώνονταν ή εξαντλούνταν. Περιφερειακά όμως, υπάρχουν ήδη μέρη που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Η Βόρεια Αφρική βρίσκεται σε κρίσιμα επίπεδα υδατικής καταπόνησης, ενώ η Κεντρική και Νότια Ασία ταξινομήθηκε επίσης ως περιοχή με υψηλή υδατική καταπόνηση. Από την άλλη πλευρά το 31% του παγκόσμιου πληθυσμού παρέμεινε στο επίπεδο «χωρίς stress».
Προβλέψεις
Όπως δείχνουν ωστόσο οι προβλέψεις από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων για το 2040, το πρόβλημα πρόκειται να γίνει πιο διαδεδομένο.
Η έκθεση της Economist Intelligence Unit αναφέρει ότι: «Η ταχεία αστικοποίηση, η πληθυσμιακή αύξηση, η κλιματική αλλαγή και η οικονομική ανάπτυξη ασκούν πίεση στα συστήματα ύδρευσης».
Σύμφωνα με τις προοπτικές, 44 χώρες αντιμετωπίζουν είτε πρόκειται να αντιμετωπίσουν «εξαιρετικά υψηλά» ή «υψηλά» επίπεδα υδάτινου στρες έως το 2040. Η έκθεση του Economist προειδοποιούσε παράλληλα ότι «Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θέτει έναν αυξανόμενο αριθμό γεωγραφικών περιοχών, ιδιαίτερα στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία, σε υψηλότερο κίνδυνο πλημμύρας, που μπορεί να κατακλύσει τα συστήματα υγιεινής και να μολύνει τις πηγές πόσιμου νερού».
You will find more infographics at Statista