Συνεδρίαση αφομοίωσης κεκτημένων με διατήρηση των 920 μονάδων εν μέσω πολύ μικρής διακύμανσης ήταν αυτή της Τρίτης στο ελληνικό χρηματιστήριο, σε μια ημέρα εξισορρόπησης στις ευρωπαϊκές αγορές και ήπιες διόρθωσης στη Wall Street. Μετά το ράλι της Δευτέρας που έφερε νέα υψηλά διμήνου για το Γ.Δ., η συνεδρίαση της Τρίτης κινήθηκε σε κλίμα εξισορρόπησης και μεικτών προσήμων, ενώ δεν έλλειψαν τα νέα πονταρίσματα αλλά και το rotation χαρτοφυλακίων σε όλο το φάσμα του FTSE 25.
- Οι επενδυτές χτίζουν θέσεις στη ΔΕΗ λόγω MSCI
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 920,52 μονάδες με οριακή πτώση 0,08%, έχοντας συνολική διακύμανση μόλις 5,11 μονάδες, με χαμηλό στις 919,19 μονάδες (-0,22%) και υψηλό στις 924,30 μονάδες (+0,33%). Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης ήταν η διατήρηση των συναλλαγών σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα και στα 77,90 ευρώ, κάτι που πρωτίστως οφείλεται στη μετοχή της ΔΕΗ που διακίνησε 30,44 εκατ. ευρώ μέσω 2,8 εκατ. τεμαχίων, κλείνοντας με νέα άνοδο 2,35% στα 10,90 ευρώ, που είναι νέα υψηλά 7ετίας.
Για ακόμη μια φορά η μετοχή της Επιχείρησης ήταν η απόλυτη πρωταγωνίστρια έχοντας συμπεριφορά leader, καθώς καταγράφονται σημαντικές εισροές, λόγω προσμονής εισόδου στο δείκτη MSCI Standard Greece. Η μετοχή, είναι πλέον μέσα στα τέσσερα κορυφαία blue chips της αγοράς καθώς όταν μπουν στις 16/11 και οι νέες μετοχές η κεφαλαιοποίηση θα ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ.
Η ΔΕΗ
Θυμίζουμε πως στη συνεδρίαση της Παρασκευής η ΔΕΗ έκανε τζίρο 24 εκατ. ευρώ (το 1/3 των συναλλαγών της αγοράς) χωρίς μάλιστα πακέτα ενώ χθες που έκανε ράλι +8,18% διακίνησε 24,44 εκατ. ευρώ. Η εισαγωγή της στο δείκτη MSCI Standard Greece όχι μόνο φέρνει νέες εισροές, αλλά θα αναβαθμίσει περαιτέρω όλη την αγορά.
Σημειώνεται πως οι ανακοινώσεις για την εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών της Morgan Stanley Capital International θα γίνουν την προσεχή Πέμπτη, όμως για τη ΔΕΗ η γνωστοποίηση θα γίνει σε έκτακτη ανακοίνωση την άλλη εβδομάδα, άμα της εισαγωγής των νέων μετοχών.
Η… αύρα της ΔΕΗ έχει βάλει «φωτιά» σε όλο τον ενεργειακό κλάδο και στον ευρύτερο των υποδομών, που επίσης παρουσιάζει αυξημένη κινητικότητα τις τελευταίες ημέρες. Μετά το χθεσινό ράλι η Τέρνα Ενεγειακή συνέχισε και την Τρίτη με άνοδο 3,69% και μια ανάσα από τα 13 ευρώ, η ElvalHalcor έκλεισε στο +2,03%, η ΕΧΑΕ +2,63%, η ΓΕΚ Τέρνα +0,39%, Viohalco +0,68%, ΟΛΠ +2,10%, ενώ κέρδη 1,37% είχε και η Aegean Airlines.
Διόρθωσαν
Στον αντίποδα, πτώση 2,85% είχε η Jumbo αν και οι πιθανότητες διαγραφής από τον MSCI δεν είναι μεγάλες, ενώ πτώση άνω του 1% είχαν και οι Eurobank (εύλογη διόρθωση μετά το +70% το 2021), Εθνική και Μυτιληναίος.
Στο χώρο του Mid Cap που και σήμερα έκλεισε ανοδικά στις 1.494,60 μονάδες (+0,25%), η πλειονότητα των μετοχών κινήθηκε θετικά. Κέρδη 2,55% είχε η Attica Bank, στο +2,94% η Ικτίνος, +1,98% η Κρι Κρι, +1,46% η Πλαίσιο, +1,10% η Έλτον και +1,01% η Fourlis. Στην ευρύτερη αγορά θετικά κινήθηκαν οι Lavipharm, Δούρος, Επίλεκτος, Centric, Κέκροπας, Μοτοδυναμική, Βιοκαρπέτ, Ίλυδα, ΑΝΕΚ, Δομική Κρήτης και Frigoglass, ενώ υποχώρησαν οι Βπογιατζόγλου, Κλωστ. Ναυπάκτου, Reds, Epsilon Net, Χαϊδεμένος, Προοδευτική, AS Company, Ιντεάλ, ΕΚΤΕΡ και ΣΙΔΜΑ. Στο σύνολο της αγοράς 63 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά έναντι 49 που υποχώρησαν.
Ηλ. Ζαχαράκης: Το στοίχημα των 930 μονάδων και ο στόχος των 960 μονάδων
Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σε ανάλυσή του τονίζει πως «σε πρώτη φάση η απελευθέρωση κεφαλαίων από την ΑΜΚ της ΔΕΗ και η είσοδος των νέων τίτλων θα κάνει τη διαφορά στην ρευστότητα φέρνοντας αύξηση τζίρου στην αγορά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το τέλος του μήνα κλείνουν βιβλία οι ξένοι θεσμικοί που σίγουρα κυνηγάνε τις καλύτερες αποδόσεις ενώ παράλληλα θα ολοκληρωθούν και οι αλλαγές στον MSCI. Στις 11 του μήνα περιμένουμε τις ανακοινώσεις με την αγορά να περιμένει είσοδο της ΔΕΗ και της Εθνικής (το δείχνει η αγορά άλλωστε) και με μικρές πιθανότητες είσοδο του Μυτιληναίου».
Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Ζαχαράκης τονίζει πως μετά τη διάσπαση της περιοχής των 913-915 μονάδων επόμενος στόχος είναι οι 960 μονάδες, αν ξεπεραστεί η αντίσταση των 930 μονάδων. Παράλληλα, για τον τραπεζικό δείκτη που την Τρίτη έκλεισε στις 600,41 μονάδες με διόρθωση 0,78%, σημειώνει πως «όλα δείχνουν ότι στοχεύει τις 680 μονάδες επίπεδο που απέχει περίπου 14% από τα τρέχοντα».
Για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση σημειώνει πως «συνεχίζει να έχει τις καλύτερες επιδόσεις μιας και δείχνει ότι οι εταιρείες που απαρτίζουν τον Mid Cap αναπτύσσονται με πολύ καλύτερους ρυθμούς από τις υπόλοιπες. Τα νέα ΕΣΠΑ που θα βοηθήσουν σημαντικά τις εισηγμένες φαίνεται ότι θα έρθουν μετά το πρώτο τρίμηνο του 2022 χωρίς να μπορούμε να ξέρουμε πότε η αγορά θα αρχίσει να προεξοφλεί».