Την καλύτερη και πιο «γεμάτη» συνεδρίαση του τελευταίου διαστήματος πραγματοποίησε τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου το ελληνικό χρηματιστήριο, με ξεμπλοκάρισμα των αγοραστών που με αιχμή τον κλάδο της ενέργειας, των υποδομών και των κατασκευών, έφεραν νέο υψηλό δύο και πλέον μηνών.
Η επιτυχής ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της ΔΕΗ απελευθέρωσε πλέον τη ρευστότητα της αγοράς με το τζίρο σήμερα να ανέρχεται στα 81,02 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι η μεγαλύτερη αρκετών συνεδριάσεων, ενώ η μετοχή της Επιχείρησης δέσποσε ξανά διακινώντας 24,44 εκατ. ευρώ, όσα και την περασμένη Παρασκευή.
Συνάμα, τα σενάρια που καλλιεργούνται από ορισμένους κύκλους ότι επίκειται μεγάλο deal με εμπλοκή της ΔΕΗ και άλλη μεγάλη εισηγμένη στο χώρο των ΑΠΕ, έφερε ράλι σε όλο το κλάδο, μολονότι τα σενάρια αυτά δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά. Θετικά επίσης συνέχισε να συνδράμει ο τραπεζικός δείκτης που μετά το +3,56% της περασμένης εβδομάδας συνέχισε και σήμερα ανοδικά κλείνοντας στις 605,11 μονάδες που είναι νέα υψηλά έξι μηνών.
Οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τα διαρκή ιστορικά υψηλά του τελευταίου διαστήματος σήμερα είχαν μεικτά πρόσημα με τάσεις εξισορρόπησης χωρίς πωλήσεις, ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά κινούνται και σήμερα και οι τρεις δείκτες της Wall Street. Εν μέσω αυτών των εξελίξεων και δεδομένου ότι τελευταία είχε ανοίξει περαιτέρω η «ψαλίδα» των αποδόσεων μεταξύ των ξένων αγορών και του Χ.Α., η ελληνική αγορά «χρωστούσε» και χρωστά αντίδραση.
Άλλωστε, κατ’ επανάληψη έχουμε επισημάνει ότι το Χρηματιστήριο με τη συμπεριφορά του έδειχνε εντελώς αποκομμένο από τις εξελίξεις σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο, μένοντας στο περιθώριο και χωρίς να αντανακλά – όπως είθισται παγκόσμια – την ευρύτερη οικονομική πραγματικότητα. Μένει να δούμε κατά πόσο υπάρχουν δυνάμεις να… διορθωθεί αυτή στρέβλωση, για μια αγορά που ακόμα και τώρα, εν μέσω ιστορικών υψηλών διεθνώς, δεν έχει καταφέρει να υποσκελίσει τη ζημιά από τον Covid-19.
O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 921,26 μονάδες με άνοδο 1,59% κλείνοντας πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 922,15 μονάδες (+1,69%), ενώ το χαμηλό ήταν στις 905,10 μονάδες (-0,19%), 22 λεπτά μετά το άνοιγμα. Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 48 συνεδριάσεων, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στην τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου όταν ο Γ.Δ. είχε κλείσει στις 923,15 μονάδες.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.224,59 μονάδες με άνοδο 1,32%, ενώ ο Mid Cap πλησίασε τις 1.500 μονάδες κλείνοντας στις 1.490,81 μονάδες με άνοδο 1,92%.
Πρωταγωνίστρια η ΔΕΗ
Για ακόμη μια φορά η μετοχή της ΔΕΗ ήταν η απόλυτη πρωταγωνίστρια της συνεδρίασης έχοντας συμπεριφορά leader, με τον κορυφαίο τζίρο στην αγορά αλλά και τα περισσότερα κέρδη από κάθε άλλη μετοχή στον FTSE 25 και τον Mid Cap. Πιο αναλυτικά, ο τίτλος ενισχύθηκε κατά 8,18% και επανήλθε με επιβλητικό τρόπο πάνω από τα 10 ευρώ, κλείνοντας στα 10,65 ευρώ, που είναι υψηλά 7ετίας, ή 86 μηνών!
Η ΔΕΗ πλέον έχει όλα τα φόντα για να εισαχθεί στο δείκτη MSCI Standard Greece, κάτι που θα φέρει νέες εισροές και θα αναβαθμίσει περαιτέρω όλη την αγορά, ενώ υπάρχει καλή πιθανότητα εισαγωγής και της Εθνικής. Οι ανακοινώσεις για την εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών της Morgan Stanley Capital International θα γίνουν την προσεχή Πέμπτη.
Ράλι καταγράφηκε και στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τη μητρική στο +5,70% όπου επίσης επανήλθε πάνω από τα 10 ευρώ, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή ενισχύθηκε κατά 6,48%. Κέρδη άνω του 3% είχε η Σαράντης, από 2,70% ενισχύθηκαν οι Τιτάν και ΕΧΑΕ, στο +2,33% το ΑΔΜΗΕ, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι Εθνική, ΕΛΠΕ, Lamda Development, Jumbo, ElvalHalcor και ΕΥΔΑΠ. Με πτώση έκλεισαν οι Aegean Airlines και Motor Oil λόγω αποκοπής μερίσματος η δεύτερη.
Καμιά μετοχή δεν έκλεισε αρνητικά στο χώρο του Mid Cap ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε. Ξεχώρισαν με έμφαση οι μετοχές του ομίλου Κόκκαλη με την Intrakat στο +6,88% και την Intracom Holdings +3,38%, ενώ κέρδη 3,47% είχε και η Intralot που συνεχίζει αδιάκοπα το δικό της ράλι. Κέρδη άνω του 3% είχαν οι Πλαστικά Θράκης και Attica Bank, άνω του 2% ενισχύθηκαν οι Fourlis, AVAX και Έλτον, ενώ πλέον του 1% κέρδισαν οι Ευρωπαϊκή Πίστη, Κρι Κρι, ΟΛΘ και Παπουτσάνης. Στο σύνολο της αγοράς, οι μετοχές που ενισχύθηκαν ήταν διπλάσιες όσων υποχώρησαν με το συσχετισμό στις 80 και 41 αντίστοιχα.
Beta AXE: Ορατές οι 930 μονάδες, κλειδί οι τράπεζες
Στην ενδιαφέρουσα εικόνα που παρουσιάζει ο τραπεζικός δείκτης εστιάζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, σημειώνοντας πως «έχει ανακτήσει επίπεδα διαπραγμάτευσης πέντε μηνών (από την ΑΜΚ της Alpha Bank) και έρχεται με αξιώσεις διαφυγής προς την επόμενη κορυφή που συμπίπτει με την περίοδο της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς, έχοντας βασικούς αρωγούς της ανόδου στον δείκτη τις μετοχές της Eurobank και της Εθνικής».
Έτσι, τονίζει πως «είναι πολύ πιθανό οι 930 μονάδες που αποτελούν την ισχυρή βραχυπρόθεσμη αντίσταση τιμών “να πέσουν” με την συνδρομή του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος πλέον έχει αναλάβει χρέη οδηγού της αγοράς μετά την κόπωση που παρατηρείται στους εμποροβιομηχανικούς τίτλους.
Αν και η απόσταση που χωρίζει τον Γενικό Δείκτη δεν είναι μεγάλη από την εν λόγω αντίσταση, η διάσπαση της προϋποθέτει ιδιαίτερη ένταση συναλλαγών και μεγαλύτερη συμμετοχή δεικτοβαρών τίτλων στην άνοδο. Προς το παρόν θα αναμέναμε την αγορά να δοκιμάσει τα επίπεδα πέριξ της αντίστασης, σενάριο το οποίο έχει τις πιθανότητες με το μέρος αυτή την εβδομάδα».