Εξελίξεις πραξικοπηματικού χαρακτήρα καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στη Λιβύη, καθώς επιδιώκεται -πιο έντονα από παλαιότερα- η αποπομπή της υπουργού Εξωτερικών, Νάιλα Αλ-Μάνγκους από συγκεκριμένους κύκλους και μάλιστα προ της διάσκεψης του Παρισιού.
Σύμφωνα με απόφαση του Προεδρικού Συμβουλίου, η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νάιλα Αλ-Μανγκούς, απαλλάχθηκε το Σάββατο από τα καθήκοντά της και της απαγορεύτηκε να ταξιδέψει. Την ανακοίνωση έκανε εκπρόσωπος του Προεδρικού Συμβουλίου μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της χώρας, Αμντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά διεμήνυσε ότι διατηρείται στη θέση της και πως η αρμοδιότητα για το κυβερνητικό συμβούλιο ανήκει αποκλειστικά στον ίδιο.
Τι πραγματικά συνέβη
Στην πραγματικότητα όμως, το Προεδρικό Συμβούλιο έχει αναστείλει τη δυνατότητα της Αλ-Μάνγκους να εκτελεί τα καθήκοντά της καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα. Επίσης ανακοινώθηκε ότι της απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.
Το Προεδρικό Συμβούλιο σχημάτισε μια επιτροπή έρευνας για την Al-Mangoush, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο, Abdullah Al-Lafi, και τα μέλη των Adel Mohamed Sultan και Ahmed Jumaa Aqoub. Σύμφωνα με το ψήφισμα, η επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει τα αποτελέσματα των εργασιών της εντός μέγιστης προθεσμίας 14 ημερών από την ημερομηνία λήψης της απόφασης.
Από την άλλη πλευρά, το Υπουργικό Συμβούλιο με ανακοίνωσή του ζητά από την Αλ Μάνγκους να συνεχίσει τη δουλειά της. Νωρίς την Κυριακή, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU) απέρριψε την απόφαση του Προεδρικού Συμβουλίου.
Στην ανακοίνωσή του, το Υπουργικό Συμβούλιο επαίνεσε τις προσπάθειες της υπουργού, δίνοντάς της εντολή να συνεχίσει το έργο της με τον ίδιο ρυθμό.
Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει «νόμιμο δικαίωμα για το Προεδρικό Συμβούλιο να διορίζει και να παύει το διορισμό μελών της εκτελεστικής αρχής, να τα αναστείλει ή να τα θέτει υπό έρευνα». Στη δήλωση επισημαίνεται ότι τέτοιες αποφάσεις είναι αποκλειστικές εξουσίες του πρωθυπουργού.
Στο στόχαστρο
Η Αλ-Μάνγκους βρίσκεται καιρό στο στόχαστρο συγκεκριμένων κύκλων, ωστόσο με παρεμβάσεις της Δύσης και ιδιαίτερα των ΗΠΑ και του πρέσβη στην Τρίπολη έχει καταφέρει να διατηρήσει τη θέση της.
Η προεδρία άνοιξε έρευνα «για διοικητικές παραβάσεις», δήλωσε το Σάββατο η εκπρόσωπος Νάιλα Ουαχίμπα στο δίκτυο Libya Panorama.
Οι επικριτές της Αλ-Μανγκούς, που θεωρείται προσκείμενη στον στρατηγό Χάφταρ, ισχυρό άνδρα της ανατολική Λιβύης, φέρεται να είχε λάβει αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής χωρίς να έχει συμβουλευτεί το Προεδρικό Συμβούλιο.
Auditor’s note
Είναι προφανές ότι η υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθεί ο έλεγχος στη Λιβύη, καθώς ενόψει των εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο, από τη μια η Τουρκία και από την άλλη η Ελλάδα, αλλά και παράγοντες όπως η Αίγυπτος, ερίζουν για την εμπέδωση των θέσεών τους.
Το σκηνικό καθίσταται εκρηκτικό και η επόμενη μέρα απρόβλεπτη. Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην Μάνγκους, αλλά κυρίως στους τρίτους παράγοντες που επιδρούν στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό προωθώντας την ατζέντα τους. Σε αυτούς εμπίπτουν Ελλάδα και Τουρκία. Ως εκ τούτου, τέτοιες εξελίξεις θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο σε άλλα μέτωπα.
Τα λάθη του παρελθόντος
Η ελληνική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να μην επαναλάβει λάθη του παρελθόντος είχε επιχειρήσει να ανοίξει διαύλους και με τις δύο μείζονες πλευρές. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός από τον πρόεδρο της Βουλής Ακίλα Αλ-Σάλεχ στην Αθήνα είχε βρεθεί και είχε συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών και τον πρωθυπουργό ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλ-Μένφι.Το Προεδρικό Συμβούλιο της Λιβύης έχει ιδιότυπο χαρακτήρα και αρμοδιότητες, ενώ οι εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες είναι εξαιρετικά σύνθετες και έχουν απολήξεις πολύ έξω από τις σφαίρες επιρροής της Δύσης και πολλές φορές των προφανών παραγόντων.
Το γεωπολιτικό πλαίσιο
Οι ανταγωνισμοί και οι μάχες για ζητήματα που μπορεί να μην άπτονται άμεσα της εξωτερικής πολιτικής έχουν συχνά εκφάνσεις στις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες.
Η απαλλαγή από τα καθήκοντά της και η απαγόρευση να ταξιδέψει αποφασίστηκαν σε βάρος της Μανγκούς λίγες μέρες πριν από τη διεξαγωγή στο Παρίσι διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη.
Η διάσκεψη που έχει προγραμματιστεί για τις 12 Νοεμβρίου αναμένεται να προετοιμάσει τις προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου, έπειτα από τις οποίες, ένα μήνα αργότερα, θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές.
Η εκπρόσωπος του Προεδρικού Συμβουλίου επιβεβαίωσε τη γνησιότητα εγγράφου που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διατάσσει την απαλλαγή της Αλ-Μανγκούς από τα καθήκοντά της γιατί ασκούσε εξωτερική πολιτική χωρίς συντονισμό με το Συμβούλιο.
Σύμφωνα με διάταγμα που υπογράφηκε από το Προεδρικό Συμβούλιο, «συστάθηκε εξεταστική επιτροπή υπό την προεδρία του Αμπντάλα Αλάφι, αντιπροέδρου του Προεδρικού Συμβουλίου». Η επιτροπή πρέπει να υποβάλει την έκθεσή της το αργότερο εντός 14 ημερών.