Την ώρα που σύσσωμες οι διεθνείς αγορές, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ βαδίζουν σε νέα ιστορικά υψηλά πετυχαίνοντας ασύλληπτα ρεκόρ, το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει εγκλωβισμένο στους φόβους της πανδημίας, καθώς η νέα έξαρση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, ακυρώνει κάθε διάθεση περαιτέρω επενδυτικού ρίσκου.
- Στις 601 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης, κέρδη 3,56% το 5ήμερο
- Το 1/3 των συναλλαγών από τη ΔΕΗ που διακίνησε 24 εκατ. ευρώ
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζοντας 1,80% την εβδομάδα βρίσκεται σε νέα ιστορικά υψηλά και στις 483 μονάδες, πάνω από τις 7.000 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του και ο CAC 40 στο Παρίσι, ενώ ο DAX της Φρανκφούρτης κινείται πάνω από τις 16.000 μονάδες και σε διαρκή ρεκόρ!
Την ίδια ώρα και οι τρεις δείκτες της Wall Street βρίσκονται σε νέα ιστορικά υψηλά, με το Nasdaq πάνω από τις 16.000 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του, τον S&P 500 πάνω από τις 4.700 μονάδες και τον Dow Jones πάνω από τις 36.300 μονάδες!
Μια πραγματική φρενίτιδα επικρατεί διεθνώς, με τις αγορές να παρακολουθούν τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για τη σύσφιξη της πολιτικής τους ώστε να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, χωρίς όμως να προκαλέσουν κλυδωνισμούς στα παγκόσμια χρηματιστήρια.
Υπερβολή ή όχι, η ουσία είναι ότι τα παγκόσμια χρηματιστήρια συνεχίζουν να «χτίζουν» στη… νιρβάνα του πιο πολυετούς, ανθεκτικού και πλουραλιστικού bull market όλων των εποχών, διαψεύδοντας – όλα τα τελευταία χρόνια – τις… προφητείες και τις αναλύσεις για «ταβάνι» και λήξη του πάρτι. Βεβαίως, το ράλι απανταχού υποστηρίζεται από τα καλά αποτελέσματα των εταιρειών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, που έρχονται να δικαιολογήσουν, τουλάχιστον σ’ ένα βαθμό, τις αποτιμήσεις.
Σε επενδυτικά καραντίνα το Χ.Α.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο εξακολουθεί να παραμένει σε μια ιδιότυπη επενδυτική καραντίνα, αποτελώντας μια μικρή, περιφερειακή αγορά, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Το Χ.Α. είναι από τις λίγες αγορές παγκόσμια που δεν έχουν υποσκελίσει τη ζημιά από τον Covid-19, παραμένοντας κολλημένο πλησίον των 900 μονάδων, χωρίς δυνάμεις για αλλαγή επιπέδου.
Κι όλα αυτά, μολονότι το 2021 είναι ένα έτος που εισέρευσαν σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια στην ελληνική επιχειρηματικότητα είτε μέσω ιδιωτικοποιήσεων (ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ), είτε μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, είτε μέσω ομολόγων, είτε μέσω εξαγορών που επίσης έγιναν πολλές.
Αδιάφορο εμφανίστηκε το ελληνικό Χρηματιστήριο τόσο στην ανακοίνωση της Merck για αδειδότηση χαπιού κατά του Covid-19 όσο και της Pfizer για την υποβολή αίτησης άδειας για αντίστοιχο και πολύ αποτελεσματικό σκεύασμα.
Background notice
Για σύνθετους λόγους που έχουμε αναλύσει στο CrisisMonitor.gr το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει εν πολλοίς αποκομμένο από τις οικονομικές και επιχειρηματικές εξελίξεις, δείχνοντας ότι δεν αποτελεί – τουλάχιστον σ’ αυτή τη συγκυρία – τον καθρέφτη της οικονομίας. Με ενεργούς κωδικούς μεταξύ των 18.000 και 35.000 όλα τα τελευταία χρόνια και τους εγχώριους θεσμικούς εξοβελισμένους, η ελληνική αγορά είναι «γυμνή» εδώ και πολλά χρόνια.
Μεγάλες πολυεθνικές έχουν «σηκώσει» τις θυγατρικές τους από το Χ.Α. (Παπαστράτος, Vodafone, Κωτσόβολος, Ηρακλής κ.α.), δεκάδες άλλες εταιρείες έχουν αποχωρήσει από το ελληνικό χρηματιστήριο την τελευταία 10ετία, χωρίς να έχει υπάρξει ούτε κατά το 1/3 αντικατάσταση.
Έτσι, το «υλικό» προς επένδυση της ελληνικής αγοράς για μεγάλα και σοβαρά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού είναι υποτυπώδες και αυτός είναι ο λόγος που το Χ.Α. έχει παραγκωνιστεί εδώ και πολλά χρόνια σ’ ό,τι αφορά το ειδικό βάρος ανάμεσα στην παγκόσμια «πίτα» των αγορών.
Εκτός χρηματιστηρίου όλες οι εξαγορές
Η ελληνική αγορά, αντιθέτως με τις διεθνείς, δεν έχει ισχυρές εισηγμένες του τεχνολογικού τομέα ώστε να σύρουν το… χορό μιας που παγκόσμια είναι στην κορυφή των εξελίξεων. Συνάμα, δεν είναι τυχαίο ότι από τα πολλαπλά deals που έχουν γίνει φέτος (Vivartia, Wind Ελλάς, Nova, Εθνική Ασφαλιστική, Ιντεάλ, Chipita, Pharmathen, Intrasoft, kiosky’s, Cosmos Sport, Pet City κ.α.) ελάχιστα αφορούν ή σχετίζονται με το ελληνικό χρηματιστήριο.
Αυτό θα μπορούσε να ήταν και σύμπτωση, αν το Χ.Α. δεν παρουσίαζε την εικόνα στασιμότητας σε νέες εισαγωγές, εξαγορές, επιχειρηματικές συμφωνίες και όλα όσα καθιστούν μια ζωντανή και δημιουργική αγορά, εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια. Για πολλούς και σύνθετους λόγους λοιπόν το ελληνικό χρηματιστήριο έχει πάψει εδώ και χρόνια να αποτελεί τον καθρέφτη της οικονομίας.
Περισσότερο ως καθρέφτης των τραπεζών λειτουργεί, δεδομένου ότι μιλάμε για ένα ακραία τραπεζοκεντρικό χρηματιστήριο, από την εποχή που ο κλάδος είχε 13 -15 εισηγμένες έως σήμερα που έχει μόλις τέσσερις συστημικές, την Τράπεζα Ελλάδος και την Attica Bank.
Η κλιμάκωση κρουσμάτων σκιάζει τους επενδυτές
Ένας άλλος αρνητικός καταλύτης για την ελληνική αγορά είναι η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων Covid-19 στη χώρα μας, που φέρνουν τεράστια ανησυχία για το πως θα κυλήσουν οι επόμενοι μήνες στο εμπόριο, τις μετακινήσεις, την εστίαση και σε όλη την αγορά.
Μπορεί η κυβέρνηση να αποκλείει το ενδεχόμενο νέου lockdown, θέλοντας να σηματοδοτήσει τη φυγή προς τα εμπρός και την αλλαγή πλεύσης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όμως η αγορά ανησυχεί για την πορεία της πανδημίας, η οποία κλιμακώνεται, ασχέτως αν θα υπάρξει εκ νέου καραντίνα.
Η εικόνα της αγοράς
Την Παρασκευή, υπό τον φόβο των κρουσμάτων, ενδοσυνεδριακά το Χ.Α. έχασε και τις 900 μονάδες όμως στο φινάλε βγήκαν κάποιες στηρίξεις από Eurobank (+1,66%) και ΔΕΗ (+3,63%) που έφεραν το Γ.Δ. στις 906,85 μονάδες με απώλειες 0,19%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 68,13 εκατ. ευρώ, όμως το 1/3 αυτής, ήτοι 24 εκατ. ευρώ έγιναν από τη ΔΕΗ.
Σε εβδομαδιαίο επίπεδο οι μέσες συναλλαγές κατήλθαν στα 59,6 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 10% έναντι της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας.
Σε επίπεδο πενθημέρου, ο Γ.Δ. ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,98%, ο FTSE 25 έκλεισε στο +1,13%, ο Mid Cap παρουσιάζει σημάδια κόπωσης και κορεσμού με άνοδο μόλις 0,10%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης συνέχισε τη βελτιωμένη εικόνα του με άνοδο 3,56% και κλείσιμο στις 601,99 μονάδες, επίπεδο που είναι νέο υψηλό τεσσεράμισι μηνών. Σε επίπεδο 10μήνου, ο Γ.Δ. κερδίζει 12,10%, ο FTSE 25 είναι στο +13,49%, ο Mid Cap διατηρεί κέρδη 32,09%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 16%.