Η διαρκής αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 όλο το τελευταίο διάστημα και η ευρύτερη ανησυχία για το πως θα κυλήσουν οι επόμενοι μήνες στο εμπόριο, τις μετακινήσεις, την εστίαση και σε όλη την αγορά, επηρεάζει τη συμπεριφορά της επενδυτικής κοινότητας που δεν αναλαμβάνει νέα ρίσκα.
- Χωρίς τζίρο και διακυμάσεις η αγορά
- Η αναζωπύρωση του Covid-19 παγώνει τη διάθεση για ρίσκα
- Στις 2.200 μονάδες ο FTSE 25, στις 600 μονάδες ο τραπεζικός
Μπορεί η κυβέρνηση να αποκλείει το ενδεχόμενο νέου lockdown, θέλοντας να σηματοδοτήσει τη φυγή προς τα εμπρός και την αλλαγή πλεύσης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όμως η αγορά ανησυχεί για την πορεία της πανδημίας, η οποία κλιμακώνεται, ασχέτως αν θα υπάρξει εκ νέου καραντίνα.
Συνάμα, η αγορά περιμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας αύξησης κεφαλαίου της ΔΕΗ ώστε να επανεκτιμήσει τις προτεραιότητές της και να αναδιατάξει τις δυνάμεις ρευστότητας. Έτσι, όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις έχουν κοινά χαρακτηριστικά το χαμηλό ρίσκο και το μειωμένο τζίρο που παραμένει κάτω από τα 60 εκατ. ευρώ.
Βεβαίως, η ΑΜΚ της ΔΕΗ σε συνδυασμό με τις εκδόσεις ομολόγων που είχαν προηγηθεί έχουν συμβάλει στο «στέγνωμα» της διαθέσιμης ρευστότητας της αγοράς, εξού και οι μειωμένοι όγκοι και τζίροι όλο το τελευταίο διάστημα.
Δεν είναι τυχαίο ότι η ημερήσια διακύμανση του Γενικού Δείκτη είναι πολύ μικρή, όπως σήμερα που η ενδοσυνεδριακή «διαδρομή» ήταν μόλις πέντε μονάδων, με το δείκτη να κρατάει μεν τις 900 μονάδες, χωρίς όμως δυνατότητα αλλαγής επιπέδου. Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 908,62 μονάδες με οριακή άνοδο 0,06%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 907,22 μονάδες και υψηλό στις 912,34 μονάδες.

Η εικόνα της αγοράς
Ασχέτως με τη συμπεριφορά του Γ.Δ., τόσο ο FTSE 25 όσο και ο τραπεζικός βελτιώνουν διαρκώς την εικόνα τους, με τον πρώτο να πιάνει σήμερα τις 2.200 μονάδες και το δεύτερο τις 600 μονάδες, μετά από 4,5 μήνες.
Στον Large Cap επικράτησε μεικτή εικόνα με δώδεκα ανοδικές, δώδεκα πτωτικές και μία αμετάβλητη, ενώ παρόμοια εικόνα υπήρξε και στο σύνολο της αγοράς με 57 ανοδικές και 59 πτωτικές μετοχές. Στον FTSE 25 κέρδη άνω του 1% είχαν οι Coca Cola HBC, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ πλέον του 1% πιέστηκαν οι ΟΤΕ και Σαράντης.
Στον Mid Cap ξεχώρισε θετικά η Intrakat με άνοδο 4,90%, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι Profile, ΕΥΑΘ, Έλτον και Quest Συμμετοχών. Στον αντίποδα, υποχώρησαν οι Attica Bank, Intracom Holdings και Πλαστικά Θράκης.
Στην ευρύτερη αγορά θετικά κινήθηκαν οι Κρέκα, Intralot (+7,56% με το ράλι να συνεχίζεται), Π. Πετρόπουλος, Ελγέκα, Εβροφάρμα, AS Company και Προοδευτική, ενώ υποχώρησαν οι Δομική Κρήτης, Ίντεργουντ, Lavipharm, Βιοκαρπέτ, ΕΚΤΕΡ, Attica Συμμετοχών, Κορδέλλου, Κέκροπας, Medicon και Ίλυδα.
Movers & Shakers

Τι λένε Ζαχαράκης, Καυκάς και Τσούρτης για το Χ.Α.
Σε σημερινή ανάλυσή του για τον τραπεζικό κλάδο ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης τονίζει η 7μηνη συσσώρευση του κλάδου διαφαίνεται θετική, ενώ όσο κλείνει πάνω από τις 595 μονάδες η τάση είναι επιθετική, ενώ ουσιαστικό επόμενο επίπεδο είναι οι 639 μονάδες που είναι τα προηγούμενα υψηλά από τον περασμένο Μάιο. Τονίζει πως τα επίπεδα των 603 μονάδων είναι ενδιάμεση κοντινή αντίσταση σαν 200αρης κινητός σε εβδομαδιαίο γράφημα, με επόμενα κομβικά όρια τις 639 και 675 μονάδες, με μεσοπρόθεσμο στόχο τις 780 μονάδες. Το stop σε ημερήσιο γράφημα έχει ανέβει στις 575 μονάδες σε κλείσιμο ημέρας.
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Νικόλαος Καυκάς σημειώνει πως «δεδομένου πως δεν υπήρξαν εκπλήξεις και τα εισερχόμενα εταιρικά αποτελέσματα 3ου τριμήνου στο εξωτερικό είναι καλύτερα των προβλέψεων, το επενδυτικό κλίμα ενδεχομένως να παραμείνει υποστηρικτικό για το ελληνικό χρηματιστήριο, προσφέροντας την ευκαιρία για μια ανοδική προσπάθεια, τουλάχιστον ως την περιοχή των 940 – 950 μονάδων.
Κλειδί στην προσπάθεια αυτή αποτελεί ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιουνίου, αλλά και χαμηλότερα κατά 7% περίπου από τα υψηλά του μετά την πανδημία. Επιπλέον, φαίνεται ότι ολοκληρώνεται με επιτυχία η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ».
Τέλος, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit Χρηματιστηριακή Πέτρος Τσούρτης τονίζει για το Γενικό Δείκτη πως η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 897 μονάδες. Σημείο στήριξης πλέον είναι οι 900 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 910 και 920 μονάδες.,
