Περίπου 170 εκατ. άνθρωποι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν σπίτια, πόλεις και πιθανώς τις χώρες τους μέχρι το 2050 αν οι παγκόσμιοι ηγέτες δεν αναλάβουν ουσιαστική δράση για την αντιστροφή της αδιέξοδης περιβαλλοντικά πορείας του πλανήτη.
Αυτός ο αριθμός είναι το αποτέλεσμα εκτενούς μοντελοποίησης σεναρίων που εξετάστηκαν από αναλυτές της Παγκόσμιας Τράπεζας στο ενημερωμένο τους Groundswell κανω ΑΝΑΦΟΡΑ. Όπως δείχνει το διάγραμμα μας,
η περιοχή της Υποσαχάριας Αφρικής θα επηρεαστεί περισσότερο.
Περίπου 71 εκατομμύρια άνθρωποι θα πρέπει να μεταναστεύσουν στα όρια της υποσαχάρειας ζώνης στην Αφρική λόγω των πρώιμων ενδείξεων της κλιματικής αλλαγής που μπορεί ήδη να παρατηρηθεί ήδη στα πιο ευάλωτα μέρη του κόσμου. Για παράδειγμα, οι καταιγίδες και οι πλημμύρες έχουν ήδη εκτοπίσει περίπου 21 εκατομμύρια ανθρώπους στη Νότια Ασία, την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό το 2020. Η αύξηση της θερμοκρασίας σε πολλές χώρες της υποσαχάριας Αφρικής από την οποία εξαρτάται η υδροπονική γεωργία και η διάβρωση των ακτών στη Δυτική Αφρική έχουν ήδη πυροδοτήσει το φαινόμενο της εσωτερικής μετανάστευσης..
Τί κάνουν οι χώρες
Φυσικά, οι αριθμοί δεν είναι καθορισμένοι και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εφαρμογή πολιτικών όπως η εξουδετέρωση εκπομπών άνθρακα. Καθώς οι πιο ευάλωτες χώρες φαίνεται γενικά ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο σχετικά με τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5°C που έχει καθοριστεί από τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015. Πιο ανεπτυγμένες χώρες όπως ο Καναδάς, η Κίνα, η Ρωσία ή οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται δεν προσεγγίζουν καν, στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων.
Αυτή η δυσαρμονία καταγράφεται γλαφυρά και στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη. Οι ηγέτες από φτωχότερες φέρονται να είναι «εξαιρετικά ανήσυχοι» και απογοητευμένοι από τις απφάσεις των G20 για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.