Έντονο και διευρυμένο γεωγραφικά επενδυτικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, υποδεικνύοντας ότι η ελληνική αγορά έχει μπει για τα καλά στα ραντάρ των επενδυτών διεθνώς. Συνολικά, η αύξηση κεφαλαίου συγκέντρωσε προσφορές 4 δισ. ευρώ, για να αντλήσει η εταιρία 1,35 δισ. προς 9 ευρώ, στο peak του άνω εύρους που είχε οριστεί.
Ξεπέρασαν τα 4 δις ευρώ οι προσφορές που υποβλήθηκαν στο Βιβλίο Προσφορών για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ υπερκαλύπτοντας την έκδοση.
Μάλιστα το κατανεμητέο ποσό (εξαιρουμένων των ποσών που καλύφθηκαν από Υπερταμείο, CVC, EBRD) υπερκαλύφθηκε 5 φορές. Συνολικά η εταιρία θα αντλήσει 1,350 δις ευρώ στο ανώτατο εύρος της τιμής διάθεσης ανά μετοχή που είναι τα 9 ευρώ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το 90% των επενδυτών είναι επενδυτικά κεφάλαια με μακροπρόθεσμη στρατηγική, ενώ το 87% των επενδυτών που συμμετείχαν στην ΑΜΚ προέρχονται από το εξωτερικό και το 13% από την Ελλάδα.
Το 20% των επενδυτών είναι υφιστάμενοι μέτοχοι, ενώ το 80% είναι νέοι επενδυτές.
Στη λίστα των νέων μετόχων της ΔΕΗ περιλαμβάνονται πλην του βασικού μετόχου, που είναι το Ελληνικό Δημόσιο μερικά από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds στον κόσμο και συγκεκριμένα CVC, Oak Hill, EBRD, BlackRock, Fidelity, Wellington, , Helikon, Covalis, GAMA, Discovery, Zimmer, Kayne Anderson, T Rowe, Millennium Partners, Hengistbury Inv. Partners, Light Sky, JNE Partners, Ghisallo Capital, Fiera Capital, Schronfeld Strategic Advisors.
Τα κεφάλαια που θα αντλήσει η ΔΕΗ θα χρηματοδοτήσουν την αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρίας και το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 9,3 δις ευρώ σε ΑΠΕ έως το 2026. Έτσι. η ΔΕΗ θα καταστεί ηγέτιδα δύναμη στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Με τις επενδύσεις αυτές, η ΔΕΗ ισχυροποιεί τη θέση της ως σημαντική περιφερειακή ενεργειακή εταιρία και ταυτόχρονα διευρύνει το γεωοκονομικό αποτύπωμα και ενισχύει τη γεωπολιτική ισχύ της χώρας.