Με βάση τις εξαγγελίες των μεγάλων και τους τίτλους των media ο πλανήτης θα έπρεπε ήδη να έχει… σωθεί. Τα στοιχεία όμως δείχνουν ότι οι μεγάλες χώρες δεν επιτυγχάνουν τους στόχους τους, το ίδιο πρόβλημα έχουν και οι μεγαλόσχημοι ηγέτες, που θέτουν στόχους τους οποίους τους βλέπουν με τα… κυάλια.
Έτσι, παρά τις δεσμεύσεις της Συμφωνίας του Παρισιού, την ανανέωσή τους τον Ιανουάριο στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Συνόδου Κορφής του ΟΗΕ για το κλίμα και τις νέες συμφωνίες στο G20 και το COP26, η κατάσταησ παραμένει ζοφερή!
Όσον αφορά τις μειώσεις των εκπομπών, ορισμένες χώρες στοχεύουν ψηλά, αλλά χάνουν το σημάδι με μεγάλη διαφορά, ενώ άλλες απορρίπτουν μεγάλες δεσμεύσεις στα διεθνή φόρα, αλλά καταφέρνουν να πιάνουν τους στόχος.
Δυστυχώς, το αφήγημα για τις περισσότερες χώρες είναι κοινό: «πολύ λίγα, πολύ αργά».
Λογικοί… στόχοι, όπως αυτοί που σχετίζονται με τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε μέγιστο 2° Κελσίου, συχνά χάνονται και ακόμη και οι ανεπαρκείς στόχοι περιορισμού της στους 3° Κελσίου συχνά δεν επιτυγχάνονται.
Οι συνέπειες
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 2° Κελσίου συνολικά θα ανέβαζε τη στάθμη της θάλασσας κατά 56 εκατοστά και θα αυξήσει τις ημέρες καύσωνα κατά 25%, ενώ θα φέρει περιόδους ξηρασίας τεσσάρων μηνών.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 3° Κελσίου πιστεύεται ότι οδηγεί σε τεράστιες διαταραχές των οικοσυστημάτων, της παραγωγής τροφίμων και των καιρικών προτύπων.
Από τους 4° Κελσίου και πάνω μπορεί να περιορίσει σοβαρά τις κατοικήσιμες ζώνες στον πλανήτη.
Στόχοι και… αποτελέσματα
Το Climate Action Tracker δημοσιεύει τους στόχους και τα προβλεπόμενα επιτεύγματα με βάση συγκεκριμένες πολιτικές και δράσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί έως το 2030.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο, η Ινδία και η Κένυα είναι δύο χώρες που έχουν απορρίψει τη λογοδοσία που σχετίζεται με τους κλιματικούς στόχους, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται σε καλό δρόμο για την επίτευξη στόχων που σχετίζονται με τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 ή 2° Κελσίου.
Στην άλλη άκρη του φάσματος είναι ο Καναδάς, ο οποίος δεσμεύτηκε για τον στόχο των 2° Κελσίου,
αλλά του οποίου οι ενέργειες και οι πολιτικές μέχρι το 2030 οδηγούν τελικά σε αύξηση(!) της θερμοκρασίας κατά 4° Κελσίου.
Από τις μεγάλες, βιομηχανοποιημένες χώρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι τα μόνα μέρη όπου αναμένεται να επιτευχθεί ο στόχος των 2° Κελσίου. Αντιθέτως, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και ο Καναδάς δεν θα τα καταφέρου.
Οι αφρικανικές χώρες Νιγηρία, Αιθιοπία, Μαρόκο, Γκάμπια και Κένυα καθώς και η Κόστα Ρίκα είναι το Νεπάλ επισημαίνεται, από το Climate Action Tracker, ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου του 1,5° Κελσίου.
Ο ιστότοπος ανέλυσε τις κλιματικές πολιτικές 37 χωρών και της ΕΕ.
You will find more infographics at Statista