Ενώ οι ηγέτες επιχειρούν να βρουν modus operandi για το κλίμα τόσο στη Σύνοδο Κορυφής των G20 όσο και στο COP26, οι γεωπολιτικές ισορροπίες και οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι μάλλον επιδεινούμενες, σε πολλά μέτωπα, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα και στη συνεννόηση.
Μια διαρροή στον Τύπο ενός μηνύματος κειμένου που έστειλε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον Αυστραλό πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον είναι ένα «άνευ προηγουμένου νέο χαμηλό» στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε την Τετάρτη ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Καμπέρα, Ζαν-Πιερ Τιμπό.
Η Γαλλία, αν και αρχικά είχε αποσύρει τον πρεσβευτή της από την Αυστραλία, εν τέλει μετά από παρασκηνιακές διπλωματικές διεργασίες, αποκατάστησε τη διπλωματική της παρουσία στην Καμπέρα.
Το νέο περιστατικό με τη διαρροή του sms του Μακρόν στον Μόρισον, αναμένεται να επηρεάσει πολυεπίπεδα τις διμερείς και διαπροσωπικές σχέσεις. Ειδικότερα, ο Γάλλος πρέσβης στην Καμπέρα, σε δημόσια ομιλία του ξεκαθάρισε ότι η κίνηση θα επηρεάσει «πώς να προχωρήσουμε και επίσης όσον αφορά την αλήθεια και την εμπιστοσύνη».
«Δεν συμπεριφέρεστε έτσι σε προσωπικές ανταλλαγές ηγετών», πρόσθεσε. «Αυτό στέλνει επίσης ένα πολύ ανησυχητικό μήνυμα για όλους τους αρχηγούς κρατών: «Προσοχή, στην Αυστραλία θα υπάρξουν διαρροές. Και αυτό που λέτε εμπιστευτικά στους συνεργάτες σας θα χρησιμοποιηθεί τελικά και θα οπλιστεί εναντίον σας μια μέρα».
Η ασυνήθιστη διαρροή άμεσης αλληλογραφίας μεταξύ δύο παγκόσμιων ηγετών σημειώθηκε την Τρίτη, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν τεταμένες, μετά την ακύρωση του εξοπλιστικού προγράμματος ανάπτυξης συμβατικών 12 υποβρυχίων, από τη γαλλική αμυντική εταιρεία Naval Group.
Το μήνυμα
Ο Εμάνουελ Μακρόν φέρεται να έγραψε στον Σκοτ Μόρισον: «Πρέπει να περιμένω καλά ή κακά νέα για τις κοινές μας υποβρύχιες φιλοδοξίες;», σύμφωνα με την Daily Telegraph, της Αυστραλίας.
Το μήνυμα χρονολογείται 48 ώρες πριν από την ανακοίνωση της Αυστραλίας για μια νέα συμφωνία για την αγορά πυρηνικών υποβρυχίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το κείμενο εγείρει περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με το πόσα ακριβώς γνώριζε η Γαλλία για τις προθέσεις της Αυστραλίας να ακυρώσει τη σύμβαση. Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα διαβεβαιώσει ότι δεν γνώριζαν τίποτα τέτοιο, ενώ οι Αυστραλοί ομολόγους τους ισχυρίζονται ότι ήταν πρόδηλο.
«Ήμουν πολύ σαφής σχετικά με το ποια ήταν αυτή η επικοινωνία και αυτό ήταν απαραίτητο δεδομένων των θεμάτων που τέθηκαν»,
είπε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας αναφερόμενος στα σχόλια του Γάλλου πρέσβη.
Η αντιπαράθεση είναι προφανής και ήταν πρόδηλη τις τελευταίες ημέρες, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 στη Ρώμη και της διάσκεψης COP26 για το κλίμα στη Γλασκώβη.
Ερωτηθείς στη Ρώμη την Κυριακή αν πίστευε ότι ο Μόρισον του είπε ψέματα, ο Μακρόν απάντησε: «Δεν νομίζω, ξέρω».
Την επόμενη μέρα, στη Γλασκώβη, ο Μόρισον αντέκρουσε, κάνοντας λόγο «προσβολή» και ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα ξεκινήσει κυνήγι μαγισών”.
Ο Μόρισον ισχυρίστηκε ότι ο Μακρόν «ήξερε ξεκάθαρα εδώ και μερικούς μήνες ότι υπήρχαν ανησυχίες… και είχαμε αλληλογραφία και άλλα μηνύματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».
Ο Μόρισον είπε ότι προσπάθησε να τηλεφωνήσει στον Μακρόν πριν από την ανακοίνωση της νέας συμφωνίας, αλλά δεν πήρε απάντηση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα γαλλικών ΜΜΕ, το τηλέφωνο του Μακρόν χτύπησε κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου Υπουργικού Συμβουλίου, του οποίου προεδρεύει, γι’ αυτό και δεν ήταν διαθέσιμος.
Κάτι ετοιμάζεται
Σε μια ακόμη εξέλιξη που εγείρει ερωτηματικά για τη στρατηγική της Γαλλία, ο Εμάνουελ Μακρόν συναντήθηκε στη Γλασκώβη με τον πρώην πρωθυπουργό της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ, σύμφωνα με τη Le Monde. Ο Τέρνμπουλ ήταν ο εν ενεργεία πρωθυπουργός όταν υπογράφηκε η αρχική συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Αυστραλίας το 2016, πριν αντικατασταθεί το 2018 από τον Μόρισον, τον υπουργό Οικονομικών του.
Ο Τέρνμπουλ ρωτήθηκε για τη γαλλική διαμάχη από δημοσιογράφους στη Γλασκώβη. «Ω, μου είπε ψέματα σε πολλές περιπτώσεις», είπε ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας όταν ρωτήθηκε για τον διάδοχό του. «Εννοώ ότι υπάρχουν αρκετά παραδείγματα στο βιβλίο μου, αλλά είναι — ο Σκοτ είχε πάντα τη φήμη ότι έλεγε ψέματα.