Σκηνικό που θυμίζει παγίδα στρατιωτικοποίησης της έντασης φαίνεται ότι η στήνει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς χρησιμοποιεί πολεμικά πλοία για να παρενοχλήσει το ερευνητικό Nautical Geo, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να διευρύνει το πλαίσιο της πίεσης, χαλαρώνοντας τους ελέγχους και εντείνοντας τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα.
Μια ακόμη τουρκική προκλητική κίνηση σημειώθηκε το Σάββατο 30 Οκτωβρίου στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά το συμβάν άρχισε να γίνεται γνωστό από την Κυριακή, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα των χειρισμών στα επιτελεία τόσο της Λευκωσίας όσο και της Αθήνας, καθώς μεσολάβησε και η συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης, τουρκική φρεγάτα βρέθηκε κοντά στο σκάφος Nautical Geo. Η τουρκική φρεγάτα πλησίασε το Nautical Geo σε απόσταση 7 ναυτικών μιλίων, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την παρουσία της Τουρκίας. Το περιστατικό σημειώθηκε χθες Σάββατο 30 Οκτωβρίου.
Νωρίτερα, φορτηγό πλοίο με τουρκική σημαία είχε ξεκινήσει από τουρκικό λιμάνι μεταφέροντας 382 παράτυπους μετανάστες στην Ιταλία, αλλά εξέπεμψε σήμα κινδύνου σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Κρήτης, με αποτέλεσμα να επιληφθεί το ελληνικό Λιμενικό Σώμα.
Auditor’s note
Τα δύο περιστατικά αν και εντοπίζονται σε διαφορετικές περιοχές και άπτονται διαφορετικών αντικειμένων, είναι εν τούτοις βγαλμένα από το ενιαίο playboook έντασης της Άγκυρας. Συνδυαστικά, μάλιστα, διαμορφώνουν αίσθηση ταυτόχρονης και πολυμέτωπης κλιμάκωσης, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική που είχε δημιουργήσει η διπλωματική κρίση με τους 10 ξένους πρεσβευτές.Η Άγκυρα, φαίνεται ότι διανύει μια ακόμη περίοδο έντονης νευρικότητας, με τον Ταγίπ Ερντογάν να αναζητά διεθνή ερείσματα και να εκμεταλλεύεται όλα τα ανοιχτά και ευαίσθητα θέματα. Η τακτική αυτή πέρα από την επικινδυνότητα που εμπεριέχει, αφήνει να διαφανεί μια αίσθηση κατεπείγοντος, γεγονός που εγείρει προβληματισμό για ενδεχόμενες εξάρσεις, ακόμα και εκτός του εμπεδωμένου πλαισίου.
Το Nautical Geo
Το Nautical Geo πλέει ανοιχτά της Λεμεσού. Το ερευνητικό βρίσκεται εκεί στο πλαίσιο ερευνών για τον East Med, με εντολή από την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο διερεύνησης, για το οποίο δεσμεύονται Ελλάδα και Ισραήλ.
Η Ελλάδα, πάντως, δεν διαθέτει ναυτική δύναμη στην περιοχή, ενώ αντιθέτως κοντύτερα πλέουν γαλλικά σκάφη και αιγυπτιακές μονάδες. Παρέμβαση αποτροπής της τουρκικής φρεγάτας και προστασίας του ερευνητικού σκάφους δεν υπήρξε, καθώς οι τουρκικές κινήσεις ερμηνεύονται ως παγίδα στρατιωτικοποίησης της αντιπαράθεσης, με στόχο να σύρει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές σε θερμό επεισόδιο και να επιβάλλει ad hoc μηχανισμό επίλυσης.
Αργά το βράδυ της Παρασκευής, η Kύπρος εξέδωσε Navtex για το σκάφος με σημαία Μάλτας, το οποίο έχει προκαλέσει το τελευταίο χρονικό διάστημα την οργή της Άγκυρας. Οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν τις 29 Οκτωβρίου μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.
Οι αντιδράσεις της Τουρκίας μελετώνται ενδελεχώς από τα επιτελεία σε Ελλάδα, Κύπρο και αντιμετωπίζονται διπλωματικά. Αυτό άλλωστε προκάλεσε και την οργίλη αντίδραση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος επιτέθηκε προσωπικά κατά του Νίκου Δένδια, κατηγορώντας τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ότι “κάνει σα μικρό παιδί” επειδή μεταφέρει τις τουρκικές ενέργειες σε επαφές και στα διεθνή φόρα.