Το Σάββατο ξεκίνησε η πρώτη -μετά από δύο χρόνια- εκ του σύνεγγυς συνάντηση των G-20, στην οποία όμως δεν συμμετέχουν σε ανώτατο επίπεδο οι ηγέτες της Ρωσίας, της Κίνας και του Μεξικό. Η σύνοδος θα ακολουθηθεί από τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα που πραγματοποιείται τη Δευτέρα στη Γλασκώβη, δίνοντας έτσι χώρο και χρόνο τριών συνολικά ημερών για διαβουλεύσεις υψηλού επιπέδου.
Το Σάββατο στη Ρώμη ξεκίνησαν οι 2+1 ημέρες διαβουλεύσεων υψηλού επιπέδου, καθώς συνεδριάζει σε σύνθεση G17 η ομάδα των G20 και θα ακολουθήσει η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στη Γλασκώβη.
Οι απουσίες του Βλάντιμιρ Πούτιν, του Σι Ζινπίνγκ και του προέδρου του Μεξικό υποβαθμίζουν τους τελικούς στόχους και την αποτελεσματικότητα αμφότερων των διασκέψεων. Με μικτή βαλίτσα ταξίδεψε άλλωστε και ο Τζο Μπάιντεν καθώς δεν κατάφερε να πάρει τη συναίνεση του κόμματός του για ένα νομοσχέδιο με ισχυρούς περιβαλλοντικούς στόχους και γενναία χρηματοδότηση. Η Άγκελα Μέρκελ είναι στη Σύνοδο, αλλά πλέον ως μεταβατική καγκελάριος, γεγονός που αντικατροπρίζεται και στο περιορισμένο πρόγραμμα της.
Οι ηγέτες, εκτός από το κλίμα, την παγκόσμια ανάπτυξη και την ασφάλειας της εφοδιαστικής αλυσίδας αναμένεται στο ανακοινωθέν να εμπεδώσουν την συμφωνία για την παγκόσμια φορολογία των πολυεθνικών.
Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό το διήμερο στη Ρώμη έχουν προγραμματιστεί δύο μεγάλες διαδηλώσεις, ενώ η κυβέρνηση Ντράγκι έχει επιστρατεύσει 6,000 αστυνομικούς και 500 στρατιώτες για την ασφάλεια της Συνόδου Κορυφής.
Επαφές
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ. επρόκειτο αργότερα να έχει συνομιλίες με τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας σχετικά με τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν – μόνο μία από τις πολυάριθμες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο καθώς οι αρχηγοί της G20 καλύπτουν τη διαπροσωπική διπλωματία.
Τα βλέμματα είναι στραμμένα στις επαφές του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναμένεται να έχει νέα προσέγγιση με τον Εμάνουελ Μακρόν, καθώς και με τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά στη Γλασκώβη και όχι στην Ρώμη.
Ο Τούρκος πρόεδρος με τη σειρά του, είχε επαφές με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, κλείνοντας έτσι την αντιπαράθεσή τους που είχε ξεσπάσει λίγο μετά τον διορισμό Ντράγκι ως πρωθυπουργού της Ιταλίας. Κύρια θέματα την Λιβύη, το Αφγανιστάν και το μεταναστευτικό. Ο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε -για πρώτη φορά μετά το sofa-gate και με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου του G 20 και, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ήταν σύντομης διάρκειας.
Πανδημία, οικονομία και κλίμα στο προσκήνιο
Στο συνεδριακό κέντρο La Nuvola ξεκίνησε η σύνοδος του G20. Είναι η πρώτη που διεξάγεται με φυσική παρουσία των ηγετών μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
Oι 17 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων (Ρωσία, Κίνα και Μεξικό δεν εκπροσωπούνται σε ανώτατο επίπεδο) έχουν ως κύριο θέμα συζήτησης την ανάγκη στήριξης της δημόσιας υγείας, στο πλαίσιο του παγκοσμιοποιημένου οικονομικού συστήματος.
Σύμφωνα με προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων, οι ηγέτες θα εκφράσουν ισχυρές δεσμεύσεις, αλλά θα αποφύγουν να μπουν σε λεπτομέρειες για τα καυτά ζητήματα. Ωστόσο, αναμένεται να υπάρξουν διατυπώσεις για το θέμα ασφάλειας παραγωγής και της εφοδιαστικής αλυσίδας, με τον Τζο Μπάιντεν να ζητά δεσμεύσεις από τη Ρωσία, την Σαουδική Αραβία και εμμέσως από την Κίνα, ότι θα ενισχύσουν τους κοινούς στόχους της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει και ειδική παράγραφος για τις τιμές ενέργειας.
Στο ίδιο προσχέδιο αναφέρει ότι οι ηγέτες θα δεσμευθούν να αναλάβουν άμεση δράση προκειμένου να πετύχουν τον στόχο να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, χωρίς ωστόσο να αναλαμβάνουν νομικά δεσμευτικές υποσχέσεις.
Τέλος, στο ανακοινωθέν περιλαμβάνεται σαφής δήλωση για τον παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή 15% για τις πολυεθνικές εταιρίες.
Παρέμβαση Ντράγκι
Στην ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την επίλυση των μεγαλύτερων προβλημάτων του πλανήτη, αναφέρθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, κατά την παρέμβασή του στη σύνοδο της G20.
«Η πολυμερής συνεργασία είναι η καλύτερη απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Σε μεγάλο βαθμό είναι και η μόνη λύση. Αρχίζοντας από την πανδημία και φτάνοντας μέχρι μια δίκαιη και σωστή φορολόγηση. Όλα αυτά δεν μπορούμε να τα πετύχουμε μόνοι, δεν πρόκειται για εφικτή επιλογή»
, τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Ζήτησε παράλληλα «να γίνει κάθε τι δυνατό, για να ξεπεραστούν οι διαφορές με επιστροφή στο πνεύμα που οδήγησε στην δημιουργία της G20.
O Ντράγκι υπογράμμισε ότι παρά την επιτυχία των εκστρατειών εμβολιασμού η πανδημία δεν έχει τελειώσει και ότι υπάρχουν τεράστιες ανισότητες στη διανομή των εμβολίων.
«Στις χώρες με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, πάνω από το 70% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση. Στις φτωχές χώρες το ποσοστό αυτό πέφτει κατακόρυφα στο 3%», είπε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.
Παρέμβαση Πούτιν εξ αποστάσεως για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε από τις χώρες της G20, των 20 μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως που συναντώνται στη Ρώμη, να επιταχύνουν την αμοιβαία αναγνώριση των εμβολίων που παράγει η καθεμιά τους κατά της COVID-19.
Ο Πούτιν, ο οποίος απευθύνθηκε στη σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης, τόνισε ακόμη ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρέπει να λαμβάνει ταχύτερα αποφάσεις για την έγκριση των εμβολίων.
«Προτείνουμε να ζητήσουμε από τους υπουργούς Υγείας της G20 να βρούνε τάχιστα μια λύση για την αμοιβαία αναγνώριση των εθνικών πιστοποιητικών εμβολιασμού»,
είπε ο Πούτιν.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνεχιζόμενες μεταλλάξεις του κορονοϊού καθιστούν απαραίτητο έναν μηχανισμό, ο οποίος θα επιτρέπει στα εμβόλια να προσαρμόζονται γρήγορα στις παραλλαγές του ιού.
Μηνύματα σε ΗΠΑ και ΕΕ
«Με δεδομένο ότι ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται πρέπει να βρούμε μηχανισμούς για την συστηματική και γρήγορη αναβάθμιση των εμβολίων».
Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε επίσης ότι πολλές χώρες εξακολουθούν να μάχονται για να αποκτήσουν πρόσβαση στα υπάρχοντα εμβόλια.
«Αυτό συμβαίνει, μεταξύ άλλων, εξαιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού, του προστατευτισμού και του γεγονότος ότι ορισμένες χώρες, κάποιες εκ των οποίων συμμετέχουν και στην G20, δεν είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν αμοιβαία τα εμβόλια και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, θεωρώ»,
κατέληξε ο Πούτιν.
Σι Ζινπίνγκ: Εμβολιαστική διπλωματία και κυριαρχία
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε ίση μεταχείριση και αμοιβαία αναγνώριση των εμβολίων κατά της COVID-19 βάσει του καταλόγου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για χρήση έκτακτης ανάγκης, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Σε σχόλιά του στη σύνοδο της G20, τα οποία έκανε μέσω βιντεοσύνδεσης, ο Σι τόνισε ότι η Κίνα έχει προμηθεύσει με πάνω από 1,6 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 την παγκόσμια κοινότητα και ότι συνεργάζεται με 16 χώρες για την κοινή παρασκευή των σκευασμάτων.
Δύο κινεζικά εμβόλια-ένα της Sinovac Biotech και ένα της Sinopharm-έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο του ΠΟΥ με τα εμβόλια για επείγουσα χρήση.