Προβλήματα και ρίσκα που δεν μπορούν αποτιμηθούν ακόμα δημιουργεί η υιοθέτηση digital money και stablecoins από χώρες, σύμφωνα με έκθεση της BIS. Παράλληλα, όμως, οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι στρέφουν την προσοχή σε μείζονα και παραμμελημέα ζητήματα διεθνών και διασυνοριακών πληρωμών και εμβασμάτων, καθώς και σε ανισότητες.
Μέχρι πριν από μερικά χρόνια τα crypto’s δεν ήταν άξια αναφοράς για τους θεσμούς. Κεντρικές Τράπεζες, κυβερνήσεις και άλλες αρχές τα αγνοούσαν επιδεικτικά. Σήμερα, οι κεντρικές τράπεζες καθοδούνται από την αρχιτεκτονική των κρυπτονομισμάτων και του blockchain στην ανάπτυξη δικών τους ψηφιακών νομισμάτων.
Η αποδοχή των crypto και stablecoins ως μέσο πληρωμών και η σταδιακή υιοθέτησή τους από χώρες που έχουν -για ποικίλους λόγους- βρεθεί στο περιθώριο, καθώς και από περιθωριοποιημένα τμήματα της κοινωνίας, δημιουργούν σημαντικές προκλήσεις για το παγκόσμιοι σύστημα πληρωμών.
Η αποδοχή κρυπτονομισμάτων ως μέσο πληρωμής από εταιρίες-μεγαθύρια εισηγμένες στη Wall Street και η υιοθέτησή τους ως επίσημο νόμισμα από χώρες, αναγκάζουν ακόμα και τη BIS να ασχοληθεί σοβαρά και διεξοδικά με το θέμα, δείχνοντας τουλάχιστον ότι αν ακόμα ο φόβος κυριαρχεί, εν τούτοις το έδαφος προλειαίνεται.
Η BIS χρησιμοποιεί την έννοια περιεκτικότητα, για να σκιαγραφήσει τις αδυναμίες του υφιστάμενου πλαισίου και τις δυνάμεις που σπρώζνουν στην αποδοχή νέων προτύπων. Υπ αυτό το πρίσμα, τα stablecoins και γενικότερα το digital money αποτελεί λύση και ως αντλεί τη δυναμική του από την κάλυψη υφιστάμενων αναγκών.
Γιατί όλοι θέλουν digital coins
Σήμερα, το Ελ Σαλβαδόρ έχει υιοθετήσει το Bitcoin, αντιμετωπίζοντας τις “βρεφικές” ασφένειες που συνοδεύουν τέτοιες πρωτοβουλίες. Άλλες χώρες όμως εντείνουν τις διεργασίες για την υιοθέτηση και εμπέδωση των stablecoins ως αποθεματικά νομίσματα.
Οι αναλυτές της BIS συμπεραίνουν ότι ένας από τους λόγους που η χρήση και αποδοχή των stablecoins ενισχύεται διαρκώς είναι η υψηλή συγκέντρωση του τραπεζικού συστήματος, τα μεγάλα κόστη διακίνησης κεφαλαίων και οι πειρορισμοί στην κίνηση χρήματος. Η BIS επισημαίνουν τους κοινωνικούς και άλλους αποκλεισμούς ως παράγοντα που ενισχύει την αποδοχή νέων νομισμάτων και τρόπων πληρωμών.
Ορισμένες αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες (EMDE) έχουν εξετάσει τα stablecoins και τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας (CBDC) για να αντιμετωπίσουν τις αδυναμίες στα χρηματοπιστωτικά τους συστήματα.
Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση της BIS που δημσιεύθηκε την Παρασκευή, αυτά τα ψηφιακά νομίσματα μπορεί να δημιουργήσουν τρομακτικά ζητήματα σε αυτές τις αγορές και να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλες καινοτομίες fintech.
Οι προκλήσεις… που απαντούν τα crypto’s
«Οι ρυθμίσεις για το Stablecoin φιλοδοξούν να βελτιώσουν τη χρηματοοικονομική ένταξη και τα διασυνοριακά εμβάσματα – αλλά δεν είναι ούτε απαραίτητες ούτε επαρκείς για την επίτευξη αυτών των στόχων πολιτικής», γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης, με τίτλο Τι σημαίνει ψηφιακό χρήμα για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Τα EMDE στη Λατινική Αμερική και σε άλλες περιοχές έχουν στρέψει όλο και περισσότερο στα stablecoins ως αποθήκη αξίας. Τα Stablecoins έχουν απήχηση σε χώρες όπου τα τοπικά νομίσματα τείνουν να είναι λιγότερο σταθερά και πιθανώς να υπόκεινται σε ελέγχους κεφαλαίων λόγω του πληθωρισμού.
Συστημικοί κίνδυνοι ακόμα και εξ αποστάσεως
Η BIS με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας είναι ένας οργανισμός 91 ετών που υποστηρίζει τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να δημιουργήσουν τραπεζική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα μέσω έρευνας και ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ των κεντρικών τραπεζών σε μια σειρά θεμάτων.
Το έγγραφο της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών διαπίστωσε ότι παρόλο που τα stablecoins ενδέχεται να υιοθετηθούν σε ορισμένες από αυτές τις αγορές, μπορεί επίσης να παρουσιάζουν ευρύτερες προκλήσεις καθώς δε έχουν δοκιμαστεί σε μεγάλη κλίμακα.
Τα προβλήματα
Οι συντάκτες της έκθεσης αμφισβητούν εάν τα stablecoins θα μπορούσαν να «προσφέρουν διαρκή ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα έναντι των ταχέως αναπτυσσόμενων, εξελισσόμενων υπηρεσιών ψηφιακών πληρωμών», συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών ταυτοτήτων, του ηλεκτρονικού χρήματος και του mobile banking. Προσθέτουν ότι τα stablecoins θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέους κινδύνους που σχετίζονται με θέματα όπως η διακυβέρνηση, η αποτελεσματικότητα στις διαδικασίες πληρωμών, η προστασία των καταναλωτών και το απόρρητο των δεδομένων.
Οι συγγραφείς εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τα CBDC, γράφοντας ότι «υπάρχει κίνδυνος σε περιόδους συστηματικού στρες, (ότι) νοικοκυριά και άλλοι παράγοντες μπορεί να μετατοπιστούν από τραπεζικές καταθέσεις ή άλλα μέσα στο CBDC, προκαλώντας μια «ψηφιακή πορεία» πρωτοφανούς ταχύτητας και κλίμακας» και αμφισβητώντας «αν είναι απαραίτητα ή επιθυμητά για όλες τις δικαιοδοσίες».
Οι αναλυτές της BIS, επίσης, επισημαίνουν ότι τα stablecoins ειδικότερα έχουν «τραβήξει μεγάλη –και πολύ αναγκαία– προσοχή στις προκλήσεις της χρηματοοικονομικής ένταξης και των διασυνοριακών πληρωμών και εμβασμάτων». Αυτή η εξέλιξη έχει υπογραμμίσει τις προσπάθειες για την προώθηση ενός λιγότερο περιοριστικού ρυθμιστικού περιβάλλοντος, τη βελτίωση των «πλαισίων νομισματικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και των υποδομών πληρωμών, ιδιαίτερα διασυνοριακά».