Η βιομηχανία του delivery αλλάζει και μάλιστα ραγδαία η έλευση των drone ήταν αρχή, τώρα ακολουθούν τα robot. Σε μια βιομηχανία που αλλάζει διαρκώς το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αντίσταση στην αλλαγή.
Μπορεί ακόμα να ακούγεται σαν κάτι από επιστημονική φαντασία σε όσους ζουν εκτός των μεγαλύτερων και οικονομικά προηγμένων πόλεων του κόσμου, αλλά τα ρομπότ και τα drones περιφέρονται στους δρόμους και τους ουρανούς εδώ και αρκετό καιρό. Ειδικά κατά τις περιόδους καραντίνας της πανδημίας Covid-19, αυτή η γρήγορη και ανέπαφη μορφή παράδοσης δεμάτων έχει δείξει την αξία της για το μέλλον των logistics και είναι θέμα χρόνου η χρήση τους να γίνει πιο διαδεδομένη.
Στην Ελλάδα ακόμα το κύμα ανακατατάξεων βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο καθώς τώρα εδραιώνονται οι αλυσίδες delivery σε όλο το φάσμα της αλυσίδας διακίνησης. Παγκοσμίως, η δυναμική του delivery είναι τρομακτική. Πλέον, η συζήτηση στρέφεται στις εναλλακτικές μεθόδους, τρόπους και διαδικασίες διανομής, ιδιαίτερα εντός των πόλεων, όπου οι χρόνοι και τα κόστη επηρεάζονται από αστάθμητους παράγοντες.
Όπως δείχνουν ωστόσο τα στοιχεία από την Παγκόσμια Έρευνα Καταναλωτών της Statista, το επίπεδο ετοιμότητας για αυτήν την τεχνολογία εξακολουθεί να είναι σχετικά χαμηλό και ποικίλλει αρκετά από χώρα σε χώρα.
Σύμφωνα με την έρευνα του Οκτωβρίου 2021, η Κίνα είναι η πλέον έτοιμη χώρα για την επανάσταση του delivery, με περισσότερους από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων να λένε ότι θα προτιμούσαν να λαμβάνουν παραδόσεις είτε από ρομπότ είτε από drones στο μέλλον.
Όπως συζητήθηκε στις πρόσφατες εκλογές στη Γερμανία, η χώρα επέτρεψε στον εαυτό της να γλιστρήσει πίσω όσον αφορά την ψηφιοποίηση και την τεχνολογική καινοτομία. Αυτό αντικατοπτρίζεται ίσως στο χαμηλό επίπεδο αποδοχής αυτών των νέων τεχνολογικών λύσεων – μόλις το 10 και το 14 τοις εκατό έδειξαν προθυμία να χρησιμοποιήσουν ρομπότ και drones, αντίστοιχα.