Χωρίς-ειδήσεις και εκπλήξεις εξελίχθηκε η επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα στο πλαίσιο του κύκλου επαφών της κατά τη διαδικασία αποδρομής από την καγκελαρία. Δύο είναι τα βασικά σημεία: Η αναφορά στο βάρος που επωμίστηκαν οι Έλληνες και η κατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία.
Η Άγκελα Μέρκελ στην τελευταία της επίσκεψη με την ιδιότητα της καγκελαρίου στην Αθήνα, επισήμανε τις δύσκολες καταστάσεις και αποκάλυψε την εκτενή συζήτηση για την κατάσταση με την Τουρκία που είχαν τόσο ανεπίσημα όσο και επίσημα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επίσης, από τις κοινές δηλώσεις, έλειψαν οι αναφορές στην ενεργειακή κρίση και τη μετάβαση, όπου Ελλάδα και Γερμανία έχουν διαφορετικές θέσεις για την ανάγκη ευρωπαϊκών μέτρων και παρεμβάσεων. Εκτός ατζέντας παρέμεινε το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, το οποίο είχε “ξεπαγώσει” η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά επέλεξε να ξαναβάλει στην κατάψυξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η στρατηγική ανάδειξης των διμερών σχέσεων με την Τουρκία στο επίκεντρο αποτελεί σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα. Το “κλειδί” για την αποκωδικοποίηση του μηνύματος όμως βρίσκεται στο περιεχόμενο των συζητήσεων που είχε η Μέρκελ με τον Ερντογάν προ ολίγων ημερών στην Κωνσταντινούπολη.
Μέρκελ: Καταφέραμε στο τέλος να βρούμε κοινό βηματισμό
«Όποιος γνωρίζει από πολιτισμό δεν μπορεί να αφήσει απ’ έξω την Αθήνα και την Ελλάδα» τόνισε η απερχόμενη καγκελάριος κ. Μέρκελ στις κοινές δηλώσεις της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι δεν θα είναι η τελευταία επίσκεψή της στην Ελλάδα.
«Οι σχέσεις Γερμανίας – Ελλάδας ήταν αρκετά ζωντανές θα έλεγα. Οι δυσκολίες ήταν δεδομένες όταν επρόκειτο για τη σταθερότητα του ευρώ και εγώ προσωπικά είχα απόλυτη επίγνωση για την υπερβολική επιβάρυνση που σήμαινε αυτό και την πρόκληση που σήμαινε αυτό για τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Καταφέραμε στο τέλος να βρούμε μια κοινή πορεία, έναν κοινό βηματισμό για να μείνει η Ελλάδα μέλος της ΕΕ»
είπε η κ Μέρκελ.
Αλληλεπικαλυπτόμενες κρίσεις
«Μόλις ολοκληρώθηκε, ουσιαστικά έκλεισε αυτή η φάση, είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια τεράστια άλλη πρόκληση που ήταν το μεταναστευτικό που ξεκίνησε το 2015. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να μοιραζόμαστε ευθύνες και νομίζω ότι και το Σύμφωνο ΕΕ-Τουρκίας είναι παράδειγμα που μας δείχνει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και σε αυτή την περίπτωση να συνεργαστούμε και με την Τουρκία.
Γνωρίζω τον μεγάλο αριθμό των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα όταν πρόκειται για τη συνεργασία με την Τουρκία. Συζητήσαμε και χθες και σήμερα εντατικά ότι θα πρέπει να ισχύουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό αλλά δύσκολο να βρίσκομαι απαντήσεις και λύσεις μέσω του διαλόγου»
πρόσθεσε η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας
Παρακολουθήστε τις κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας.