Η Kaspersky ανακοίνωσε ότι εξαγόρασε την αναδυόμενη εταιρεία Brain4Net, που αναπτύσσει λύσεις και υπηρεσίες για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους παρόχους υπηρεσιών να προσαρμόσουν τις σύγχρονες τεχνολογίες όπως το Software – Defined Wide – Area Network (SD-WAN) και το Network Functions Virtualization (NFV) στην υπάρχουσα υποδομή δικτύου.
Σύμφωνα με την IDC, οι παγκόσμιες δαπάνες που αφορούν το «ολόκληρο cloud» προβλέπεται να φτάσουν τα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025. Σε αυτό το πλαίσιο, λόγω της επιτάχυνσης της πανδημίας και του αντικτύπου της στο απομακρυσμένο εργατικό δυναμικό, καθίσταται δύσκολο για τους οργανισμούς να διαχειρίζονται και να προστατεύουν τις κατανεμημένες υποδομές τους από προηγμένες απειλές. Το SD-WAN δίνει τη δυνατότητα στις ομάδες να ξεπεράσουν αυτήν την πρόκληση παρέχοντας αποτελεσματική εναρμόνιση και απλοποιώντας τη χρήση των λειτουργιών ασφαλείας για την προστασία ολόκληρης της υποδομής.
Προχωράμε μπροστά με μια προσφορά Secure Access Service Edge (SASE).
Το απομακρυσμένο εργατικό δυναμικό σε συνδυασμό με μεγάλους όγκους δεδομένων και κίνησης που μετακινούνται μεταξύ των δημόσιων υπηρεσιών cloud και υποκαταστημάτων και των κέντρων δεδομένων, υπαγορεύουν την ανάγκη για άμεση, σταθερή και ασφαλή πρόσβαση για τους χρήστες ανεξάρτητα από την τοποθεσία τους. Σε αυτήν την ανάγκη απάντησε μια νέα ιδέα ασφάλειας δικτύου, που ονομάστηκε από την Gartner ως Secure Access Service Edge ή SASE, η οποία συνδυάζει την ασφάλεια και τη συνδεσιμότητα όπως απαιτείται.
Με την απόκτηση της Brain4Net, η Kaspersky στοχεύει να φέρει στην αγορά μια ολοκαίνουργια προσφορά SASE ως ενοποιημένη πλατφόρμα που θα συνδυάζει τις καλύτερες λύσεις και τεχνολογίες ασφάλειας της Kaspersky με τις δυνατότητες και την τεχνογνωσία εναρμόνισης και ελέγχου δικτύου της Brain4Net. Χάρη σε αυτήν τη στρατηγική κίνηση, η Kaspersky θα μπορεί να προσφέρει στους εταιρικούς πελάτες της υπηρεσίες ασφάλειας και συνδεσιμότητας.
Συγκεκριμένα, η μελλοντική προσφορά SASE της Kaspersky θα περιλαμβάνει τελικά έναν μεσίτη ασφαλείας πρόσβασης στο cloud (CASB), μια ασφαλή πύλη ιστού στο cloud (SWG), μια πλατφόρμα προστασίας workload στο cloud (CWPP), τη διαχείριση στάσης ασφαλείας στο cloud (CSPM), μηδενικής εμπιστοσύνης πρόσβαση στο δίκτυο (ZTNA), και άλλες υπηρεσίες.
Η εξέλιξη του Kaspersky XDR
Οι υπάρχουσες λύσεις ασφαλείας ενδέχεται να μην προσφέρουν μια ολιστική προσέγγιση για τον εντοπισμό και την αποκατάσταση προηγμένων απειλών. Οι ενσωματώσεις ελέγχων δικτύου τρίτων σε λύσεις κλάσης Εκτεταμένης Ανίχνευσης και Απόκρισης (Extended Detection and Response – XDR) από προμηθευτές ασφάλειας τερματικού σημείου από μόνες τους δεν παρέχουν αρκετή ορατότητα και δυνατότητες έρευνας για περιστατικά που λαμβάνουν χώρα σε εταιρικά περιβάλλοντα.
Αυτή η εξαγορά θα επιτρέψει επίσης στην Kaspersky να εξελίξει τις υπάρχουσες λύσεις της σε πλήρους κλίμακας Extended Detection and Response (XDR). Το SASE φέρνει προφανή πλεονεκτήματα για το XDR, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας συλλογής τηλεμετρίας από την κίνηση δικτύου, διακοπής μιας επίθεσης οπουδήποτε στο άκρο και το δίκτυο και απλοποίησης της εναρμόνισης και της διαχείρισης χάρη σε ένα μόνο σημείο ελέγχου μέσω του SASE.
Η νέα προσφορά XDR που βασίζεται σε μια cloud-native EDR λύση θα παρέχει ορατότητα και προηγμένη λειτουργικότητα για ανίχνευση βάσει Al και λογική αυτόματης απόκρισης σε όλα τα τερματικά σημεία και το δίκτυο. Συγκεκριμένα, το Kaspersky XDR θα φέρει ένα ευρύ φάσμα αυτοματοποιημένων σεναρίων απόκρισης περιστατικών (από τον αποκλεισμό εκτέλεσης αρχείου σε ένα τερματικό σημείο έως τον αποκλεισμό ορισμένων τμημάτων δικτύου ή εσωτερικής υποδομής για ορισμένους χρήστες ή τύπους χρηστών) μαζί με εργαλεία τμηματοποίησης δικτύου.
Επιπλέον, το Kaspersky XDR θα βασίζεται σε ενοποιημένη αρχιτεκτονική server και θα παρέχει κεντρική διαχείριση από μια ενιαία διαδικτυακή κονσόλα. Οι πελάτες θα μπορούν να ελέγχουν και να προστατεύουν αξιόπιστα όλα τα δημοφιλή σημεία εισόδου για πιθανές απειλές: δίκτυο, κίνηση ιστού, email, σταθμούς εργασίας, servers και εικονικές μηχανές. Σε συνεργασία, η πλατφόρμα XDR με το SASE θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να εφαρμόσουν μια στρατηγική μηδενικής εμπιστοσύνης.
Εκτός από την ενσωματωμένη προηγμένη τεχνολογία ανίχνευσης και ανάλυσης, η πλατφόρμα θα επωφεληθεί από την κορυφαία στον κόσμο πληροφόρηση απειλών (TI), η οποία ενημερώνεται και επικυρώνεται συνεχώς από κορυφαίους ειδικούς της Kaspersky.
Ένα ενιαίο οικοσύστημα για την εταιρική ασφάλεια
Όλα αυτά τα στοιχεία θα γίνουν αναπόσπαστο μέρος του ενιαίου οικοσυστήματος που αποτελεί το όραμα της Kaspersky για το μέλλον της εταιρικής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Το κεντρικό στοιχείο αυτού του οικοσυστήματος είναι το Kaspersky Open Single Management Platform. Θα γίνει μια ενιαία cloud-native τεχνολογική πλατφόρμα για την κατασκευή του Kaspersky XDR και θα χρησιμοποιεί αγνωστική αρχιτεκτονική μοντέλων ανάπτυξης. Με αυτόν τον τρόπο, η πλατφόρμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο δημόσιο cloud, στο ιδιωτικό cloud ή ακόμα και στις εγκαταστάσεις.