Σε αντιφάσεις πέφτει η Ρωσία, υπονομεύοντας παράλληλα το αίσθημα ενεργειακής ασφάλειας που αποπνέει στους Ευρωπαίους, ενώ αναδεικνύει την ένταση του γεωπολιτικού και γεωοικονομικού πόκερ που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Έτσι, αν και ο Πούτιν δεσμεύθηκε για αύξηση της προσφοράς φυσικού αερίου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, στην πράξη η Ρωσία μειώνει τις παραδόσεις κατά το δοκούς και επιχειρεί να “στραγγαλίσει” χώρες όπως η Μολδαβία και η Ουκρανία που επιχειρούν να διαφύγουν από τη σφαίρα επιρροής του Κρεμλίνου.
Η τακτική και οι πρακτικές της Μόσχας έχουν άμεσο αντίκτυπο στις τιμές της ενέργειας στην ΕΕ, τον πληθωρισμό και το κλίμα στις διμερείς σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας, αλλά και χημεία του Πούτιν με Ευρωπαίους ηγέτες.
Η ΕΕ σε μια προσπάθεια να δώσει περιθώριο στη Μολδαβία αποφάσισε τη χρηματοδότησή της με 60 εκατ. ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις προς τη Ρωσία.
Η Ευρώπη στα κάγκελα
Ο ρωσικός κολοσσός του φυσικού αερίου, η Gazprom, επιχειρεί να επηρεάσει τις οικονομικές σχέσεις της Μολδαβίας με την Ε.Ε., εκμεταλλευόμενος την ενεργειακή εξάρτηση της γειτονικής της χώρας, την ώρα που η κυβέρνηση έχει κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της ανεπάρκειας ενέργειας.
Αφού πρώτα μείωσε κατά το 1/3 τις ροές φυσικού αερίου προς τη Μολδαβία τον περασμένο μήνα και ζήτησε διπλάσιες αμοιβές, οπότε έληξε το συμβόλαιο που είχε συνάψει με την πρώην σοβιετική Δημοκρατία, τώρα της προτείνει νέα συμφωνία υπό καλύτερους όρους. Θέτει όμως ως προαπαιτούμενο να τροποποιήσει τους όρους της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε. και να αναβάλει την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Βέβαια, σε αντίστοιχο mood βρίσκεται η Ουάσιγκτον που ενώ αρχικά υπαναχώρησε όσον αφορά τον Nord Stream 2, εν τέλει επανήλθε επιβάλλοντας κυρώσεις σε εταιρίες και πλοία. Τώρα, η Γερμανία καθυστερεί τις εγκρίσεις και επιλέγει να αφήσει το θέμα να το χειριστεί η επόμενη κυβέρνηση.