Εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη, ενώ πλέον η ΕΚΤ αποδέχεται ότι θα διαρκέσουν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα έναντι των αρχικών προβλέψεων.
Νέο υψηλό επίπεδο ρεκόρ την τελευταία δεκαετία αναμένεται να καταγράψει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο του 2021 και να διαμορφωθεί στο 4,1% από 3,4% το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat. Οι πληθωριστικές πιέσεις τροφοδοτούνται κυρίως από την ενεργειακή κρίση, η οποία με τη σειρά της οφείλεται στην ταυττόχρονη προωθηση της ενεργειακής μετάβασης και της post-covid επανεκκίνησης της παγκόσμιας οικονομίας.
Σύμφωνα με τη Εurostat, η ένταση των πληθωριστικών πιέσεων οφείλεται κυρίως στην αύξηση στις τιμές
- της ενέργειας τον Οκτώβριο (23,5%, έναντι 17,6% τον Σεπτέμβριο),
- στις υπηρεσίες (2,1%, έναντι 1,7% τον Σεπτέμβριο),
- στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2%, έναντι 2,1% τον Σεπτέμβριο) και
- στα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2%, σταθερό σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο).
Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί τον Οκτώβριο στο 3% από 1,9% το Σεπτέμβριο. Ο χαμηλότερος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σημειώνεται στη Μάλτα (1,4%), στην Πορτογαλία (1,8%), στη Φιλανδία (2,8%) και στην Ελλάδα (3%).
Οι εντονότερες πληθωριστικές πιέσεις καταγράφονται τον Οκτώβριο στη Λιθουανία (8,2%), στην Εσθονία (7,4%), στη Λετονία (6%), στην Ισπανία (5,5%) και στο Βέλγιο (5,4%).
Auditor’s note
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ο μηνιαίος πληθωρισμός δεν έχει σχέση με τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ, καθώς αυτός αφορά τη μακροπρόθεσμη τάση και όχι την ετήσια σύγκριση. Η μακροπρόθεσμη τάση των τιμών είναι συνήθως πολύ διαφορετική από τις συγκριτικές απεικονίσεις σε μηνιαία, τριμηνιαία και ετήσια βάση. Στην πραγματικότητα, η ΕΚΤ δεν ενδιαφέρεται για την αύξηση της ζήτησης και τον αντίκτυπό της, αλλά μόνο για τη διατηρήσιμη πίεση ανόδου των τιμών εξαιτίας του κόστους πρώτων υλών και παραγωγής.