Σκηνικό αντίστοιχο με αυτό του Παλέρμο το 2019 -για το οποίο ο Σαλβίνι διώκεται ποινικά και δικάζεται αυτές τις ημέρες-, δημιουργείται αυτή την ώρα στο Αιγαίο, καθώς το Λιμενικό Σώμα έχει διασώσει πλοίο στο οποίο επιβαίνουν 400 μετανάστες, αλλά το διατηρεί εν πλω σε διεθνή χωρικά ύδατα, ενώ το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει υποβάλλει αίτημα επαναπατρισμού του πλοίου στην Τουρκία.
Έτσι, 400 άνθρωποι παραμένουν αιχμάλωτοι υπό άθλιες συνθήκες συνθήκες εν πλω, ενώ Ελλάδα και Τουρκία παίζουν διπλωματικό πινγκ πονγκ ευθυνών για προβλημάτων. Η πρακτική της διάσωσης και διατήρησης του πλοίου εν πλω σε διεθνή χωρικά ύδατα από το Λιμενικό Σώμα, συμπίπτει με την κλιμάκωση των επικρίσεων στην ΕΕ για τις πρακτικές push-back σε θαλάσσια και χερσαία σύνορα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο δικάζεται ο Σαλβίνι για την υπόθεση απαγόρευσης αποβίβασης σε 147 μετανάστες, καθώς οι εισαγγελείς στο Παλέρμο θεώρησαν την άρνηση να παρασχεθεί ασφαλές λιμάνι πολιτική απόφαση. Η κατάσταση σήμερα στο Αιγαίο είναι αρκετά χειρότερη, καθώς τότε, το πλοίο Open Arms έδεσε αλλά δεν επτράπει η αποβίβαση. Το Λιμενικό Σώμα στην Ελλάδα διατηρεί το πλοίο, που δεν έχει δυνατότητα διακυβέρνησης εν πλω σε διεθνή χωρικά ύδατα.
Το σκηνικό αυτό εκτυλίχθηκε ενώ στην Ελλάδα βρισκόταν ακόμη η Άγκελα Μέρκελ, γεγονός που το καθιστά ύποπτο. Πλην όμως, η δυναμική τέτοιων καταστάσεων είναι συχνά ανεξέλεγκτη και η στάση της κυβέρνησης θέτει την Ελλάδα στη λάθος πλευρά της ιστορίας και της ΕΕ… σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο.
Σε συνεργασία με τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έχει επικοινωνήσει με τις τουρκικές Αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επίλυση του περιστατικού.
Το περιστατικό
Το πλοίο εξέπεμψε σήμα SOS μέσω του 112 και μετά από αρκετές ώρες οι λιμενικές αρχές τους εντόπισαν.
Η πρώτη αναφορά ότι το πλοίο έχει πρόβλημα έγινε το πρωί της Πέμπτης στο Aegean Boat Report που επικοινώνησε με ανθρώπους που βρίσκονταν πάνω στο φορτηγό πλοίο που παρασυρόταν νότια της Ιεράπετρας.
Το Λιμενικό Σώμα ξεκίνησε την επιχείρηση διάσωσης τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.
Το πλοίο κατευθυνόταν προς την Ιταλία, αλλά λόγω καιρικών συνθηκών και προβλημάτων στη μηχανή κατευθύνθηκε προς την Κρήτη, όπου η μηχανή σταμάτησε εντελώς να δουλεύει και έπλεε ακυβέρνητο με αποτέλεσμα να παρασυρθεί μεταξύ Ιεράπετρας και Χρυσής.
Η ανακοίνωση του Λιμενικού:
«Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών βρίσκεται σε εξέλιξη, στη θαλάσσια περιοχή Ανατολικά της Κρήτης, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Ειδικότερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκε για την ύπαρξη Φ/Γ πλοίου με σημαία Τουρκίας, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή με επιβαίνοντες περί τα 400 άτομα τα οποία κατά δήλωση τους απέπλευσαν από την Τουρκία.
Στην εν λόγω επιχείρηση συμμετέχει ένα (01) Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
To εν λόγω Φ/Γ πλοίο, με τη συνδρομή του ΠΑΘ Λ.Σ.-ΕΛ. ΑΚΤ., οδηγείται σε ασφαλές σημείο.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.»