Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, με την ατζέντα να παραμένει κατά το μεγαλύτερο μέρος της ασαφής. Η επίσκεψη, πάντως, πραγματοποιήθηκε μετά την δρομολόγηση της τελευταίας φάσης του deal μεταβίβασης του ΟΛΠ στην Cosco και την ανακοίνωση υλοποίησης των συνδεδεμένων έργων από την πλευρά των Κινέζων.
- Δημιουργικά ασαφείς δηλώσεις και ανακοινώσεις.
- Τα ψήγματα που προδίδουν προετοιμασία συνάντησης Μητσοτάκη – Σι
Στην Αθήνα βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi, ο οποίος συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Νίκο Δένδια.
Επισήμως, έγινε γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε επισκόπηση των διμερών σχέσεων και διεθνών ζητημάτων. Εξετάστηκαν ακόμη οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας σε συνέχεια της κύρωσης από τη Βουλή της συμφωνίας για παραχώρηση επιπλέον ποσοστού 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO Shipping. Συζητήθηκαν, επίσης, οι πολιτιστικές σχέσεις στο πλαίσιο του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδος – Κίνας 2021-22.
Η ατζέντα αυτή, βέβαια είναι εξαιρετικά ασαφής και σε καμία περίπτωση δεν περιέχει επαρκεί για επαφές υψηλού επιπέδου. Συνήθως, τέτοιες επισκέψεις προλειαίνουν το έδαφος για συναντήσεις σε επίπεδο ηγετών, καθώς συμφωνείται ο οδικός χάρτης και τα προαπαιτούμενα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης των πακέτων του ΟΛΠ στην Cosco περιλαμβάνονται στις κινήσεις εμπέδωσης εμπιστοσύνης.
Προβληματισμό προκαλεί ωστόσο η αίσθηση σύσφιξης των σχέσεων με την Κίνα τη στιγμή που η ΕΕ σηκώνει τείχη. Υπ αυτό το πρίσμα είτε η Ελλάδα έλαβε κατ εξαίρεση άδεια, που θεωρείται απίθανο, είτε η Αθήνα αυτονομείται όντας δυσαρεστημένη από τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες. Αμφότερα ζητήματα άπτονται της γενικότερης στρατηγικής της Ελλάδας, εντός και εκτός ΕΕ.
Συνάντηση με Μητσοτάκη
«Σας καλωσορίζουμε στην Αθήνα και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το 2022 είναι και έτος Ολυμπιακών Αγώνων, θέλουμε να σας ευχηθούμε κάθε επιτυχία στην οργάνωσή τους. Τον Σεπτέμβριο έγιναν στην Αρχαία Αγορά τα εγκαίνια του έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδος – Κίνας 2021 – 2022, κάτι που επιβεβαιώνει τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των κρατών μας. Προσδοκούμε και στον τομέα αυτό να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας»,
σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησης.
«Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας αναπτύσσονται πολύ ομαλά. Οι δύο λαοί μας έχουν έναν ιδιαίτερο δεσμό μεταξύ τους. Ο σκοπός της επίσκεψής μου είναι να συζητήσουμε με τους Έλληνες φίλους την μελλοντική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων»,
σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi.
Συνάντηση με Δένδια
O υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε επίσης, με τον Κινέζο ομόλογό του Γι Γουάνγκ. Οι δύο υπουργοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τόσο για το ρόλο της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο όσο και για την περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών στον ναυτιλιακό και εμπορικό τομέα.
Στις δηλώσεις του ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι:
Συζητήσαμε σήμερα για την ενίσχυση των οικονομικών μας δεσμών, για τις προοπτικές περαιτέρω επενδύσεων στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης Συνολικής Στρατηγικής Σχέσης Ελλάδος – Κίνας.
Και υπό το φως της κύρωσης πριν από λίγες μέρες από τη Βουλή των Ελλήνων, της Συμφωνίας μεταβίβασης του 16% του Οργανισμού Λιμένων Πειραιώς στην «COSCO Shipping».
Προσβλέπουμε σε νέα επενδυτικά έργα στο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου, ίσως και το ιστορικότερο, και επίσης στη διάχυση της οικονομικής δραστηριότητας ώστε να λειτουργήσει επωφελώς, για την τοπική κοινωνία.
Έχουμε επανειλημμένως πει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου από την Ασία προς την Ευρώπη, ενεργειακό κόμβο με την κατασκευή, μάλιστα, και του νέου σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη και των διασυνδετήριων αγωγών.
Ο Κινέζος υπουργός αναφέρθηκε στην επέκταση της διμερούς συνεργασίας.
«Η Κίνα είναι διατεθειμένη να επεκτείνει και να εμβαθύνει την ναυτιλιακή συνεργασία με την Ελλάδα, στη βάση της συμμόρφωσης με το διεθνές δίκαιο και τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας»
είπε ο Γι Γουάνγκ.
Ωστόσο, καμία από τις δύο πλευρές δεν έδωσε πληροφορίες για τους όρους και τις προοπτικές της… εμβάθυνσης.