Απρόσμενα θετικός αποδείχτηκε ο Οκτώβριος για το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο ακολουθώντας το ράλι των διεθνών αγορών και τα διαρκή ιστορικά υψηλά των δεικτών της Wall Street, κατέγραψε σημαντική άνοδο το μήνα που φεύγει.
Μολονότι η τελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη είναι «κουτσή» χρηματιστηριακά, καθώς είχαμε την 5ωρη διακοπή τη Δευτέρα ενώ υπάρχει και η αυριανή αργία, άρα μιλάμε για εβδομάδα με λιγότερες από… τριάμισι συνεδριάσεις, εντούτοις ο μήνας χαρακτηρίζεται θετικός και βάζει τις βάσεις για κάτι καλύτερο στο επόμενο δίμηνο όπου θα κλείσει το έτος.
Ενώ απομένει μια συνεδρίαση, αυτή της Παρασκευής όπου δε διαφαίνεται ότι θα υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις καθώς οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου «κλείνουν» για 4ήμερο, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 4,76%, δείχνοντας ότι έστω και δύσκολα, κρατάει το όριο των 900 μονάδων.
Ο FTSE 25 κερδίζει το μήνα σε ποσοστό 4,73%, ο Mid Cap ενισχύεται κατά 5,79%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος έκανε την έκπληξη με άνοδο 7,82%, και ήταν αυτός μαζί με τις ενεργειακές μετοχές που «τράβηξαν» την αγορά από τα χαμηλά των 853,87 μονάδων που ο Γ.Δ. βρέθηκε ενδοσυνεδριακά στη συνεδρίαση της Παρασκευής 1η Οκτωβρίου.
Η κινητικότητα στις τράπεζες
Στις τράπεζες ξεχώρισαν οι Eurobank και Εθνική με άνοδο 13% και 12,40% αντίστοιχα, ενώ στον ευρύτερο Large Cap ξεχωρίζουν μετοχές όπως ΔΕΗ +14,51%, Motor Oil +12,73%, Μυτιληναίος +10,71% κ.λπ.
Οι τράπεζες ανέβασαν εμφατικά στροφές κατά τη διάρκεια του μήνα, καθώς αύξησαν κατακόρυφα όγκους και τζίρους, με τον κλάδο να δείχνει κάποια ελπιδοφόρα σημάδια αφύπνισης. Σε μια τραπεζοκεντρική αγορά όπως η ελληνική, αν ξυπνήσει για τα καλά ο τραπεζικός κλάδος, τότε μπορεί και η υπόλοιπη αγορά να αλλάξει επίπεδο.
Αναλυτές σημειώνουν πως η ευρύτερη κινητικότητα στις τράπεζες και η αύξηση των συναλλαγών οφείλεται στα «στοιχήματα» που αναλαμβάνουν αρκετά χαρτοφυλάκια ενόψει των επικείμενων ανακοινώσεων αποτελεσμάτων 3ου τριμήνου. Δεν είναι λίγοι αυτοί που προεξοφλούν ευχάριστες εκπλήξεις από τις επικείμενες ανακοινώσεις, ιδιαίτερα στην τελική γραμμή των καταστάσεων αποτελεσμάτων.
Το γεγονός ότι η αύξηση των «κόκκινων» δανείων λόγω της πανδημίας έχει περιοριστεί σε επίπεδα καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις αναμένεται ότι θα επιτρέψει στις τράπεζες να κρατήσουν χαμηλά και τις προβλέψεις για τον πιστωτικό κίνδυνο, που είχαν προκαλέσει τις μεγάλες ζημιές το 2020. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν θα πρέπει να αποκλείεται και η αναστροφή προβλέψεων που είχαν σχηματισθεί σε προηγούμενα τρίμηνα ή ακόμη και το 2020.
Βέβαιο θεωρείται, εξάλλου, ότι στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου θα καταγραφούν οι θετικές επιδράσεις στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια από τις μεγάλες τιτλοποιήσεις που έχουν ήδη προωθηθεί και οδηγούν πολύ σύντομα στη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό. Παράλληλα, είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί ότι εξελίσσονται καλύτερα από τις εκτιμήσεις της αγοράς οι χορηγήσεις νέων δανείων, που είναι απολύτως αναγκαίες, προκειμένου οι τράπεζες να επανέλθουν στην κανονικότητα και να ενισχύσουν τα έσοδα από τόκους, που δέχονται λογιστική πίεση από τις τιτλοποιήσεις.
Η… αθόρυβη αναβάθμιση από τη Moody’s και ο MSCI
Θυμίζουμε πως μέσα στο αρνητικό κλίμα του Σεπτεμβρίου, με την ενεργειακή κρίση να κυριαρχεί παντού, η αγορά πέρασε σχεδόν στο… ντούκου την αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών κατά δύο βαθμίδες από τον αμερικανικό οίκο Moody’s. O οίκος έδωσε σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στον κλάδο, μετά και τη μεγάλη πρόοδο που έχει καταγραφεί στην εκκαθάριση των ισολογισμών των ιδρυμάτων, ενώ γνωστοποίησε πως ίσως υπάρξει εκ νέου αναβάθμιση σύντομα.
Πιο αναλυτικά, ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την Εθνική Τράπεζα, την Eurobank και την Alpha Bank σε B2 από το Caa1, και την Τράπεζα Πειραιώς σε B3 από Caa2, δίνοντας και στις τέσσερις θετικές προοπτικές.
Πρόσφατα, εξάλλου, η Société Générale σε ειδική ανάλυσή της προέβλεψε την είσοδο της Εθνικής Τράπεζας στο δείκτη Standard Greece της Morgan Stanley Capital International (MSCI) στην προσεχή αναδιάρθρωση που θα γίνει στις 11 Νοεμβρίου. Αν γίνει αυτό, ο οίκος εκτιμά ότι θα υπάρξουν εισροές 74,7 εκατ. δολαρίων (περίπου 60 εκατ. ευρώ) στη μετοχή της Εθνικής. Θυμίζουμε πως μέλος του δείκτη MSCI Standard Greece (μαζί με ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo) είναι από τον περασμένο Μάιο και η Eurobank, εξέλιξη που έφερε σημαντικές εισροές στον τίτλο, που έχει την καλύτερη συμπεριφορά απ’ όλες τις μετοχές του FTSE 25 το 2021, με απόδοση άνω του 58%.
Με 14 εναλλαγές προσήμου την Τετάρτη
Σ’ ό,τι αφορά τη συνεδρίαση της Τετάρτης 27/10, είχε χαρακτηριστικά… ημιαργίας, καθώς οι πρωτοβουλίες ήταν μειωμένες, κάτι που φάνηκε και από την πενιχρή διακύμανση μόλις 5,5 μονάδων για το Γενικό Δείκτη, ο οποίος παρ’ όλα αυτά άλλαξε πρόσημο 14 φορές.
Τελικώς ο Γ.Δ. έκλεισε στις 906,57 μονάδες με άνοδο 0,50%, έχοντας κινηθεί από το χαμηλό των 901,58 μονάδων (-0,06%) έως το υψηλό των 907,14 μονάδων (+0,56%). Ήταν η πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση όπου ο Γ.Δ. παρέμεινε – έστω και οριακά – πάνω από το όριο των 900 μονάδων, μολονότι η διακύμανση όλο το τελευταίο διάστημα δεν ξεπερνά τις 12 μονάδες.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.194,14 μονάδες με άνοδο 0,61%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.466,72 μονάδες με άνοδο 0,22%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,28% με κλείσιμο στις 586,04 μονάδες. Η αξία συναλλαγών ήταν ξανά περιορισμένη καθώς διαμορφώθηκε στα 51,52 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να διακινούν τα 18,13 εκατ. και τις Eurobank και Εθνική να ξεχωρίζουν με τζίρο 6,54 και 6,05 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Στον Large Cap ξεχώρισε η ΔΕΗ με άνοδο 3,41% με τα ΕΛΠΕ να κερδίζουν 2,17%, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Εθνική, ElvalHalcor και ΕΥΔΑΠ. Στο χώρο του Mid Cap θετικά ξεχώρισε με άνοδο 3,76% και νέα ιστορικά υψηλά στα 17,12 ευρώ η μετοχή της Quest Συμμετοχών, ενώ πιέσεις δέχτηκαν οι Παπουτσάνης, Κρι Κρι, Intrakat, Πλαίσιο και Ικτίνος. Στο σύνολο της αγοράς υπήρξε ισορροπία, καθώς 55 μετοχές ενισχύθηκαν και 59 υποχώρησαν.