Εκτονώθηκε, αλλά όχι χωρίς να αφήσει ανοιχτές -και ενδεχομένως χαίνουσες- πληγές τόσο στη διεθνή εικόνα της Τουρκίας, όσο και στο εσωτερικό μέτωπο το standoff του Ταγίπ Ερντογάν με τους 10 πρέσβεις επ αφορμής της υπόθεσης του Οσμάν Καβαλά.
Σε διπλωματικό πολιτικό και οικονομικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της κοινής διακήρυξης που υπέγραψαν οι 10 πρεσβευτές της Δύσης στην Τουρκία, καθώς το stand-off με τον Ταγίπ Ερντογάν πριν εκτονωθεί προκάλεσε sell-off στην τουρκική λίρα, ενώ οι ακολούθησε απειλή παραίτησης από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και οργίλη παρέμβαση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου.
Οι απειλές για απέλαση των 10 πρεσβευτών από τον Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι άνοιξαν κάποιους διαύλους επικοινωνίας με τη Δύση, οδηγώντας σε μια ακόμη κοινή διακήρυξη για την τήρηση του άρθρου 41 της Σύμβασης της Βιέννης. Παράλληλα όμως προκάλεσαν -σύμφωνα με την τουρκική έκδοση της DW- την απειλή παραίτησης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Υπ ατμόν ο Τσαβούσογλου
Να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών φέρεται να απείλησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, όταν εκείνος ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει ανεπιθύμητους (persona non grata) δέκα δυτικούς πρέσβεις που ζήτησαν την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά, όπως μετέδωσε η τουρκική έκδοση της Deutsche Welle.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τσαβούσογλου, που βρισκόταν στη Νότια Κορέα το Σάββατο, όταν ο Ερντογάν έκανε την επίμαχη δήλωση, φέρεται να ζήτησε στον Τούρκο πρόεδρο να καθυστερήσει τις αποφάσεις του έως τη Δευτέρα οπότε και θα είχαν την ευκαιρία να το συζητήσουν πρόσωπο με πρόσωπο κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
«Εάν οι πρέσβεις χαρακτηριστούν persona non grata, θα αναγκαστώ να αφήσω το υπουργείο», είπε ο Τσαβούσογλου στον Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος του απάντησε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι για αυτό, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της DW που δεν παραθέτει την πηγή της ενημέρωσής του για το περιστατικό.
Σώθηκαν τα προσχήματα
Στο μεταξύ οι οκτώ από τους δέκα πρέσβεις, πλην Γαλλίας και Γερμανίας- και οι χώρες τους δέχθηκαν να αναρτήσουν δήλωση δέσμευση προσήλωσης στο αρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης για τη Διπλωματία, που απαγορεύει την εμπλοκή στα εσωτερικά άλλου κράτους. Οι ΗΠΑ, μάλιστα, συμπληρωματικά και μετά από μπαράζ ερωτήσεων διευκρίνισαν ότι θα συνεχίσουν να προωθούν το κράτος Δικαίου.
Έτσι, ο Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε μια… διόρθωση που δεν ήταν διόρθωση, σώζοντας τα προσχήματα και την κυβερνητική συνοχή.
Η ένταση αυτή όμως είναι ενδεικτική του τεταμένου κλίματος που κυριαρχεί στις σχέσεις της Τουρκίας με άλλες χώρες μέλη του NATO και αποτελεί ένδειξη -αν όχι απόδειξη- του πανικού στον οποίο βυθίζεται ο Ταγίπ Ερντογαν. Δεν είναι τυχαίο, ότι επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, εγκαλώντας τον Ταγίπ Ερντογάν για απολυταρχικό καθεστώς που έχει εγκαθιδρύσει και ζητώντας ελευθερία για τον Οσμάν Καβαλά.
Sell-off στη λίρα
Η απειλή Ερντογάν βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς ειδησεογραφίας, ενώ οι απορρέουσες γεωπολιτικές προεκτάσεις προκάλεσαν sell-off στην τουρκική λίρα, υποχωρώντας στις δέκα λίρες ανά δολάριο. Εν τέλει το τουρκικό νόμισμα ανέκαμψε -ελαφρώς- μετά την αποκλιμάκωση του ζητήματος.
Την ίδια ημέρα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει τη δέσμευσή της στο άρθρο 41 της σύμβασης της Βιέννης που αφορά τη μη ανάμειξη των διπλωματών στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών.