Την ώρα που οι διεθνείς δείκτες καλπάζουν σε νέα ιστορικά υψηλά με τον Dow Jones μια ανάσα από τις 36.000 μονάδες οδεύοντας στο καλύτερο κλείσιμο Οκτώβρη εδώ και πολλά χρόνια, το ελληνικό χρηματιστήριο εξακολουθεί να βολοδέρνει πέριξ των 900 μονάδων, δείχνοντας εμφανή αδυναμία αλλαγής επιπέδου.
- Η νέα έξαρση της πανδημίας, μούδιασε το Χρηματιστήριο
- Η αναστολή των παρελάσεων έφερε άσχημους συνειρμούς
- Η ΑΜΚ της ΔΕΗ στερεί μέρος της διαθέσιμης ρευστότητας από το σύστημα
- Εξακολουθεί να είναι αποκομμένο από το διεθνές momentum το Χ.Α.
Εξαιρετική είναι η εικόνα και των ευρωπαϊκών αγορών κατά τη διάρκεια του Οκτώβρη ο οποίος αποδείχτηκε απρόσμενα καλός για τις μετοχές, με τον DAX της Φρανκφούρτης πλησίον των 15.800 μονάδων, τον Stoxx 600 στις 475 μονάδες, τον IBEX 35 στη Μαδρίτη πάνω από τις 9.000 μονάδες και τον FTSE ΜΙΒ στο Μιλάνο μια ανάσα από τις 27.000 μονάδες.
Εντός αυτού του περιβάλλοντος, η ελληνική αγορά παρ’ ότι κρατάει κέρδη περίπου +4% το μήνα που φεύγει, εντούτοις εξακολουθεί να δυσκολεύεται να κάνει την υπέρβαση και να «γυρίσει» το Δείκτη στα προ Covid-19 επίπεδα. Μετά το χθεσινό 5ωρο black out που έφερε κλίμα ανασφάλειας και αμηχανίας στους επενδυτές που επέλεξαν κινήσεις ρευστοποιήσεων και κλειδώματος κάποιων θέσεων, η αγορά και σήμερα έδειξε παρόμοια συμπεριφορά, χάνοντας σχεδόν όλα τα κέρδη της στο φινάλε.
Ο φόβος της πανδημίας και οι άσχημοι συνειρμοί
Ο Γενικός Δείκτης μολονότι στο πρώτο τρίωρο προσπάθησε να αντιδράσει φτάνοντας έως το υψηλό των 906,31 μονάδων (+0,57%) στις 13:37 μ.μ., εντούτοις δεν μπόρεσε να κρατήσει αυτά τα επίπεδα, οπότε το μοναδικό κέρδος είναι η (έστω και οριακή) διακράτηση των 900 μονάδων, κλείνοντας στο τέλος στις 902,09 μονάδες (+0,10%).
Παράλληλα, η πλειονότητα των blue chips έκλεισε αρνητικά, με 15 τίτλους σε πτώση, εννέα σε άνοδο και μία αμετάβλητη, ενώ και στο σύνολο της αγοράς 59 μετοχές υποχώρησαν έναντι 50 που ενισχύθηκαν.
Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν πως η ευρύτερη ανασφάλεια που καταγράφεται στις τάξεις των επενδυτών και η άρνηση ανάληψης νέου επενδυτικού ρίσκου, συνδέεται με τη νέα έξαρση της πανδημίας στην Ελλάδα. Τα κρούσματα σήμερα ξεπέρασαν τα 4.000 μετά από δύο περίπου μήνες, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις για πάνω από 5.000 στα μέσα Νοεμβρίου.
Συνάμα, η ακύρωση των παρελάσεων στη Βόρεια Ελλάδα που ανακοινώθηκε σήμερα, έκανε άσχημο «γκελ» στην ψυχολογία της αγοράς, έστω και από σημειολογικής απόψεως, καθώς οι συνειρμοί και οι παραλληλισμοί με το περυσινό… κρυφτούλι και τα lock down είναι εύλογοι, έστω και αν υπάρχουν διαψεύσεις και μάλιστα επίσημες.
Η πορεία του Γενικού Δείκτη από τον τελευταίο ένα χρόνο
Σημάδια κόπωσης στις τράπεζες
Ένα άλλο χαρακτηριστικό της αγοράς είναι τα σημάδια κόπωσης που παρουσίασαν και σήμερα οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να κλείνει με πτώση 0,34% στις 584,40 μονάδες, ύστερα από τη χθεσινή διόρθωση σε ποσοστό 0,60%. Βεβαίως, ο κλάδος προέρχονταν από ένα καλό σερί πολλών ανοδικών συνεδριάσεων, ενώ το μήνα Οκτώβριο ξεχωρίζει από πλευράς αντίδρασης. Εύλογα λοιπόν βγαίνουν και πωλήσεις.
O FTSE 25 έκλεισε στις 2.180,85 μονάδες με άνοδο 0,15%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.463,52 μονάδες με άνοδο 0,47% έχοντας καλύτερη εικόνα συγκριτικά με την υπόλοιπη αγορά. Η αξία συναλλαγών επιβεβαίωσε το ευρύτερο μούδιασμα της αγοράς και την άρνηση ανάληψης νέου ρίσκου καθώς διαμορφώθηκε στα 51,29 εκατ. ευρώ, με τα 10 εκατ. ευρώ να είναι πακέτα σε ΟΤΕ, Εθνική, Lamda Development, Jumbo και ΔΕΗ.
Movers & Shakers
Εθνική και Alpha Bank ξεχώρισαν από πλευράς συναλλαγών καθώς διακίνησαν 7,68 και 6,73 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ η Eurobank ακολούθησε με 4,30 εκατ. ευρώ. Στον Large Cap κέρδη 2,74% και 2,65% είχαν οι Vioihalco και Jumbo αντίστοιχα που ξεχώρισαν, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι Μυτιληναίος και Σαράντης. Στον αντίποδα, πτώση 2,44% και 2,31% είχαν οι ΕΛΠΕ και ΑΔΜΗΕ αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι Alpha Bank και Lamda Development.
Στον Mid Cap κέρδη 2,45% είχε η Autohellas και +1,24% η Ικτίνος, ενώ ηπιότερη άνοδο σημείωσαν οι Cenergy Holdings, Πλαστικά Θράκης, Παπουτσάνης, Κρι Κρι, ΕΥΑΘ, Ευρωπαϊκή Πίστη και Fourlis. Απώλειες άνω του 1% είχαν οι Attica Bank, Profile και AVAX.
Στην ευρύτερη αγορά κάποια κινητικότητα παρουσίασαν τίτλοι όπως Intralot (+4,46%), CPI, Καραμολέγκος, Epsilon Net, Entersoft, Σωλ. Τζιρακιάν, Byte Computer, Κέκροπας, ΕΚΤΕΡ, Ιντεάλ και Επίλεκτος. Αντιθέτως, πιέσεις δέχτηκαν οι Δούρος, Βιοτέρ, Προοδευτική, Φιερατέξ, Attica Συμμετοχών, Μοτοδυναμική, Inform Λύκος, Mevaco, Βιοκαρπέτ, Lavipharm, Revoil, Ιντεργουντ και Centric.