Σε κλοιό αλληλεπικαλυπτόμενων κρίσεων βρίσκεται για ακόμη μια φορά η Ευρώπη, με την ενεργειακή να οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες, να οδηγεί σε καλπασμό τον πληθωρισμό και να θολώνει το αναπτυξιακό τοπίο. Μέσα σε περιβάλλον οικονομικής αβεβαιότητας και με τις Βρυξέλλες σε ανοιχτή σύγκρουση με Πολωνία και Ουγγαρία σε μια σειρά από μέτωπα, οι ηγέτες αδυνατούν να βρουν κοινή συνισταμένη για την εκπόνηση μεσο-μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την κλιματική αλλαγή και ενεργειακή μετάβαση.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να αξιολογήσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της πρότασης που έγινε από ορισμένα κράτη μέλη για την εισαγωγή του μέτρου της από κοινού προμήθειας φυσικού αερίου από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε η Eπίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο.
Πέραν των ad hoc μέτρων που οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν υιοθετήσει για την αντιμετώπιση της κρίσης, τα κράτη μέλη δεν συμφωνούν επί πιο μακροπρόθεσμου σχεδίου δράσης.
Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των εργασιών της COP26, η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας προκαλεί εντάσεις ανάμεσα στις χώρες της Ενωσης και ως προς τις πολιτικές της πράσινης μετάβασης, την ώρα που οι ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται να διαπραγματευθούν νέες προτάσεις στις οποίες περιλαμβάνεται η αύξηση της φορολόγησης των ορυκτών καυσίμων.
Ορισμένες χώρες, όπως η Πολωνία, προτείνουν την καθυστέρηση της εφαρμογής των πολιτικών της πράσινης μετάβασης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν απέρριψε τα σχέδια αυτά ως «ουτοπική φαντασίωση».
Η Γερμανία δεν στηρίζει τη μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας
Η Ισπανία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Τσεχία προσέρχονται στην σημερινή σύνοδο με προτάσεις για μεταρρύθμιση του τρόπου λειτουργίας των αγορών ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προτάσεις στις οποίες περιλαμβάνεται η αποσύνδεση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, η από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου.
Στον αντίποδα, εννέα χώρες συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, δήλωσαν ότι δεν θα υποστηρίξουν τις προτάσεις για την μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.
Αλλες προτάσεις, όπως η συγκρότηση κοινών αποθεμάτων φυσικού αερίου, έχουν συναντήσει επίσης την αντίσταση ορισμένων χωρών.