Προσπάθεια να δημιουργήσει κρίσιμο μέγεθος για να παίξει σε εθνικό επίπεδο και να αποκτήσει πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κονδύλια κάνει ο Μιχάλης Σάλλας, καθώς συγχωνεύονται η Παγκρήτια και η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, με την πρώτη -όντας μεγαλύτερη- να αποκτά τον έλεγχο του νέου σχήματος.
Σε διαδικασία συγχώνευσης βρίσκονται πλέον Παγκρήτια, συμφερόντων του Μιχάλη Σάλλα, και Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, καθώς οι διοικήσεις υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης που θα διαμορφώσει το πλαίσιο. Νέα δυναμική αποκτά ο τραπεζικός κλάδος στην ελληνική περιφέρεια, καθώς η κίνηση συγχώνευσης δύο ικανών συνεταιριστικών τραπεζών στην Κρήτη μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις για νέο κύμα συγκέντρωσης στον κλάδο, διευκολύνοντας έτσι την προσέλκυση κεφαλαίων.
Η συγχώνευση θα πραγματοποιηθεί με βάση την Καθαρή Θέση της κάθε Τράπεζας αφού πρώτα υλοποιηθεί το due dilligence και εγκριθούν οι διαδικασίες από τις Γενικές Συνελεύσεις των δύο Τραπεζών και τις Εποπτικές Αρχές.
Πριν την τυπική ολοκλήρωση της συγχώνευσης θα πραγματοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου.
Σε εθνικό στίβο
Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση στόχος της συγχώνευσης είναι ηγ βελτιστοποίησης των δυνατοτήτων πρόσβασης σε ευρωπαϊκά κονδύλια. Παράλληλα, όμως, καθίσταται σαφές ότι ο νέος οργανισμός θα επιχειρήσει να κινηθεί και σε εθνικό επίπεδο, αναγνωρίζοντας έτσι ευκαιρία για την ανάδειξη πέμπτης τράπεζας.
Με βάση τις ισορροπίες που δημιουργούνται και καθώς η Attica Bank έχει περάσει στον έλεγχο του ΤΧΣ, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει και διαδικασία αύξησης κεφαλαίου, ο Μιχάλης Σάλλας φαίνεται ότι επιχειρεί να δημιουργήσει κρίσιμο μέγεθος και να κερδίσει έδαφος, ευελπιστώντας να μπορέσει να προσελκύσει όχι μόνο κεφάλαια, αλλά και να διευρύνει την πελατειακή του βάση.
Η ανακοίνωση
«Στην μετά COVID-19 εποχή οι ελληνικές τράπεζες καλούνται να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στη φάση της ανόρθωσης της οικονομίας και της επίτευξης σταθερών αναπτυξιακών ρυθμών, λειτουργώντας ως αρωγοί των επιχειρήσεων και της τοπικής κοινωνίας, με έμφαση στην αξιοποίηση των κοινοτικών και εθνικών προγραμμάτων και στην μετάβαση σε μία νέα πράσινη και ψηφιακή οικονομία.
Με αυτό το δεδομένο, η παρούσα χρονική στιγμή κρίθηκε ως η πλέον κατάλληλη για την συνένωση των δυνάμεων των δύο τραπεζών της Κρήτης και τη δημιουργία μιας μεγάλης ελληνικής Τράπεζας, η οποία πρόκειται να συνεισφέρει σημαντικά στην ευημερία και στην ανάπτυξη της Κρητικής κοινωνίας και οικονομίας ενώ παράλληλα θα διαθέτει την δυνατότητα να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο και σε εθνικό επίπεδο.
Με σκοπό την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος το συντομότερο δυνατόν, οι εργασίες προχωρούν απρόσκοπτα σε πνεύμα εξαιρετικής συνεργασίας».