Ενδείξεις πύκνωσης της στρατιωτικής παρουσίας καταγράφονται πέριξ της Ταϊβάν, καθώς το Πεκίνο επιχειρεί να στείλει μηνύματα ότι δεν αμφισβητείται το δόγμα της ενιαίας Κίνας και ενώ οι ΗΠΑ προβάλλουν ισχύ σε μια προσπάθεια αντισυσπείρωσης των χωρών της περιοχής.
Η Ταϊβάν ανέφερε ραγδαία αύξηση στον αριθμό των κινεζικών στρατιωτικών αεροσκαφών που εισέρχονται στη Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας τους τελευταίους μήνες. Μόνο στις 4 Οκτωβρίου καταγράφηκαν 56 πολεμικά αεροσκάφη.
Το Πεκίνο δεν έχει ποτέ αποκλείσει το ενδεχόμενο εισβολής στην Ταϊβάν. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, ο PLA έχει εκσυγχρονιστεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον διαθέτει τη δυνατότητα να το πράξει. Ειδικότερα, η πολεμική αεροπορία έχει θέσει σε υπηρεσία το J-20, αεροσκάφος που θεωρείται είναι πέμπτης γενιάς, ήτοι stealth. Επίσης, έχει θέσει σε υπηρεσία και δύο αεροπλανοφόρα μαζί με πολλά σύγχρονα ελικοπτεροφόρα και αμφίβια αποβατικά.
Μέχρι σήμερα, η πιθανότητα εισβολής της Κίνας παρέμενε σχετικά περιορισμένη, διαχρονικά. Ωστόσο, ουδείς μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει οτιδήποτε σε αυτή τη φάση. Οι κινήσεις του Πεκίνου αποτελούν ένδειξη κλιμάκωσης, η οποία μπορεί να αποτελεί εκφοβισμό ή προετοιμασία.
Ισορροπία δυνάμεων
Η στρατιωτική ισορροπία στο στενό της Ταϊβάν είναι σταθερά υπέρ της Κίνας. Το infographic παρέχει μια επισκόπηση αυτής της ανισορροπίας και βασίζεται σε μια ετήσια έκθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Ωστόσο, μια πτυχή που φαίνεται όλο και περισσότερο να είναι υπέρ της Ταϊβάν, είναι ο Τζο Μπάιντεν ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Παρά το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να ανασκευάσει τα σχόλιά του, ο Μπάιντεν είπε δύο φορές τους τελευταίους τρεις μήνες ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεσης από την Κίνα.
Η τελευταία ήρθε καθώς ο Μπάιντεν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημαρχείου του CNN την Πέμπτη εάν οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν, απαντώντας: «Ναι, έχουμε δέσμευση να το κάνουμε αυτό».
Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες υποχρεούνται από το νόμο να «υποστηρίζουν την αυτοάμυνα της Ταϊβάν», όπως περιγράφεται από εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου μετά την τελευταία δήλωση Μπάιντεν, η χώρα παραδοσιακά εφαρμόζει μια πολιτική «στρατηγικής ασάφειας» όσον αφορά την προσχώρηση στην Ταϊβάν.
Οποιαδήποτε ρητή δήλωση ή ενέργεια υπέρ της ανάληψης αμυντικής δράσης στην περιοχή θα ήταν ένα σαφές βήμα μακριά από αυτή τη θέση. Ο Μπάιντεν είπε επίσης την Πέμπτη: «Δεν θέλω ψυχρό πόλεμο με την Κίνα. Θέλω απλώς η Κίνα να καταλάβει ότι δεν πρόκειται να κάνουμε ένα βήμα πίσω, ότι δεν πρόκειται να αλλάξουμε καμία από τις απόψεις μας».
You will find more infographics at Statista