ΗCLEON Conferences & Communications διοργάνωσε το συνέδριο LAW FORUM ON TAXATION, το οποίο διεξήχθη υβριδικά την Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021.
Στο συνέδριο συζητήθηκε η πορεία των εξελίξεων στο μέτωπο της φορολογίας και παρουσιάστηκαν προτάσεις και λύσεις για προβλήματα αλλά και επίκαιρα κίνητρα υπό την σκιά και τον απόηχο της πανδημίας. Ακόμη συζητήθηκαν θέματα που έχουν σαν στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και την τόνωση της κεφαλαιαγοράς και του επενδυτικού κλίματος.
Το συνέδριο συντόνισε ο δημοσιογράφος και δικηγόρος Αντώνης Παπαγιαννίδης πλην της Ενότητας Ι με θέμα: «Επίκαιρα Φορολογικά θέματα» όπου συντονιστής ήταν ο Ιωάννης. Κ Δρυλλεράκης, Δικηγόρος και Διευθύνων Εταίρος της δικηγορικής εταιρείας ΔΡΥΛΛΕΡΑΚΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκαν τα ακόλουθα:
Ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, Υφυπουργός Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας τόνισε πως εδώ και πάνω από δύο χρόνια, έχει αποδειχθεί ότι η χώρα μπορεί να εφαρμόσει μια πολιτική μείωσης των φόρων, εκ διαμέτρου αντίθετη από την πολιτική υπερφορολόγησης η οποία λειτούργησε αντιαναπτυξιακά. Η πολιτική αυτή εφαρμόζεται επιτυγχάνοντας δημοσιονομική ισορροπία αλλά και δίνοντας ώθηση και δυναμική στην ανάπτυξη επενδυτικής και οικονομικής δραστηριότητας: «Η δέσμευση μας στην πολιτική μείωσης των φόρων παραμένει σταθερή και απόλυτη. Όταν προκύπτει δημοσιονομικός χώρος, η πρώτη και κυρίαρχη επιλογή της Κυβέρνησης είναι η μείωση των φόρων.»
Ο Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ανάφερε μεταξύ των άλλων στην ομιλία του ότι: «όσον αφορά στο αίτημα που έχει διατυπωθεί για να ανοίγει η υποβολή των δηλώσεων σε προκαθορισμένο χρόνο και να υπάρχει επαρκής χρόνος για την έγκαιρη ολοκλήρωση, η ΑΑΔΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλία, να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες από την Αρχή και τους φορείς που στέλνουν στοιχεία μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, ώστε η υποβολή να ξεκινάει την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου».
Ο Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας, Πρόεδρος, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ) ανάφερε ότι «Τα όσα συνέβησαν φέτος, με τη σημαντική καθυστέρηση στην αποστολή των ενημερωτικών σημειωμάτων από φορείς προς την ΑΑΔΕ για την προσυμπλήρωση των δηλώσεων, αλλά και τα τεχνικά προβλήματα στο Taxisnet, περιόρισαν σημαντικά το χρονικό διάστημα υποβολής των δηλώσεων. Για να μην επαναληφθεί αυτό προτείναμε την άμεση κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, που θα προβλέπει ένα αυστηρό χρονικό πλαίσιο για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με καταλογισμό ευθυνών σε περίπτωση μη τήρησής του».
Ο Προέδρος του Δ.Σ. του EPLO και Καθηγητής Νομικής στο ΕΚΠΑ Σπύρος Φλογαϊτης, στον χαιρετισμό του επιβεβαίωσε την προτεραιότητα που αποδίδει ο οργανισμός Δημοσίου Δικαίου, δια της Ακαδημίας Φορολογίας και Λογιστικής, στην μελέτη των υπό εξέλιξη φορολογικών.
H Κωνσταντίνα Γαλλή, Associate Partner στο Φορολογικό Τμήμα της EY Ελλάδος, επικεντρώθηκε, κατά την κεντρική ομιλία του συνεδρίου, στη συμβολή της φορολογίας ως πολύτιμου εργαλείου στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και στην Ελλάδα. Σε αυτή την κατεύθυνση, παρουσίασε το ευρύτερο πλαίσιο των δράσεων και φιλόδοξων στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα, με έμφαση στο πακέτο “Fit for 55”, καθώς και τις εξελίξεις σε εθνικό επίπεδο, όπως τα διάφορα κίνητρα και περιβαλλοντικά τέλη που ήδη προβλέπονται. Σημαντική η συμμετοχή και φορέων της αγοράς, που θα οδηγήσουν σε σημαντικές εξελίξεις στο πεδίο της φορολογίας.
Ο Παναγιώτης Σ. Δαβέρος, Διευθυντής Φορολογικών & Τελωνειακών Θεμάτων του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, στην πρώτη Ενότητα του Συνεδρίου, με θέμα «Επίκαιρα Φορολογικά Θέματα», εστίασε σε τέσσερις ενδεικτικές επίκαιρες ενότητες, α) στην αναμόρφωση του πλαισίου φορολόγησης για την ενέργεια και το κλίμα, βάσει της Οδηγίας «Energy Taxation Directive», στο πλαίσιο του νομοθετικού πακέτου «Fit for 55», β) στην αναθεώρηση και ενίσχυση του επενδυτικού περιβάλλοντος, γ) σε πρόταση για τη μεταφορά ζημιών λόγω της πανδημίας, σε συνδυασμό με την πρόσφατη Recommendation της Commission 801/2021, με δυνατότητα συμψηφισμού με κέρδη προηγουμένων χρήσεων (loss carry back) και δ) στην ανάγκη περαιτέρω υποστήριξης δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητος, με ενίσχυση του ισχύοντος πλαισίου.
Ο Γιάννης Γουλιάς, Εταίρος στο Φορολογικό Τμήμα της EY Ελλάδος, με αφορμή την έκθεση που δημοσίευσε ο ΟΟΣΑ, με τίτλο “Tax Administration 3.0”, παρουσίασε τα βασικά σημεία της συζήτησης που γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των φορολογικών διοικήσεων και υπογράμμισε τα σημαντικά βήματα ψηφιακού μετασχηματισμού που έχει κάνει η ελληνική Φορολογική Διοίκηση, εστιάζοντας στο σημαντικό έργο της πλατφόρμας myDATA της ΑΑΔΕ. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο τι χρειάζεται να γίνει τους επόμενους μήνες από τις επιχειρήσεις και από την ΑΑΔΕ, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαβίβαση των δεδομένων στην πλατφόρμα, αλλά και στο πώς θα μπορούν να αξιοποιηθούν τα δεδομένα αυτά, ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να μειωθεί μακροπρόθεσμα το κόστος φορολογικής συμμόρφωσης.
Η Βασιλική Μιχαλοπούλου, Δικηγόρος και εταίρος της δικηγορικής εταιρείας «ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ», μίλησε για τον θεσμό της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών που έχει συσταθεί και λειτουργεί στη Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών και μοιράστηκε ορισμένους προβληματισμούς σχετικά με τη λειτουργία και το έργο της: «Πρόκειται για έναν ευπρόσδεκτο θεσμό, με την προσδοκία ότι θα ανταποκριθεί στον βασικό στόχο της που είναι η αποσυμφόρηση της διοικητικής δικαιοσύνης από μεγάλο αριθμό εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων» […] θα κριθεί εκ του αποτελέσματος τόσο σε ποσοτικό όσο και σε ποιοτικό επίπεδο».
Ο Χρήστος Κρίγκας, Λογιστής-Φοροτεχνικός της KnΚ Accounting, τόνισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων είναι μια συνολική εξελικτική διαδικασία που αφορά όχι μόνο διαδικασίες εντός της επιχείρησης αλλά και το λοιπό οικοσύστημα καθώς και όλες τις διαδικασίες διαλειτουργικότητας. Για να γίνει αυτό απαιτείται ο ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών του δημοσίου. Στην κατεύθυνση αυτή από την επόμενη χρονιά θα πρέπει να καθοριστεί το νομοθετικό πλαίσιο ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι, στην διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων, να αναρτούν τα στοιχεία στους προβλεπόμενους χρόνους.
Η Ελένη Θεοχαροπούλου, Αναπλ. Καθηγήτρια Φορολογικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΔΠΘ, Member of the Advisory Scientific Council της Tax Academy του EPLO αναφέρθηκε στις «Δυσχέρειες στη φορολογία εισοδήματος της ψηφιακής οικονομίας»
Η εισήγηση εξέτασε τη νομολογία εθνικών δικαστηρίων και του Γενικού Δικαστηρίου της Ένωσης τόσο αναφορικά με τη στοιχειοθέτηση της μόνιμης εγκατάστασης επιχείρησης στη ψηφιακή οικονομία όσο και με τη φορολογία των ενδο-ομιλικών συναλλαγών με αντικείμενο την διανοητική ιδιοκτησία στο ψηφιακό επιχειρείν.
Η Δρ. Βασιλική Αθανασάκη, Νομική Σύμβουλος της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναφέρθηκε στην έννοια της σημαντικής ψηφιακής και οικονομικής παρουσίας στην εταιρική φορολογία και ανέλυσε όλες τις τελευταίες εξελίξεις τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο ΟΟΣΑ για τη δίκαιη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας. Ειδικότερα, επικεντρώθηκε στην ανάγκη αναμόρφωσης του παραδοσιακού φορολογικού πλαισίου, προκειμένου να μπορέσει αυτό να ανταποκριθεί στα νέα ψηφιακά επιχειρηματικά μοντέλα, μέσα από τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας του “nexus” και της συνακόλουθης ανακατανομής των δικαιωμάτων φορολόγησης, ώστε να ευθυγραμμίζεται το φορολογικό αποτέλεσμα με τη δημιουργία αξίας.
Ο Πέτρος Πανταζόπουλος, Δικηγόρος, Εταίρος, Φορτσάκης Διακόπουλος, Μυλωνογιάννης και Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία ανέπτυξε τα ζητήματα που προκύπτουν από το νέο κανονιστικό πλαίσιο περί αλληλέγγυας ευθύνης φυσικών προσώπων που συμμετέχουν στη διοίκηση νομικών προσώπων για τις φορολογικές οφειλές των τελευταίων. Επέμεινε ιδίως στην προϋπόθεση της υπαιτιότητας για την σύσταση αλληλέγγυας ευθύνης, που θεσπίστηκε με το Ν. 4646/2019 και διευκρινίστηκε με πρόσφατη απόφαση 1082/2021.
Η Κατερίνα Πέρρου, Δικηγόρος – Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ – Νομική Σύμβουλος Διοικητή ΑΑΔΕ, μίλησε για το νέο πλαίσιο των κοινών φορολογικών ελέγχων εντός της ΕΕ που υιοθετήθηκε τον Μάρτιο του 2021 και θα τεθεί σε ισχύ από 1-1-2024. Με τις νέες αυτές ρυθμίσεις προβλέπεται η στενότερη συνεργασία μεταξύ των φορολογικών αρχών των κρατών-μελών της ΕΕ για τη διενέργεια από κοινού ελέγχων σε φορολογούμενους για τους οποίους υπάρχει κοινό ενδιαφέρον.
Αναλύθηκαν σχετικοί προβληματισμοί ως προς την αποτελεσματικότητα των ελέγχων αυτών, καθώς δεν προβλέπεται η έναρξη ενός τέτοιου ελέγχου με αίτημα του φορολογούμενου, κάτι που ιδίως σε υποθέσεις διόρθωσης κερδών ενδοομιλικων συναλλαγών θα ήταν χρήσιμο. Εντοπίστηκε επίσης ένα ζήτημα ως προς την ανάγκη έκδοσης κοινού πορίσματος ελέγχου, το οποίο με τις διατάξεις ως έχουν δεν είναι δεσμευτικό για τις εμπλεκόμενες φορολογικές αρχές, γεγονός που μειώνει την αποτελεσματικότητα των κοινών ελέγχων.
Τα ζητήματα αυτά ωστόσο θα μπορούν να αντιμετωπισθούν με κοινή συμφωνία των φορολογικών αρχών που συμμετέχουν σε έναν κοινό έλεγχο. Το εργαλείο αυτό αναμένεται να ενισχύσει τον αγώνα για την καταπολέμηση της διασυνοριακής φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής μέσω τεχνητών διευθετήσεων και τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό.
Ο Γιώργος Μυλωνογιάννης, Πρόεδρος, Ellaktor Group, με τίτλο ομιλίας «Η ασφάλεια δικαίου ως απαράβατος όρος για την δημιουργία επενδυτικού κλίματος και ανάπτυξης της κεφαλαιαγοράς» ανέπτυξε συγκεκριμένες περιπτώσεις που η ερμηνεία των φορολογικών νόμων προκάλεσε αίσθημα ανασφάλειας και τα σχετικά προβλήματα επιλύθηκαν κατόπιν παρεμβάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Αθηνά Καλύβα (Ph. D), Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, στην τοποθέτησή της ανέφερε ότι η φορολογική πολιτική μέσα από το κατάλληλο μείγμα μπορεί να συμβάλλει στην τόνωση του επενδυτικού κλίματος και της απασχόλησης και στην ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και χρηματαγοράς. Έκανε μια συνοπτική παρουσίασε των κυβερνητικών μέτρων που έχουν ληφθεί τα δυο τελευταία χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση, τονίζοντας ιδιαίτερα τα φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση νέων φορολογικών κατοίκων και επενδύσεων στην Ελλάδα (άρθρα 5Α, 5Β, 5Γ του ΚΦΕ, family offices), αλλά και άλλα μέτρα που ενισχύουν σημαντικά την ελληνική κεφαλαιαγορά, όπως τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των νομικών προσώπων, τη μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, κλπ.
Ο Γεώργιος Σ. Μαυραγάνης, Διαχειριστής εταίρος MK Legal Law Firm, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής Tax and Accounting Academy EPLO ανέφερε ότι:
Τα φορολογικά κίνητρα μπορούν να προσφέρουν πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ενδυνάμωση της Κεφαλαιαγοράς εφόσον αντιμετωπισθούν θέματα που σχετίζονται με την οργάνωση, το θεσμικό ρόλο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των εισηγμένων εταιρειών και εφόσον χρησιμοποιηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις μέσω Χρηματιστηρίου ως εργαλείο οικονομικής πολιτικής. Ενδεικτικά ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε ως φορολογικά κίνητρα την κατάργηση του φόρου υπεραξίας για ιδιοκτήτες με συμμετοχή πάνω από 0,5%, την θέσπιση φορολογικής απαλλαγής για επενδυτικό λογαριασμό ISA, την κατάργηση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, τη μείωση του φόρου εισοδήματος για 5 χρόνια μετά την εισαγωγή στο ΧΑΑ, την υπερέκπτωση σε ποσοστό 150% των δαπανών εισαγωγής εταιρειών και ομολογιών ESG.
Τέλος, ο Κώστας Σφακάκης, Σύμβουλος Διοίκησης Φορολογικών Θεμάτων του ΣΕΒ, μίλησε για «Εναλλακτικά – συμπληρωματικά κίνητρα ενίσχυσης και ενδυνάμωσης της επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο του Χρηματιστήριου και της Κεφαλαιαγοράς».
Οι εργασίες του LAW FORUM ON TAXATION πραγματοποιήθηκαν υπό την Αιγίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ) & του Tax Academy του European Public Law Organization (EPLO).
Χρυσός Χορηγός: EY
Ασημένιος Χορηγός: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΕΛΠΕ)
Χάλκινοι Χορηγοί: Σταυρόπουλος και Συνεργάτες – Δικηγορικό γραφείο, Δρυλλεράκης και Συνεργάτες – Δικηγορική Εταιρεία, FDM&A – Δικηγορική εταιρεία, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ
Εταίρος Επικοινωνίας: Reputation Unique (R-U)
Χορηγοί Επικοινωνίας: e-forologia, TAX Heaven, Finance PRO, Lawyer, Insider, Epixeiro.gr, Insurance Daily News, AM Ασφαλιστικό Marketing, Crisis Monitor
Για περισσότερες πληροφορίες: http://cleon.gr/