Απειλές για απελάσεις απηύθυνε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά δέκα χωρών, μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία, σε μια προσπάθεια να απωθήσει την κριτική για τη σύλληψη και φυλάκιση του Οσμάν Καβαλά.
Ευρύ μέτωπο με χώρες-μέλη του NATO επιχειρεί να ανοίξει ο Ταγίπ Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να θέσει εαυτόν εκτός σφαίρας κριτικής, ιδιαίτερα για τα ζητήματα δημοκρατίας και κράτους Δικαίου, τα οποία αποτελούν μείζον σημείο τριβής.
Πλέον, στη Δύση η υπόθεση του ακτιβιστή Οσμάν Καβάλο που παραμένει φυλακισμένος εδώ και τέσσερα χρόνια, φαίνεται να αποκτά νέα δυναμική καθώς ΗΠΑ και ΕΕ συμπίπτουν σε κεντρικά ζητήματα.
Αντιδρώντας στην προσπάθεια άσκησης συντονισμένων πιέσεων στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του κράτους Δικαίου σε κεντρικό ζήτημα στις διεθνείς σχέσεις, ο Τούρκος πρόεδρος ζητά την απομάκρυνση τους και να κηρυχθούν ανεπιθύμητοι («persona non grata) στην Τουρκία ο πρέσβης ΗΠΑ, οι πρεσβευτές Γερμανίας, Δανίας, Φινλανδίας, Γαλλίας, Ολλανδίας, Σουηδίας, Καναδά, Νορβηγίας και Νέας Ζηλανδίας.
«Είπα στον Υπουργό Εξωτερικών μας, ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια αυτούς να τους φιλοξενήσουμε στη χώρα μας. Πως μπορείτε να επιχειρήσετε να δώσετε ένα τέτοιο μάθημα στην Τουρκία; Ποιος είσαi; Τι είναι αυτό; Λένε, αφήστε τον Καβάλα. Εσείς αποφυλακίζετε τους τρομοκράτες, τους δολοφόνους στις δικές σας χώρες.»,
αναφέρει χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος.
Χαρακτηρίζει ακόμα τον Καβάλα ως κατάλοιπο του Σόρος.
Παράλληλα, εμμένει στην επιθετική ρητορική κατά του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν λέγοντας πως η κυβέρνησή του είναι η πιο ατυχής για τη Γαλλία.
Η δήλωση του Ερντογάν
«Η Γαλλία περνά πραγματικά μια πολύ σοβαρή κρίση με τον Μακρόν. Ειδικά στη Γαλλία των τελευταίων χρόνων, αυτή η κυβέρνηση είναι η πιο ατυχής κυβέρνηση για τη Γαλλία. Γνώρισα τον Σαρκοζί στη Γαλλία, γνώρισα τον Σιράκ. Δεν συγκρίνεται με κανέναν από αυτούς. Ήταν κρατικός λειτουργός ο Σιράκ. Ο λόγος του ήταν λόγος. Είναι πολύ ενδιαφέρον, για παράδειγμα, ότι υπήρξαν τρεις άνδρες στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που δεν άφησαν να καταπιεστεί η Τουρκία. Σιράκ, Σρέντερ, Μπερλουσκόνι… Η Τουρκία συμμετείχε σε όλες τις Συνόδους Κορυφής των Ηγετών της ΕΕ ανεξαιρέτως εκείνη την περίοδο. Ωστόσο, αφού ήρθαν ο Σαρκοζί και η αγαπημένη μου φίλη Μέρκελ, η στάση για την πρόσκληση της Τουρκίας στη Σύνοδο των Ηγετών άλλαξε.
Φυσικά, αυτό είχε αρνητικό αντίκτυπο στη διαδικασία ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι άνθρωποι έχουν διαφορετική άποψη για την Τουρκία. Αν ανοίξουν το δρόμο για την Τουρκία, γνωρίζουν ότι η Τουρκία θα έχει γρήγορη άνοδο. Θέλουν να προχωρήσει η Τουρκία ή να την αποδεχτούν; Προς το παρόν, συνεχίζουμε τον δρόμο μας εξ ολοκλήρου, με τα δικά μας μέσα.»
Auditor’s note
Των δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν είχε προηγηθεί η έκθεση της ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, όπου επισημαίνονται ζητήματα στο Κράτος Δικαίου την ελευθερία του λόγου, ενώ εγείρονται και ζητήματα δημοκρατικότητας στη λειτουργία κράτους και θεσμών.Η έκθεση της Κομισιόν έρχεται να οριοθετήσει την πρόοδο της Τουρκίας σε μείζονα ζητήματα, ενώ αποτυπώνοντας με συγκεκριμένες εκφράσεις την κατάσταση που επικρατεί δυσχεραίνει το άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων και την προώθηση της θετικής ατζέντας από την οποία εξαρτάται η χρηματοδότηση πολλών προγραμμάτων.
Ταυτόχρονα, η Τουρκία επέλεξε να ανοίξει μέτωπο και με το Ισραήλ, συλλαμβάνοντας 15 άτομα με κατηγορίες για κατασκοπεία.
Συνολικά, η Άγκυρα φαίνεται διατεθειμένη να πιέσει σε όλα τα μέτωπα επιδιώκοντας να τεθούν τα θέματα που την απασχολούν στο προσκήνιο. Η στρατηγική αυτή φαίνεται ότι είναι απόρροια των πιέσεων που δέχεται η οικονομία, της δημοσκοπικής αποδυνάμωσης του Ταγίπ Ερντογάν και της έντονης δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε στρατηγικά σημεία πέριξ της Τουρκίας, χωρίς όμως τη συμμετοχή της.