Σκηνικό αντίστοιχο με αυτό του 2020 διαμορφώνεται σε διπλωματικό επίπεδο στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς Ελλάδα και Κύπρος δείχνουν διάθεση να ενεργοποιηθούν στο μέτωπο των γεωτρήσεων, πεδίο που η Τουρκία θεωρεί πρόκληση την όποια δραστηριότητα και προειδοποιεί με αντιδράσεις.
Η Ελλάδα, έχοντας συνάψει αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία, ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ, επιχειρεί να δοκιμάσει όχι μόνο τα όρια της Άγκυρας αλλά και τα αντανακλαστικά φίλων, συμμάχων και της ΕΕ, σε μια στιγμή που η Γερμανία βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και η Γαλλία καθοδηγεί τις εξελίξεις. Υπ’ αυτό το πρίσμα η νέα επίθεση του Ταγίπ Ερντογάν στον Εμάνουελ Μακρόν αποκτά και άλλες προεκτάσεις.
Οι κινήσεις της Άγκυρας έρχονται καθώς σχηματοποιείται το νέο πλαίσιο που οικοδομείται στην ανατολική Μεσόγειο και στο οποίο η Ελλάδα παίζει πολλαπλώς, πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς αποτελεί τον μείζονα εκπρόσωπο της ΕΕ, ενώ κινείται με το καλώς έχειν των ΗΠΑ και της Γαλλίας.
Επίσης, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κατηγόρησε Ελλάδα και Κύπρο για την αύξηση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο
Ξεκάθαρη προειδοποίηση ότι η Τουρκία θα απαντήσει αν η Κύπρος ξεκινήσει γεώτρηση το Νοέμβριο, έστειλε σήμερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς, σε Συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο.
«Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Εάν συμβεί αυτό, θα αντιδράσουμε για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Το δηλώνω ξεκάθαρα από εδώ. Ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να απαντάμε σε τέτοιες προκλήσεις»,
τόνισε και συνέχισε:
«Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος προβαίνουν σε ενέργειες για την αύξηση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Οι προσπάθειες αποστολής πλοίων συνεχίζονται. Απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας.
Ως κυρίαρχο κράτος, η Τουρκία όταν έρθει η στιγμή μπορεί να διεκδικήσει τα δικαιώματά της. Τα δικαιώματά μας θα τα διεκδικούμε πάντα. Η Τουρκία μπορεί να κάνει χρήση του δικαιώματός της, όταν έρθει η στιγμή».
Όσον αφορά την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, ο Μπιλγκίτς είπε:
«Το έγγραφο στρατηγικής διεύρυνσης της ΕΕ είναι μια έκθεση που έχει ήδη συνταχθεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Εκφράσαμε την αντίδρασή μας στην έκθεση ευρέως χθες. Η Προεδρία της ΕΕ έχει ήδη καταγράψει τις απόψεις της Τουρκίας για όλα τα άρθρα της έκθεσης. Για εμάς η έκθεση δεν έχει καμία ισχύ. Γιατί η έκθεση είναι γραμμένη με δύο μέτρα και δύο σταθμά και υπάρχουν ισχυρισμοί που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί».
Επίθεση…. φιλίας στην Αίγυπτο
«Θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις με την Αίγυπτο στη βάση του αμοιβαίου οφέλους και σεβασμού τόσο σε διμερή όσο και σε περιφερειακά θέματα. Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη και η εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας μας με την Αίγυπτο είναι σημαντικές προς όφελος των λαών και των δύο χωρών. Συζητούνται όλα αυτά στις διαβουλεύσεις που γίνονται. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας με την Αίγυπτο σε πολλούς τομείς».