Συνεδρίαση ελεγχόμενης διόρθωσης και ήπιας κατοχύρωσης κερδών χωρίς να διαταραχθούν τα τεχνικά κεκτημένα και χωρίς να χαθεί το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων ήταν αυτή της Πέμπτης στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης κράτησε με σχετική ευκολία τις 900 μονάδες κλείνοντας στις 905,53 μονάδες με απώλειες 0,29%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 902,58 μονάδες.
- Σημαντικά πακέτα στον ΟΤΕ, που έκανε τζίρο 27,3 εκατ. ευρώ
Ήταν μια συμπεριφορά αρκετά ώριμη από την αγορά που παρά τα εντυπωσιακά κέρδη κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου έδειξε άμυνες και αντοχές, εν μέσω εναλλαγών θέσεων, κυρίως στα χαμηλότερα στρώματα κεφαλαιοποίησης. Άλλωστε και οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν μεικτά πρόσημα σήμερα ή οριακές απώλειες, ενώ παρόμοια εικόνα εξισορρόπησης και αφομοίωσης κεκτημένων παρουσιάζουν και οι δείκτες της Wall Street.
Θυμίζουμε πως η αγορά έχει απρόσμενα καλή απόδοση τον τρέχοντα μήνα, οπότε υπήρχαν περιθώρια αποφόρτισης. Ο Γενικός Δείκτης έως τη σημερινή συνεδρίαση έκλεινε θετικά στις δέκα από τις 14 συνεδριάσεις του Οκτώβρη έχοντας άνοδο 4,94%, ο FTSE 25 είχε άνοδο 4,98%, ο Mid Cap ήταν στο +4,87%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πρωταγωνιστεί με άνοδο περίπου 8,50%, καθώς ενισχύθηκε και σήμερα σε ποσοστό 0,25%.
Έτσι, ο FTSE 25 διόρθωσε παρόμοια με το Γ.Δ. χάνοντας 0,31% με κλείσιμο στις 2.192,46 μονάδες, ενώ οριακή πτώση εν μέσω μεικτών προσήμων είχε ο Mid Cap που έκλεισε μόλις στο -0,08%. Χθες η αγορά επανήλθε μετά από 23 συνεδριάσεις πάνω από τις 900 μονάδες οπότε ζητούμενο πλέον είναι να «χτίσει» πάνω σ’ αυτή τη νέα προσπάθεια υπέρβασης και να μην παλινδρομήσει εκ νέου χαμηλότερα.
Ν. Καυκάς: Στόχος η κατοχύρωση των 930 μονάδων
Όπως σημειώνει ο Νικόλαος Καυκάς, υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή, «ο τραπεζικός δείκτης αλλά και δεικτοβαρείς εισηγμένες όπως ΟΤΕ, Coca Cola HBC και Jumbo είναι εκείνες που ενδέχεται να πρωταγωνιστήσουν ώστε να κατοχυρωθούν τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών, ήτοι οι 930 μονάδες.
Η συνέχεια, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και κυρίως από το διεθνές κλίμα. Σημειώνουμε εκ νέου ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι τοπικοί πυθμένες της αγοράς να είναι ολοένα και υψηλότεροι. Υπενθυμίζουμε ότι η σταδιακή απόσυρση των επαναγορών ομολόγων από την FED τοποθετείται χρονικά από τα μέσα Νοεμβρίου με μέσα Δεκεμβρίου, γεγονός που οδηγεί σταθερά ανοδικά τις ομολογιακές αποδόσεις διεθνώς».
Ανθεκτική εικόνα, παρά τα σημαντικά κέρδη
Παράλληλα, ανθεκτική κρίνεται σήμερα η συμπεριφορά των περισσότερων blue chips καθώς διόρθωσαν απολύτως ελεγχόμενα, ύστερα από τα εντυπωσιακά κέρδη των προηγούμενων ημερών. Θυμίζουμε πως αρκετά «χαρτιά» του FTSE 25 έχουν σημαντικά κέρδη τον Οκτώβριο, με τη ξεχωρίζουν ΔΕΗ να πρωταγωνιστεί στην αντίδραση κερδίζοντας 15,85% ενώ σήμερα υποχώρησε κατά 1,05%. Η Motor Oil είναι στο +13,86% ενώ σήμερα έχασε μόλις 0,13%, η Eurobank έκλεισε σε νέα υψηλά 21 μηνών συνεχίζοντας ανοδικά και σήμερα έχοντας μηνιαία κέρδη περί το 11,80%, η ΕΧΑΕ είναι στο +10%, η Εθνική +11% και η Μυτιληναίος κοντά στο 11%.
Κυριότερο στοιχείο που προσδίδει ποιότητα στην υπέρβαση των 900 μονάδων είναι η σταδιακή ενίσχυση του τζίρου όλες τις τελευταίες ημέρες. Σήμερα ο τζίρος ήταν στα 71,33 εκατ. ευρώ, με τα 23 εκατ. ευρώ σε πακέτα, κυρίως στον ΟΤΕ που διακίνησε τζίρο 27,3 εκατ. ευρώ μέσω 1,77 εκατ. τεμάχια με την κεφαλαιοποίηση ακριβώς στα 7 δισ. ευρώ.
Ο κρίσιμος παράγοντας της αξίας συναλλαγών
Χθες, στο ξέσπασμα της αγοράς η αξία συναλλαγών είχε ανέλθει στα 98,99 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων πολλών εβδομάδων. Στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής ο τζίρος ανήλθε στα 62,88 εκατ. ευρώ, τη Δευτέρα διαμορφώθηκε στα 67,91 εκατ. ευρώ, ενώ την Τρίτη μειώθηκε εκ νέου στα 51,5 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση των συναλλαγών είναι το σημείο «κλειδί» που μπορεί να προσδώσει ανθεκτικότητα σ’ αυτή τη νέα προσπάθεια υπέρβασης που κάνει η αγορά, καθώς θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα οι μέσες συναλλαγές ήταν μόλις στα 45,4 εκατ. ευρώ.
Κύριος καταλύτης για την αύξηση των συναλλαγών είναι η αφύπνιση του τραπεζικού κλάδου που σήμερα διακίνησε 20,3 εκατ. ευρώ ενώ χθες 38 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι από τις υψηλότερες των τελευταίων μηνών, με τους επενδυτές να κάνουν σημαντικά πονταρίσματα προσδοκώντας σε βελτιωμένα αποτελέσματα 3ου τριμήνου.
Β. Χαρατσής: Η αγορά είχε υποεκτιμήσεις τις πολλές καλές ειδήσεις
Σε δηλώσεις του στο CrisisMonitor.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή και γραμματέας του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) Βαγγέλης Χαρατσής, αποδίδει τη βελτιωμένη εικόνα της αγοράς κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου στο γεγονός ότι είχε μείνει πίσω συγκριτικά με τις ξένες αγορές, ενώ είχε υποεκτιμήσει ένα μπαράζ θετικών εξελίξεων και ειδήσεων όλο το πρότερο διάστημα.
Ο κ. Χαρατσής αποδίδει τη βελτίωση του κλίματος στο ότι η αγορά – έστω και με κάποια καθυστέρηση – κάνει καλύτερη ανάγνωση των εξελίξεων, οπότε τώρα απλώς καλύπτει μέρος του χαμένου εδάφους. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγάλο ενδιαφέρον για την ΑΜΚ της ΔΕΗ αλλά και η θεαματική υπερκάλυψη του ομολόγου της Capital
Product Partners (CPLP) δείχνουν τη σημαντική βελτίωση του κλίματος αλλά και τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής αγοράς.
Όπως σημειώσαμε και στο χθεσινό σχόλιο, τους τελευταίους μήνες έχει καταγραφεί μια ομοβροντία θετικών εξελίξεων και ειδήσεων, που όμως είχαν αφήσει αδιάφορο το ελληνικό χρηματιστήριο. Ο λόγος για το ξεμπλοκάρισμα κομβικών και εμβληματικών έργων (Ελληνικό, Εγνατία, γραμμή 4 Μετρό κ.α.), ιδιωτικοποιήσεις σε πρωτοφανείς αποτιμήσεις (ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ), φορολογικές μεταρρυθμίσεις και πολλά άλλα.
Επίσης, είχαμε την πολύ καλύτερη του αναμενομένου πορεία του τουρισμού, αναθεωρήσεις προς τα επάνω για τη φετινή ανάπτυξη, εξαιρετικά εξάμηνα από έναν σημαντικό αριθμό εισηγμένων, πολλαπλά deals σε πληθώρα κλάδων (Wind, Nova, Intrasoft International, εξαγορά του ομίλου Μούχαλη –Kiosky’s από Delivery Hero) αναβάθμιση τραπεζών από τον οίκο Moody’s κ.λπ.
Ποιοι κράτησαν, ποιοι διόρθωσαν
Στο χώρο του Large Cap η εικόνα στο τέλος ήταν βελτιωμένη, ενώ μόνο πέντε μετοχές είχαν διόρθωση άνω του 1%. Η Jumbo υποχώρησε άνω του 2%, ενώ πλέον του 1% έχασαν οι Coca Cola HBC, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και ElvalHalcor. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Eurobank, Viohalco, Εθνική και Μυτιληναίος, ενώ αμετάβλητες έκλεισαν οι ΕΛΠΕ, Aegean Airlines και ΟΛΠ.
Στον Mid Cap νέα ιστορικά υψηλά με εντυπωσιακό +3,45% από την Quest Συμμετοχών που πλέον αποτιμάται στα 557 εκατ. ευρώ και θα είναι η επόμενη που θα εισαχθεί στον FTSE 25, στο +3,54% η Ικτίνος, +1,45% η Τεχνική Ολυμπιακή, +2,50% η Attica Bank, ενώ κέρδη είχαν και οι Intrakat, Profile, ΕΥΑΘ και Ευρωπαϊκή Πίστη. Στον αντίποδα, υποχώρησαν οι Κρι Κρι (-3,54% καθώς προέρχονταν από σημαντικά κέρδη άνω του 10% τον Οκτώβριο), Cenergy Holdings, Autohellas, Intracom Holdings και Πλαίσιο.
Στις μικρότερες αποτιμήσεις ξεχώρισαν οι ΣΙΔΜΑ, Moda Bagno, Ιλυδα, ΕΚΤΕΡ, Ευρωσύμβουλοι και Μπήτρος, ενώ υποχώρησαν οι Ιντερτέκ, Επίλεκτος, Δούρος, AS Company, Κλουκίνας Λάππας, Μουζάκης, Κέκροπας και Γενική Εμπορίου. Στο σύνολο της αγοράς 49 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 63 που υποχώρησαν.