Πιστοποιώντας ότι ο φετινός Οκτώβριος είναι διαφορετικός από τους προηγούμενους που συνήθως είναι «κόκκινοι» για τις αγορές μετοχών, το ελληνικό χρηματιστήριο – εν μέσω θετικού διεθνούς κλίματος – υπερκέρασε σήμερα το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων μετά από 23 συνεδριάσεις και μάλιστα με αρκετή πειστικότητα και με πολύ μεγάλο τζίρο.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό ημέρας και στις 908,13 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 1,02%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 98,99 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων πολλών εβδομάδων. Η ενίσχυση του τζίρου είναι το ποιοτικότερο στοιχείο των τελευταίων συνεδριάσεων, καθώς την περασμένη εβδομάδα θυμίζουμε οι μέσες συναλλαγές ήταν μόλις στα 45,4 εκατ. ευρώ.
Στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής ο τζίρος ανήλθε στα 62,88 εκατ. ευρώ, τη Δευτέρα ανήλθε στα 67,91 εκατ. ευρώ, ενώ χθες, Τρίτη, είχε μειωθεί εκ νέου στα 51,5 εκατ. ευρώ. Ένα από τα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης της Τετάρτης ήταν τα πολλαπλά πακέτα που έφτασαν στα 23,36 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 24% των συναλλαγών, όμως και πάλι 75,63 εκατ. ευρώ ήταν «καθαρές» συναλλαγές, επίδοση πολύ ελπιδοφόρα που μαρτυρά είσοδο νεών «παικτών».
Κύριος καταλύτης για την αύξηση των συναλλαγών είναι η αφύπνιση του τραπεζικού κλάδου που και σήμερα διακίνησε 38 εκατ. ευρώ, που είναι μια από τις 4-5 υψηλότερες του τελευταίου τριμήνου. Λίαν υποστηρικτικό παραμένει καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα και το κλίμα στις διεθνείς αγορές, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες και σήμερα ανοδικά, ενώ ο Dow Jones ξανά στις 35.580 μονάδες, οδεύει για τον καλύτερο Οκτώβριο της τελευταίας εξαετίας.
Η πορεία του Γενικού Δείκτη
Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα υπήρξε διάχυση του ενδιαφέροντος σε μεγάλο τμήμα του ταμπλό, ενώ μετά από τη χθεσινή εξαιρετική εικόνα όπου 100 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 41 με πτώση, ο συσχετισμός σήμερα ήταν στις 85 και 33 αντίστοιχα. Παράλληλα, δώδεκα μετοχές έκαναν συναλλαγές άνω του ενός εκατ. ευρώ. Βεβαίως, κυριάρχησαν οι ΟΤΕ και Alpha Bank που με συμπεριφορά leader διακίνησαν 16,33 και 15,79 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ήτοι πάνω από το 30% του συνολικού τζίρου!
Θετικά συνέδραμε στην αγορά και η εξέλιξη με την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ που χθες πήρε εντυπωσιακά το πράσινο φως, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ισχυρότατο ενδιαφέρον και τεράστιες προσφορές. Όπως είχαμε σημειώσει και στο σχόλιο της Δευτέρας, η έκβαση του εγχειρήματος δεν θα επηρεάσει μόνο την ΔΕΗ αλλά θα έχει ευρύτερο αντίκτυπο σε όλη την αγορά, καθώς μεγάλο μέρος των χαρτοφυλακίων αυτή την περίοδο εστιάζει σ’ αυτό το projects, εξού και το «στέγνωμα» των συναλλαγών. Βεβαίως, η ΑΜΚ της ΔΕΗ θα γίνει αρχές Νοέμβρη, οπότε μένει να δούμε τι επίπτωση θα έχει αυτό στις συναλλαγές.
Ειδήσεις και εξελίξεις που δεν είχαν εκτιμηθεί
Η αγορά, έχοντας την αρωγή των διεθνών δεικτών, φαίνεται πως ξεμπλόκαρε ύστερα από την απόφαση της ΑΜΚ της ΔΕΗ, έχοντας συνάμα σε πολύ βελτιωμένο momentum τον τραπεζικό κλάδο. Όπως σημειώνουν αναλυτές στο CrisisMonitor.gr, καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτέμβρη υπήρξε μπαράζ θετικών ειδήσεων και εξελίξεων, τις οποίες το Χρηματιστήριο, για διάφορους λόγους δεν είχε εκτιμήσει.
Καλύτερη πορεία τουρισμού, αναθεωρήσεις προς τα επάνω για τη φετινή ανάπτυξη, εξαιρετικά εξάμηνα από έναν σημαντικό αριθμό εισηγμένων, πολλαπλά deals σε πληθώρα κλάδων (πώληση Intrasoft International, κινήσεις του fund Elikonos, εξαγορά του ομίλου Μούχαλη –Kiosky’s από το γερμανικό όμιλο Delivery Hero και πολλά άλλα), αναβάθμιση τραπεζών από τον οίκο Moody’s, είχαν περάσει στο… ντούκου.
Παράλληλα, είναι αξιοσημείωτο ότι καταγράφονται εισροές στα αμοιβαία μετοχικά του εσωτερικού, καθώς στα 52 εκατ. ευρώ της προπερασμένης εβδομάδας προστέθηκαν επιπλέον 15,4 εκατ. ευρώ εισροές στην περασμένη, εκ των οποίων τα 14 εκατ. ευρώ ήταν στα μετοχικά της Πειραιώς ΑΕΔΑΚ
Μπαράζ θετικών εκθέσεων από ξένους οίκους
Συνδυαστικά θετικά λειτουργούν και οι νέες θετικές εκθέσεις διεθνών οίκων, όπως της Goldman Sachs που προέβλεψε ότι το Χ.Α. έχει τη δυνατότητα να αναρριχηθεί στις 1.000 μονάδες σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Την ίδια ώρα σε έκθεσή της η HSBC δίνει «υπέρβαρη» (overweight) σύσταση για τις ελληνικές μετοχές, εκτιμώντας, μάλιστα, ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα αγγίξει το 10,2% το γ’ τρίμηνο και το 7,5% το δ’ τρίμηνο του 2021.
Στους αισιόδοξους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εντάσσεται και η Citigroup, η οποία εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει φέτος στο 8,8%, ενώ από την πλευρά του το ΙΟΒΕ κατά την παρουσίαση της νέας έκθεσής του για την ελληνική οικονομία αναμένει ότι η ανάπτυξη θα κυμανθεί μεταξύ 8% και 8,5%.
Ποιοι τίτλοι ξεχώρισαν
Όλοι οι δείκτες, πλην των τηλεπικοινωνιών λόγω του -0,65% του ΟΤΕ είχαν άνοδο. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.199,35 μονάδες με άνοδο 1,07%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.454,02 μονάδες με άνοδο 0,67%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 588,42 μονάδες με άνοδο 1,45%.
Στον Large Cap, μόνο ΟΤΕ και Σαράντης έκλεισαν με πτώση, ενώ αμετάβλητες έμειναν οι ΟΛΠ και ElvalHalcor. Εντυπωσιακό +3,41% έκανε η Εθνική με σημαντικό τζίρο ίσως με φόντο τον MSCI, στο +3,08% η ΕΧΑΕ λόγω αύξησης των συναλλαγών αλλά και λόγω του μπαράζ ΑΜΚ και ομολογιακών που θα σηκώσουν σημαντικά τα έσοδα. Κέρδη άνω του 2% είχαν οι ΔΕΗ, Πειραιώς Financial, Jumbo, ΑΔΜΗΕ και ΕΥΔΑΠ, ενώ άνω του 1% κέρδισαν οι Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή και Ελλάκτωρ.
Στο χώρο του Mid Cap ξεχώρισαν με άνοδο άνω του 2% οι BriQ Property, Profile, Ευρωπαϊκή Πίστη και Έλτον, ενώ πλέον του 1% ενισχύθηκαν οι ΕΥΑΘ, AVAX, Quest Συμμετοχών και Τεχνική Ολυμπιακή. Στην ευρύτερη αγορά, θετικά κινήθηκαν οι Μοτοδυναμική (+19,86% με όγκο), Frigoglass (+10,47%), Επίλεκτος, Φιερατέξ, Δρομέας, Intralot, Κυριακούλης, Παΐρης και Ίλυδα.