Το ένα μετά το άλλο σπάει τα ρεκόρ η τιμή του φοινικελαίου, απειλώντας να πυροδοτήσει έξαρση του πληθωρισμού τροφίμων και επισιτιστικές κρίσεις, εν μέσω πανδημίας και καθώς ο πληθωρισμός εκτοξεύει όλα τα κόστη.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φοινικέλαιου σημείωσαν νέο ρεκόρ στα 5.080 MYR, καθώς η αγορά φυτικών ελαίων αντιμετωπίζει σημαντική πολλαπλές πιέσεις λόγω του συνδυασμού χαμηλότερης παραγωγής, προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού και αυξανόμενης ζήτησης από τη βιομηχανία βιοκαυσίμων.
Η ένωση φοινικέλαιου της Μαλαισίας δήλωσε ότι η παραγωγή αργού φοινικέλαιου μειώθηκε κατά 0,39% στα 1,703 εκατομμύρια τόνους τον Σεπτέμβριο, εν μέσω ελλείψεων εργατικού δυναμικού, πλημμυρών σε μέρη της Μαλαισίας και υλικοτεχνικής φύσης που σχετίζονται με τον κορονοϊό.
Σε ετήσια βάση, η ένωση περιορίζει τη συνολική παραγωγή στους 18,4 εκατομμύρια τόνους, μείωση 0,7 εκατομμύρια τόνους από πέρυσι. Ταυτόχρονα, η ένωση φοινικέλαιου της Ινδονησίας ανεβάζει τις συνολικές εξαγωγές φοινικέλαιου κατά 1,2% το 2021 για τη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως,
Καθώς τα επεξεργασμένα προϊόντα φοινικελαίου αντισταθμίζουν και με το παραπάνω την ραγδαία πτώση εξαγωγών του ακατέργαστου φοινικέλαιου.
Τι είναι το φοινικέλαιο;
Το φοινικέλαιο αποτελεί ένα έλαιο που παράγεται από το φυτό Elaeis guineensis, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των φοινικοειδών φυτών. Αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και ευρέως παραγόμενα έλαια που καταναλώνονται από τον άνθρωπο. Μάλιστα, το συγκεκριμένο δέντρο παράγει δύο τύπους ελαίων: από τον καρπό παράγεται το φοινικέλαιο, ενώ από τον σπόρο ή τον πυρήνα παράγεται το φοινικοπυρηνέλαιο.Προβολή
Θρεπτική του αξία
Το φοινικέλαιο αποτελεί ένα φυτικό έλαιο και μάλιστα, έχει φανεί ότι περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε. Επιπλέον, περιέχει υψηλή περιεκτικότητα στα «κακά»- κορεσμένα λιπαρά (αναλυτικά παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα) και αυτός είναι και ο λόγος που έχει αποκτήσει την «κακή» φήμη σχετικά με τη θρεπτική του αξία.
Συγκριτικά, με άλλα γνωστά φυτικά έλαια, το φοινικέλαιο περιέχει περίπου 50% κορεσμένα λιπαρά, σε αντίθεση με το γνωστό μας ελαιόλαδο που περιέχει πολύ μικρή περιεκτικότητα (περίπου 13%). Από την άλλη πλευρά, το έλαιο καρύδας περιέχει ακόμα περισσότερα κορεσμένα λιπαρά που ξεπερνούν το 80%!Αυτός είναι και ένας από τους σημαντικότερους λόγους που τα τελευταία χρόνια, οι βιομηχανίες τροφίμων έχουν αφαιρέσει πλήρως το φοινικέλαιο από τα προϊόντα τους, όπως για παράδειγμα συγκεκριμένα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης και μπάρες δημητριακών, με στόχο τη συνολικότερη μείωση των λιπαρών.