Παρόλο που η Βρετανική Αυτοκρατορία κατάφερε να ιδρύσει την πρώτη της αποικία στην Ιρλανδία το 1556, αρκετές δεκαετίες αφότου η Πορτογαλία και η Ισπανία κατέκτησαν γη στην Αφρικανική ήπειρο και την Αμερική, εξακολουθούσε να είναι συνώνυμο της παγκόσμιας σύγκρουσης λόγω του δικτύου αποικιών της ολόκληρη την υδρόγειο.
Όπως φαίνεται στο Infographic από τη νέα σειρά περιεχομένου InFact, αν και σίγουρα οι χώρες που γλίτωσαν από τα “νύχια” της βρετανίας και της βρετανικής αυτοκρατορίας είναι… λίγες.
Σύμφωνα με το βιβλίο «Όλες οι χώρες στις οποίες έχουμε εισβάλει ποτέ: Και οι λίγες στις οποίες δεν φτάσαμε ποτέ», υπάρχουν μόνο 22 χώρες που η Βρετανία δεν εισέβαλε ποτέ. Στα πιο αξιοσημείωτα περιλαμβάνονται η Σουηδία, η Λευκορωσία και το Βατικανό. Τα μεγαλύτερα σημεία -χωρίς τη βρερτανική σφραγίδα- εντοπίζονται στην Αφρική. Εκεί βέβαια, το κακό έγινε από τη βασιλική αφρικανική εταιρία, η οποία ιδρύθηκε το 1660 και ήταν υπεύθυνη για τη βίαιη απομάκρυνση 212.000 σκλάβων από την πατρίδα τους και την αποστολή τους σε αγγλικές αποικίες στην Αμερική μεταξύ 1662 και 1731.
Η Βρετανική Αυτοκρατορία στα διάφορα στάδια από τα οποία πέρασε, μπορεί να θεωρηθεί ως μία από τις μακροβιότερες δυτικές αυτοκρατορίες στον κόσμο. Η πρώτη μόνιμη υπερπόντια αποικία στην Αμερική ιδρύθηκε το 1607 στο Τζέιμσταουν της Βιρτζίνια, ενώ το Χονγκ Κονγκ, το τελευταίο μεγάλο υπερπόντιο έδαφός του, παραδόθηκε στην Κίνα το 1997. Το 1920, η αυτοκρατορία κάλυπτε περίπου 13.700.000 τετραγωνικά μίλια ή το 24 % του Συνολική έκταση της γης.
You will find more infographics at Statista