Οι εκφράσεις supply bottleneck και logistics disruption προσδιορίζουν τη νέα κρίση που οδηγούν τις πληθωριστικές πιέσεις και προκαλεί παγκόσμιο σοκ από τις αυξήσεις στις τιμές σε ολόκληρο σχεδόν το φάσμα της οικονομίας.
- Καταναλωτές – βιομήχανοι σε διαφορετική φάση
- Τί προβλέπει το ΔΝΤ
Καθώς οι οικονομίες ανοίγουν και μένουν ανοιχτές βοηθούμενες από τον εμβολιασμό, τα ατομικά μέτρα προφύλαξης και υπό την πίεση της οικονομικής ασφυξίας, η ζήτηση για προϊόντα παντός τύπου ενισχύεται, πριν όμως μπορέσει η παραγωγή να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
Έτσι, καθώς η ζήτηση από τους καταναλωτές άρχισε να αυξάνεται ραγδαία, με το άνοιγμα, οι βιομηχανίες σε ολόκληρο τον κόσμο είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας και είχαν απολέσει τον βηματισμό τους. Άλλες είχαν κλείσει ελλείψει αντικειμένου ή/και απουσία κρατικών μέτρων στήριξης.
Χωρίς ενεργό ζήτηση, όμως και με τον ορίζοντα σταθερά θολό, οι επενδυτές δεν ρισκάρουν να βάλουν τα λεφτά τους σε μηχανές, εξοπλισμούς και σε προπαραγγελίες πρώτων υλών, με αποτέλεσμα η έξαρση στη ζήτηση να οδηγεί σε μαζικές παραγγελίες, προκαλώντας έμφραγμα στους παραγωγούν πρώτων υλών, τις μεταφορές και εν τέλει πληθωριστικές πιέσεις. Την κατάταση επιτείνουν η εκρηκτική αύξηση των τιμών στα καύσιμα, -που αποδίδεται σε μια σειρά από παράγοντες τόσο της προσφοράς, όσο και της ζήτησης) καθώς και στην ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού..
Η after-covid κρίση χτυπά κυρίως ΗΠΑ και ΕΕ
Οι ελλείψεις αγαθών όμως, επηρεάζουν περισσότερο τις ΗΠΑ και την ΕΕ και λιγότερο τις εφοδιαστικές αλυσίδες στην Κίνα και την Ασία.
Από τα συστατικά του δείκτη διαχειριστών αγορών (PMI) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πρκύπτει ότι έχουν αναπτυχθεί διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας,
Ανισορροπία
Από την πλευρά της ζήτησης οι διαφορές στα μέτρα προστασίας τόσο σε υγειονομικό όσο και οικονομικό επίπεδο είναι σημαντικές από χώρα, σε χώρα και αντικατοπτρίζονται στο διαθέσιμο εισόδημα και την ενεργό ζήτηση. Ταυτόχρνα, οι περιορισμοί στην κίνηση ανθρώπων και τη διαθεσιμότητα εμβολίων παραμένουν παράγοντες που επηρεάζουν την σταθερότητα και ικανότητα της προσφοράς.
Η σύνθετη δομή των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού μπορεί γρήγορα να αναδιπλωθούν και πιο δύσκολα να επανέλθουν.
Κορύφωση πληθωρισμού στα τέλη του 2021
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού μαζί με την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών είναι επίσης ένας λόγος για την άνοδο των τιμών καταναλωτή. Το ΔΝΤ περίμενε ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα φτάσει στο αποκορύφωμά του στα τέλη του 2021 και θα επιστρέψει στην προ-κρίσης
επίπεδα σε πολλές χώρες έως τα μέσα του 2022.
Ο δείκτης υπολογίζεται από το ΔΝΤ χρησιμοποιώντας τη διαφορά μεταξύ του χρόνου παράδοσης και των δεικτών παραγωγής του PMI. Όσο υψηλότερη είναι η τιμή, τόσο περισσότερες διαταραχές συμβαίνουν στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
You will find more infographics at Statista