Η απόφαση της Κίνας να απαγορεύσει σχεδόν καθολικά το bitcoin -εκτός από το sell-off- σε δόσεις, οδηγεί σε άρδην αλλαγή του διεθνούς χάρτη mining κρυπτονομισμάτων. Τα στοιχεία αυτά θα είχαν περιορισμένο ενδιαφέρον αν δεν συνέπιπταν με την ενεργειακή κρίση, τον αντίκτυπο της κατανάλωσης στα νοικοκυριά και την ενίσχυση των ενεργειών στην κατεύθυνση άμβλυνσης των συνεπειών από την κλιματική αλλαγή.
- Η Κίνα μηδένισε την κατανάλωση ενέργειας για Bitcoin
- ΗΠΑ και Καζακστάν οι νέοι παίχτες
- Αποκεντρωμένο το τοπίο που διαμορφώνεται στο mining
- Το mining επιδεινώνει την ενεργειακή κρίση
Η απόφαση του Πεκίνου να εκδιώξει τους miners οδήγησε σε τεκτονικές αλλαγές στον παγκόσμιο χάρτη mining. Νέες ανακτατάξεις αναμένονται όμως, καθώς παλιά μηχανήματα κλείνουν τον κύκλο ζωής τους και η παράσινη ενεργειακή ατζέντα επιδρά καταλυτικά στο ενεργειακό μίγμα και στο κόστος ζωής και εξόρυξης.
Το Bitcoin -και τα περισσότερα κρυπτονομίσματα- είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα και αυτό είναι το βασικό τους πρόβλημα, εμποδίζοντας την ευρεία παραγωγή και υιοθετήσή τους. Παράλληλα, όμως, η χρήση πηγών ενέργειας για την παραγωγή κρυπτονομισμάτων μπορεί να έχει παράπλευρες συνέπειες σε μια σειρά από οικονομικά μεγέθη και εν τέλει στην όξυνση των συνεπειών της φτώχειας και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Συνδυαστικά, η κατάχρηση ενέργειας σε περιβάλλον ενεργειακής κρίσης και ενώ προωθείται η πράσινη ατζέντα, που μειώνει τη χρήση ορυκτών καυσίμων και ιδίως άνθρακα, μπορεί να έχει πραγματικά διαλυτικές επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή.
Το Πεκίνο, αναγνωρίζοντας ότι η Κίνα -λόγω της φθηνής ενέργειας- έχει καταστεί παγκόσμιο κέντρο εξόρυξης bitcoin και κρυπτονομισμάτων εν γένει και διαβλέποντας την επερχόμενη ενεργειακή κρίση, επέλεξε να απαγορεύσει σε… δόσεις το mining του Bitcoin και εν συνεχεία την εμπορική του χρήση. Η απαγόρευση συναλλαγών σε Bitcoin δεν εντασσόταν τόσο στην ενεργειακή διαχείριση, όσο στην προσπάθεια του Πεκίνου να δείξει καλή πρόθεση και ισχυρή πολιτική βούληση προς τη Δύση, στο πλαίσιο της προσέγγισης με ΗΠΑ και ΕΕ.
Πως άλλαξε το τοπίο στο mining
Τον Σεπτέμβριο του 2019, η εξόρυξη Bitcoin στην Κίνα αντιπροσώπευε το 76% της συνολικής ενέργειας υπολογιστών που χρησιμοποιήθηκε για την εξόρυξη του κρυπτονομίσματος. Η καταστολή των cryptos από το Πεκίνο όμως, άλλαξε το τοπίοβίαια και δραματικά. Τότε, οι miners με διευθύνσεις IP στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούσαν μόλις το 4,1 % της ενέργειας υπολογιστών – το λεγόμενο «hashrate». Δύο χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 2021 και οι ΗΠΑ είναι ξαφνικά ο νούμερο ένα καταναλωτής ενέργειας Bitcoin, αποτελώντας πάνω από το ένα τρίτο στο 35 % με το μερίδιο της Κίνας να καταρρέει στο απόλυτο μηδέν.
Τα στοιχεία από το Centre for Alternative Finance τουCambridge δείχνουν ότι το Καζακστάν μπαίνει επίσης δυνατά στο νέο χάρτη mining. Τον Σεπτέμβριο του 2019 το hashrate της χώρας ήταν μόλις 1,4%. Με την Κίνα να μην είναι πλέον επίσημα παίκτης στον κλάδο, το γειτονικό Καζακστάν έχει καταναλώνει πλέον το 18,1% της παγκόσμιας ενέργειας υπολογιστών για εξόρυξη.
Auditor’s note
Η υπόθεση Καζακστάν, όπως και του Αφγανιστάν που τώρα εξελίσσεται έχουν και γεωπολιτικές προεκτάσεις, οι οποίες απασχολούν ήδη τις υπηρεσίες πληροφοριών. Το Crisis Monitor έχει σε ανύποπτο χρόνο επισημάνει τους κινδύνους απο crypto-states. Αυτό ανέδειξε σε ανάλυσή του και το ΔΝΤ επικεντρώνοντας στο επίσημο crypto-state του Ελ Σαλβαδόρ.
Ο Alex Brammer της πισίνας κρυπτονομισμάτων Luxor Mining, ωστόσο, λέει ότι αυτή η αλλαγή από μεγάλους miners με παλαιότερο εξοπλισμό είναι πιθανώς μόνο προσωρινή: «καθώς οι μηχανές παλαιότερης γενιάς φτάνουν στο τέλος της ζωής τους, αυτές οι εταιρίες πιθανότατα θα αναπτύξουν νέα μηχανήματα σε πιο σταθερές και ενεργειακά αποδοτικές. Και σε περιοχές με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
You will find more infographics at Statista