Με τις διεθνείς αγορές σε νέα ανοδική κίνηση την Παρασκευή ύστερα από το ράλι της Πέμπτης, το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε θετικά με το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 890 μονάδες, ενώ καταγράφηκε και σημαντική αύξηση του τζίρου συγκριτικά με τα δεδομένα της εβδομάδας.
- Συντήρηση πλησίον των 900 μονάδων
- Μόλις στα 45,4 εκατ. ευρώ οι μέσες συναλλαγές το 5ήμερο
Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. έκλεισε την Παρασκευή στις 894,74 μονάδες με άνοδο 0,69% πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας που ήταν στις 894,96 μονάδες (+0,72%), ενώ το χαμηλό ήταν στις 889,39 μονάδες (+0,09%), που σημαίνει ότι κινήθηκε όλη την ημέρα σε θετικό έδαφος.
Μάλιστα, ο τζίρος ενισχύθηκε άνω του 100% συγκριτικά με την Πέμπτη φτάνοντας στα 62,88 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις 30,42 εκατ. ευρώ που ήταν οι συναλλαγές μια ημέρα πριν, που ήταν και αρνητικό ρεκόρ διμήνου. Μάλιστα, πάνω από το 1/3 των συναλλαγών διακίνησαν τρεις μετοχές, με τον ΟΠΑΠ να έχει τζίρο 9,60 εκατ. ευρώ, τον ΟΤΕ 8,16 εκατ. ευρώ και την Εθνική 6,67 εκατ.

Βεβαίως, σε εβδομαδιαίο επίπεδο οι συναλλαγές ήταν απογοητευτικές, καθώς συρρικνώθηκαν στα 45,4 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 24,3% έναντι του αμέσως προηγούμενου πενθημέρου, ένδειξη ότι οι ισχυροί «παίκτες» έχουν περιορίσει σημαντικά τις πρωτοβουλίες τους.
Ερήμην των επιχειρηματικών εξελίξεων το Χ.Α.
Όπως σημειώσαμε και στο σχόλιο της Πέμπτης, η αγορά δείχνει ότι δεν έχει – τουλάχιστον προς το παρόν – πιστέψει στη μεγάλη κινητικότητα που λαμβάνει χώρα σε πληθώρα κλάδων που φέρνουν σημαντικά deals, όπως ο κλάδος της Πληροφορικής, ούτε όμως δείχνει να «χτίζει» στην προσδοκία που υπάρχει για τα οφέλη που θα φέρει το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οτιδήποτε λαμβάνει χώρα στο Χρηματιστήριο από πλευράς συναλλαγών είναι κινήσεις καθαρά βραχυχρόνιας στόχευσης με ορίζοντα μόλις ελάχιστων συνεδριάσεων και σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχει «κουλτούρα» πιο μακροχρόνιων τοποθετήσεων. Αυτό άλλωστε μαρτυρά η στασιμότητα της αγοράς εδώ και πάρα πολλούς μήνες σε ένα πολύ στενό εύρος διακύμανσης σχεδόν 100 μονάδων, ενώ ο Γ.Δ. όχι μόνο δεν έχει υπερκεράσει τη ζημιά από τον Covid-19, αλλά δυσκολεύεται τα μέγιστα να κρατήσει ακόμη και το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων.

Και όλα αυτά, μολονότι όπως προαναφέρθηκε υπάρχουν πολλαπλές επιχειρηματικές κινήσεις σε πληθώρα κλάδων, το 2021 θα είναι το έτος με τα περισσότερα deals εδώ και τουλάχιστον είκοσι χρόνια, υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου, καθώς και εξίσου σημαντικές εκδόσεις ομολόγων.
Η υποβάθμιση του 2013
Το γεγονός ότι το Χ.Α. παραμένει μια υποβαθμισμένη αγορά, έχοντας από το 2013 πέσει στην κατηγορία των αναδυόμενων, του στερεί την επαφή με σημαντικά διεθνή χαρτοφυλάκια και ξένα ασφαλιστικά ταμεία που δεν επενδύουν – λόγω καταστατικού – σε αγορές που δεν ανήκουν στην ελίτ διεθνώς, ή οι οικονομίες των χωρών τους δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα.
Εντός αυτού του περιβάλλοντος, το Χ.Α. έχει καταστεί μια εξαιρετικά ρηχή αγορά, που βεβαίως με λίγες κινήσεις μπορεί να βρεθεί εύκολα είτε στις 850 μονάδες, όπως έγινε πρόσφατα με το χαμηλό στις 853 μονάδες (ενδοσυνεδριακό χαμηλό της 1η Οκτωβρίου), ή να αναρριχηθεί προς τη ζώνη των 930 μονάδων που επίσης βρέθηκε στην προτελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου.
Τη flat εικόνα και την απουσία momentum μαρτυρά και η εβδομαδιαία επίδοση με το Γ.Δ. μόλις στο +0,23%, με τον FTSE 25 στο +0,29%, τον Mid Cap σε πτώση 0,80% και τον τραπεζικό δείκτη στο +1,29%. Σε επίπεδο έτος, ο Γ.Δ. κερδίζει 10,60%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 11,84%, ο Mid Cap – παρά τη διόρθωση των τελευταίων εβδομάδων κρατάει κέρδη 29,08%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 9,90%.
Η εικόνα της Παρασκευής
Πάντως, στη συνεδρίαση της Παρασκευής βγήκαν κάποιες αγορές στις τράπεζες και σε blue chips, ενώ στον Large Cap με πτώση έκλεισαν μόνο οι Jumbo (-3,03% καθώς υπάρχει κίνδυνος διαγραφής από τον MSCI λόγω συρρίκνωσης της κεφαλαιοποίησής της), Coca Cola HBC, OTE και Aegean Airlines. Στον αντίποδα, κέρδη 3,23% με όγκο 2,34 εκατ. τεμάχια είχε η Εθνική, στο +3,02% η Ελλάκτωρ, +2,82% η Motor Oil, +2,50% η Alpha Bank, +1,95% η Eurobank, ενώ πλέον του 1% ενισχύθηκαν οι Viohalco, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Πειραιώς Financial και Τέρνα Ενεργειακή
…και οι τράπεζες που ξεχώρισαν
Η καλή εικόνα της Εθνικής στο ταμπλό, οφείλεται τόσο στην ανακοίνωση ότι ολοκληρώθηκε η συμφωνία για την πώληση της τιτλοποίησης Frontier όσο και από έκθεση της Societe Generale σύμφωνα με την οποία υπάρχει πιθανότητα ένταξή της στον δείκτη MSCI. Σε περίπτωση που η εκτίμηση του χρηματοοικονομικού ομίλου επιβεβαιωθεί αυτό θα σημάνει εισροές κεφαλαίων 74,68 εκατ. δολαρίων για την Εθνική.
Στον Mid Cap καλή αντίδραση με άνοδο άνω του 4% είχε η Κρι Κρι που διακίνησε και όγκο 75,5 χιλ. τεμαχίων, άνω του 2% ενισχύθηκαν οι ΕΥΑΘ, Πλαίσιο και ΟΛΘ (αλλά με τον αστείο όγκο των 140 τεμαχίων), ενώ πλέον του 1% κέρδισαν οι Quest Συμμετοχών, Έλτον και Fourlis.
Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Προοδευτική, CPI, Moda Bagno, Ευρωσύμβουλοι, Epsilon Net, Centric, Δρομέας, Ίντεργουντ και Επίλεκτος. Στον αντίποδα, πιέστηκαν μετοχές όπως Μινέρβα, Βιοκαρπέτ, Χαϊδεμένος, Μαθιός, ΑΝΕΚ, Ελγέκα, Κέκροπας, Lavipharm, Δομική Κρήτης, Ίλυδα και Κλουκίνας Λάππας. Συνολικά, 72 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 47 που υποχώρησαν.
Movers & Shakers
