Σε μια ημέρα γενικευμένης αντίδρασης στις διεθνείς αγορές, με τους δείκτες τόσο των ευρωπαϊκών αγορών όσο και της Wall Street σε κέρδη έως και 1,50%, το ελληνικό χρηματιστήριο συνέχισε τις άχρωμες και χωρίς «στίγμα» συνεδριάσεις, με το τζίρο να πέφτει σε χαμηλό διμήνου και στα επίπεδα που είχε το Δεκαπενταύγουστο.
- Με τζίρο Δεκαπενταύγουστου το Χρηματιστήριο, κόλλησε στα ρηχά
- Παρά την άνοδο του Γ.Δ. η πλειονότητα των μετοχών υποχώρησε
Πιο αναλυτικά, οι συναλλαγές στο ελληνικό χρηματιστήριο την Πέμπτη διαμορφώθηκαν στα 30,42 εκατ. ευρώ, που είναι η χαμηλότερη επίδοση από τις 16 Αυγούστου 2021, όταν είχαν διακινηθεί 26,5 εκατ. ευρώ! Πρόκειται για εικόνα που μαρτυρά ξεκάθαρα ότι οι ξένοι ισχυροί επενδυτές έχουν ανακόψει τις πρωτοβουλίες τους, και ό,τι λαμβάνει χώρα, είναι trading και καιροσκοπικό παιχνίδι λίγων χαρτοφυλακίων, που ανακυκλώνουν τον ίδιο τζίρο σε μόνιμη βάση.
Η αγορά δείχνει ότι δεν έχει – ακόμη – πιστέψει στη μεγάλη κινητικότητα που λαμβάνει χώρα σε πληθώρα κλάδων που φέρνουν σημαντικά deals, όπως ο κλάδος της Πληροφορικής, ούτε όμως δείχνει να «χτίζει» στην προσδοκία που υπάρχει για τα οφέλη που θα φέρει το ταμείο ανάκαμψης.
Και αυτό διότι, την ώρα που οι διεθνείς αγορές βρέθηκαν προ ενάμιση μήνα στα ιστορικά υψηλά τους, έχοντας υποσκελίσει τη ζημιά από τον Covid-19 από τα μέσα του 2020, το Χ.Α. όχι μόνο δεν έχει τακτοποιήσει τις απώλειες της πανδημίας, αλλά δείχνει αδυναμία υπέρβασης ακόμη και των 900 μονάδων.
Οι… στοιχειωμένες 900 και οι δύσκολες 1.000 μονάδες
Παράλληλα, όπως θυμίζει έγκριτος αναλυτής της αγοράς με τεράστια εμπειρία στο χώρο, ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου έχει συμπληρώσει 82 συναπτούς μήνες – ήτοι περίπου εφτά χρόνια – με κλεισίματα κάτω των 1.000 μονάδων! Βεβαίως, ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η μεγάλη εξάρτηση από τον τραπεζικό κλάδο, που την τελευταία 10ετία έχει μηδενίσει πολλάκις, με αλλεπάλληλα reverse split τόσο στις μετοχές όσο και στο δείκτη για να αποφευχθεί ο απόλυτος… μηδενισμός.
Αν η διοίκηση του Χ.Α. είχε τολμήσει να δημιουργήσει ένα δείκτη χωρίς τις τράπεζες, είναι σαφές ότι αυτός θα ήταν στις 1.500 ή στις 2.000 μονάδες, καθώς πολλά blue chips, παρά τη διόρθωση του Σεπτεμβρίου, βρίσκονται σε πολυετή υψηλά και σε επίπεδα που είχαν όταν ο Γ.Δ. ήταν στις 3.500 και στις 5.100 μονάδες. Τέτοιες περιπτώσεις είναι μετοχές όπως ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α.
Πτωτικά η πλειονότητα των μετοχών
Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, παρά την άνοδο του Γενικού Δείκτη που έκλεισε στις 888,59 μονάδες (+0,51%), στο σύνολο της αγοράς οι μετοχές που υποχώρησαν ήταν περισσότερες όσων ενισχύθηκαν με το συσχετισμό στις 61 και 51 αντίστοιχα.
Στο χώρο του FTSE 25 η εικόνα ήταν μεικτή, με τις κινήσεις των χαρτοφυλακίων απλώς να αλλάζουν θέσεις με καθαρά βραχυχρόνιας στόχευσης πρωτοβουλίες. Κέρδη άνω του 2% είχε η Jumbo, ενώ πλέον του 1% ενισχύθηκαν οι Alpha Bank, Aegean Airlines, Τιτάν και ΕΛΠΕ, ενώ καμιά μετοχή δεν είχε πτώση άνω του 1%.
Στον Mid Cap, κέρδη 2,97% είχε η ΕΥΑΘ, +2,19% η Ικτίνος, +1,60% η Κρι Κρι (είχε πιεστεί πολύ), +1,46% η AVAX και +1,27% η Autohellas, ενώ πιέσεις σε ποσοστό 4,96% δέχτηκε η Intracom Holdings, -2,65% o ΟΛΘ (με μόλις 1.000 τεμάχια), 3,72% η Intrakat και -1,39% η Attica Bank.
Στην ευρύτερη αγορά κάποια θετική κινητικότητα παρατηρήθηκε στις Inform Λύκος, Επίλεκτος, Flexopack, Premia Properties, Εβροφάρμα, Lavipharm, Mevaco, Π. Πετρόπουλος και Μπήτρος. Στον αντίποδα, πτώση είχαν μετοχές όπως Κρέκα, Moda Bagno, Μουζάκης, Προοδευτική, Μουζάκης, ΑΝΕΚ, ΣΙΔΜΑ, Epsilon Net, Γενική Εμπορίου, Frigoglass, AS Company, Space Hellas και Intralot.