Τριγμούς τόσο στο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα όσο και εσωτερικά στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται ότι προκαλεί η υπογραφή της ανανέωσης της διμερούς αμυντικής συμφωνίας (MDCA), η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του 3ου Γύρου Στρατηγικού Διαλόγου.
Πρωτοβουλίες που φαίνεται ότι κινούνται στο όριο αν όχι εκτός του βασικού κυβερνητικού σχεδιασμού φαίνεται ότι ανέλαβε ο Νίκος Δένδιας, καθώς στην Ουάσιγκτον συναίνεσε και τελικά υπέγραψε την επ αόριστον ανανέωση της MDCA, χωρίς να λάβει επιπλέον δήλωση προάσπισης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων ή συμφερόντων από τις ΗΠΑ.
Η ενδοκυβερνητική κρίση φαίνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, παρεκκλίνοντας από την κυβερνητική πρακτικοί επίκλησης του πρωθυπουργού κατά την υπογραφή συμφωνιών, καθώς δεν αναφέρθηκε ούτε ακροθιγώς στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αν και πρόκειται για σημειολογική παρατήρηση, η αξία της ενισχύεται από την προφανή διαφοροποίηση του Νίκου Δένδια από τη γραμμή του Μαξίμου, καθώς νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε και υπογράφει 5ετή ανανέωση της MDCA.
Όπως προκύπτει ο Νίκος Δένδιας ταξίδευσε στην Ουάσιγκτον ενώ τμήματα της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ παρέμεναν ανοιχτά. Έτσι, ο Έλληνας ΥΠΕΞ ενεπλάκη άμεσα στις διαπραγματεύσεις και ανέλαβε την πρωτοβουλία υπογραφής της συμφωνίας για επ αόριστον ανανέωση της MDCA, κόντρα στις δηλώσεις του Μαξίμου. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απάντησε νωρίτερα ευθαρσώς σε ερώτηση για τη διάρκεια της ανανέωσης ξεκαθρίζοντας ότι θα είναι πενταετής, τότε το πολιτικό κλίμα εντός της κυβέρνησης διαφαίνεται… εκρηκτικό.
Θα ανέβουν οι τόνοι
Τη συμφωνία που τελικά υπογράφηκε αναμένεται να αναδείξει και η αξιωματική αντιπολίτευση, δεδομένου ότι είχε προειδοποιήσει σχετικά, λαμβάνοντας όμως διαβεβαιώσεις ότι θα ήταν 5ετής.
Πολλά σημεία της συμφωνίας παραμένουν θολά δεδομένου ότι τα τελικά κείμενα δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Σύντομα όμως θα κατατεθούν προς κύρωση στη Βουλή και συνεπώς θα εξεταστούν ενδελεχώς. Σύμφωνα με συνέντευξη του Νίκου Δένδια, η συμφωνία περιλαμβάνει τέσσερις νέες βάσεις για τις ΗΠΑ, ενώ το ζήτημα δραστηριοποίησης σε περισσότερα σημεία είναι δυνατόν να τροποποιηθεί.
Auditor’s note
Η απόφαση του Νίκου Δένδια, πάντως, να υπογράψει τη Συμφωνία υπ αυτούς τους όρους και βεβαιασμένα αποτελεί ένδειξη επιτάχυνσης πολιτικών ή/και γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.Οι επιλογές, και υπογραφή της MDCA, καθώς και η σημειολογία των κοινών δηλώσεων Δένδια – Μπλίνκεν διαμορφώνουν ένα πλαίσιο επιτακτικής αναγκαιότητας για την υπογραφή της συμφωνίας. Κάτι τέτοιο μπορεί να παραπέμπει σε επικείμενες πολιτικές εξελίξεις, για τις οποίες θα απαιτηθεί η κεφαλαιοποίηση της συμφωνίας. Εναλλακτικά, τέτοιες κινήσεις προδίδουν έλλειψη αυτοπεποίθησης και φόβο μπροστά σε επερχόμενες γεωπολιτικές ανακατατάξεις.