Νέα αλματώδη άνοδο σημειώνουν οι τιμές του Ουρανίου διεθνώς, μετά από μια εκτεταμένη διόρθωση που ακολούθησε το ρεκόρ 9ετίας. Η εντεινόμενη ενεργειακή κρίση και η αδυναμία των ΑΠΕ να ανταποκριθούν στις ανάγκες, καθιστούν επιτακτική την αύξηση της συμμετοχής της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα, διεθνώς.
Η τιμή του ακατέργαστου ουρανίου ανέβηκε πάνω από 48 δολάρια τη λίβρα στα μέσα Οκτωβρίου, πλησιάζοντας στο υψηλό των τελευταίων εννέα ετών στα 50,8 δολάρια τον περασμένο μήνα, καθώς η συνεχιζόμενη παγκόσμια ενεργειακή κρίση και η ευρύτερη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα έχουν αναγκάσει τους ηγέτες σε όλο τον κόσμο να επανεξετάσει την πυρηνική ως καθαρή και αποθεματική πηγή ενέργειας.
Η Γαλλία, η οποία παράγει το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας από πυρηνικά, ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή πολλαπλών νέων, μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων που θα μπορούσαν να εξαχθούν στους γείτονές πληττόμενους από την ενεργειακή κρίση γείτονες.
Ταυτόχρονα, ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Fumio Kishida δήλωσε πρόσφατα στο Κοινοβούλιο ότι η χώρα πρέπει να επανεκκινήσει πυρηνικούς σταθμούς, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως ο άνεμος και ο ήλιος δεν θα είναι αρκετές για να τροφοδοτήσουν την Ιαπωνία τα επόμενα χρόνια.
Τον Σεπτέμβριο, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας αναβάθμισε την πρόβλεψή του για πυρηνική ενέργεια και τώρα αναμένει ότι η παγκόσμια ικανότητα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας θα διπλασιαστεί έως το 2050.