Στην Ουάσιγκτον και με βαρύ πρόγραμμα θα βρεθεί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου θα υπογράψει την 5ετή ανανέωση της Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ (MDCA). Στο πλαίσιο και στο περιθώριο της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα έχει διμερείς επαφές με τον Αμερικανό τους ομολόγους του από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τα ΗΑΕ.
Στην Ουάσιγκτον για την υπογραφή της νέας MDCA μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας θα βρεθεί ο Νίκος Δένδιας στις 13 και 14 Οκτωβρίου, ενώ παράλληλα θα συμμετάσχει και στον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, ο οποίος εγκαινιάστηκε επί της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης.
Αναλύοντας την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ ο Νίκος Δένδιας έθεσε και τις οικονομικές και γεωοικονομικές διαστάσεις. Επισημαίνοντας τις επενδύσεις των ΗΠΑ σε υποδομές, από τις οποίες θα επωφεληθεί και η Ελλάδα. Επίσης, αναφέρθηκε στο terminal LNG και την πρόσθετη γεωοικονομική αξία που αυτό προσδίδει στην Ελλάδα, project που εντάσσεται ήδη στον Στρατηγικό Διάλογο και έχει λάβει χρηματοδότηση και από την ΕΕ.
Οι συναντήσεις της Τετάρτης
- Την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον Βουλευτή (Congressman) John Sarbanes, καθώς και με τον Γερουσιαστή Chris Van Hollen.
- Επιπλέον, θα έχει συνάντηση με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ Yair Lapid, ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στην Ουάσιγκτον.
- Θα παραβρεθεί σε δεξίωση με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.
Το πρόγραμμα της Πέμπτης
Την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου θα μεταβεί στο State Department, όπου θα έχει αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ.
- Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.
- Οι δύο Υπουργοί θα εγκαινιάσουν, με εισαγωγικές παρεμβάσεις τους τον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου.
- Οι δηλώσεις αναμένεται να ξεκινήσουν περίπου στις 16:45 ώρα Ελλάδας και θα μεταδοθούν απευθείας από τον ιστότοπο του Αμερικανικού ΥΠΕΞ.
- Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η υπογραφή του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.
- Στη συνέχεια ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με τον Εμιρατινό ομόλογό του Σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan, ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στην Ουάσιγκτων.
- Τέλος, θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του Center for European Policy Analysis με θέμα το ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Αμυντική Συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ
Την πενταετή ανανέωση της Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ θα υπογράψει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον στις 14 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του τρίτου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου των δύο χωρών. Ο Νίκος Δένδιας σε μια προσπάθεια να αναδείξει και να επεξηγήσει την MDCA παραχώρησε συνέντευξη στο Βήμα.
Ο υπουργός Εξωτερικών εξαίρει το γεγονός ότι την ώρα που οι ΗΠΑ αναπροσαρμόζουν την παρουσία τους διεθνώς, παραμένουν στην Ελλάδα, επιβεβαιώνει, έστω και προσεκτικά, τη χρονική ανανέωση της συμφωνίας για πέντε χρόνια και κατόπιν την επ’ αόριστον ισχύ της, ενώ εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η επιστολή του αμερικανού ομολόγου του Αντονι Μπλίνκεν που θα τη συνοδεύει θα περιέχει τρία πολύ σημαντικά στοιχεία για τη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια η MDCA εντάσσεται στο ευρύτερο πλέγμα συμφωνιών που υπογράφει η Ελλάδα και δια του οποίου επιχειρεί να εδραιώσει και να εμπεδώσει τη γεωπολιτική της αξία, ενισχύοντας παράλληλα τα εχέγγυα της σταθερότητας τόσο για τη χώρα όσο και για την περιοχή.
Ο ίδιος επισημαίνει την πρόσθετη γεωπολιτική αξία που προσδίδει στην Ελλάδα η υπογραφή συμφωνίας μεσοπρόθεσμης διάρκειας με τις ΗΠΑ, τη στιγμή μάλιστα που το γεωπολιτικό ενδιαφέρον εντοπίζεται στον Ινδο-ειρηνικό. Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφέρει ότι:
Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους είναι ο Ινδο-Ειρηνικός, όπως η πρόσφατη συμφωνία με την Αυστραλία και τη Μεγάλη Βρετανία φανερώνει. Ευρωπαϊκές χώρες είναι πλέον διατεθειμένες να πληρώσουν προκειμένου να διατηρηθεί η αμερικανική παρουσία στο έδαφός τους. Η Ελλάδα αποτελεί την εξαίρεση στην τάση αυτή, κάτι που υποδηλώνει, αν μη τι άλλο, το αμερικανικό ενδιαφέρον για τη στρατηγική θέση της χώρας μας, καθώς και τον σταθεροποιητικό ρόλο που παίζουμε στην ευρύτερη περιφέρεια».
Τοποθεσίες
Πέραν των ήδη υπαρχουσών προσβάσεων σε Αττική, Λάρισα, Κρήτη και Αλεξανδρούπολη, που έχουν οι ΗΠΑ, η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης της αμερικανικής παρουσίας, υπό όρους βέβαια.
Αναφερόμενος στη γεωγραφική διάσταση της αμυντικής συνεργασίας ο Νίκος Δένδιας είπε ότι:
“…πρέπει να υπογραμμισθεί ότι η ίδια η συμφωνία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για την προσθήκη και άλλων τοποθεσιών στο μέλλον. Αυτό που συγκρατούμε στο τέλος είναι το αποτέλεσμα, όπως τουλάχιστον έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, δηλαδή την επιλογή τεσσάρων νέων στρατιωτικών τοποθεσιών. Η επιλογή αυτή αυξάνει το αμερικανικό στρατηγικό και στρατιωτικό αποτύπωμα στη χώρα μας και έρχεται να συνδυαστεί με τις άλλες συμφωνίες που έχουμε επιτύχει την περασμένη διετία προκειμένου να θωρακίσουμε την Ελλάδα από κάθε είδους εξωτερική απειλή. Αλλά και οι ίδιες οι τοποθεσίες έχουν τη δική τους σημασία. Η μία τοποθεσία βρίσκεται κοντά στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα στον Εβρο, είναι περιττό να επεκταθώ αναφορικά με τη σημασία της.
Τερματικός σταθμός LNG
Αλλά θα προσθέσω ακόμα δύο σημαντικά στοιχεία. Η Αλεξανδρούπολη, με τη δημιουργία πλωτού τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου, μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, καθώς και την ΕΕ. Επίσης, η επιλογή τοποθεσίας έχει να κάνει με τη δυνατότητα ταχείας μεταφοράς και στάθμευσης αμερικανικών δυνάμεων στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, παρακάμπτοντας τα Στενά.
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι:
Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη στρατηγική θέση της Ελλάδας και φαίνεται να έχουν αμφιβολίες αναφορικά με την Τουρκία. Να υπενθυμίσω ότι μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές στρατιωτικές ασκήσεις έλαβε χώρα στην περιοχή αυτή. Η άλλη τοποθεσία, στη νησιωτική Ελλάδα, θα διευκολύνει την ενίσχυση της παρουσίας και την ταχεία ανάπτυξη του Αμερικανικού, καθώς και του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι τοποθεσίες θα τελούν υπό ελληνικό έλεγχο. Θα χρησιμοποιούνται τόσο από αμερικανικές όσο και από ελληνικές δυνάμεις.
Επενδύσεις στις βάσεις
Μεταξύ άλλων και αναφερόμενος στην ανάπτυξη υποδομών, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι:
Αρα οι επενδύσεις που θα κάνει η αμερικανική πλευρά αποτελούν όφελος και για τις δύο χώρες. Και αυτό μας φέρνει στη διάρκεια της συμφωνίας. Η αμερικανική πλευρά ζήτησε εξαρχής να είναι πενταετούς διάρκειας, και τούτο προκειμένου να υπάρξει μια προοπτική σταθερότητας και να απελευθερωθούν κονδύλια από το Κογκρέσο για εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων. Οπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, η προοπτική αυτή μας βρίσκει καταρχήν θετικούς. Να θυμίσω παρεμπιπτόντως ότι η αρχική συμφωνία, του 1990, είχε οκταετή διάρκεια και από τότε ανανεωνόταν ετησίως από όλες τις κυβερνήσεις, χωρίς καμία εξαίρεση και χωρίς καμία καθυστέρηση».