Σοβαρούς πληθωριστικούς κινδύνους που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ανάπτυξη, καθώς και πολλαπλές ενεργειακές κρίσεις βλέπει ο Βαγγέλης Μυτiληναός, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε εκδήλωση του “Κύκλου Ιδεών” του Ευάγγελου Βενιζέλου”. Η τοποθέτηση του προέδρου και CEO της MYTILINEOS αντιβαίνει το γενικότερο αισιόδοξο αφήγημα που τείνει να επικρατήσει, εγείροντας προβληματισμό και ζητώντας επαγρύπνηση και κινητικότητα.
Ο επιχειρηματίας προέβλεψε παρατεταμένη περίοδο υψηλού πληθωρισμού, που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις αναπτυξιακές προοπτικές. Παράλληλα επισήμανε ότι η ενεργειακή κρίση είναι η πρώτη και άλλες έπονται.
Όπως ανέφερε τα προβλήματα προσφοράς θα παραμείνουν και η ψυχολογία του post-lockdown οδηγεί σε υπερβάλλουσες δαπάνες εντείνοντας την ανισορροπία. Ταυτόχρονα, η έλλειψη προετοιμασίας για την ενεργειακή μετάβαση θα συνεχίσει οδηγεί σε κρίσεις λόγω ελλιπούς προετοιμασίας. Εκτίμησε δε ότι ότι το χειμώνα στο φυσικό αέριο μπορεί να υπάρξουν ελλείψεις. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος τόνισε ότι ή θα πάμε πολύ γρήγορα όπως θέλουμε οι «φανατικοί πράσινοι» ή παράλληλα με τη μετάβαση θα φτιάχνουμε τις υποδομές.
Ενεργειακές κρίσεις
Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση ο Ευάγγελος Μυτιληναίος προειδοποίησε ότι αυτή είναι η πρώτη πολλών που έπονται, καθώς όπως είπε η απολιγνιτοποίηση ήταν βεβιασμένη υπό την πίεση του πολιτικού κόστους, ενώ η προετοιμασία για την υποστήριξη τέτοιων πρωτοβουλιών ήταν ανεπαρκής.
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος κατέθεσε τις εκτιμήσεις του για την ενεργειακή κρίση. «Αυτό που θέλω να συγκρατήσετε, είναι ότι αυτή είναι η πρώτη εκ των πολλών που έρχονται».
Εξήγησε ότι οι κοινωνίες υπό το βάρος του εκλογικού σώματος της κάθε χώρας -στην Ευρώπη πάρα πολύ αλλά όχι μόνο εκεί- αποφάσισαν ότι πρέπει «χθες» να πάμε στην απανθρακοποίηση. Χωρίς σχέδιο, χωρίς επενδύσεις, χωρίς την εξασφάλιση του βασικού αγαθού της ενέργειας για τον πληθυσμό.
«Εχουμε αποφασίσει ότι καύσιμο μετάβασης θα είναι το φυσικό αέριο. Ξέρετε πού είμαστε τώρα; Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ούτε οι υποδομές για να δεχτούν ως καύσιμο μετάβασης το αέριο, ούτε έχουν γίνει οι επενδύσεις τρισεκατομμυρίων για αυτή τη μετάβαση. Το μόνο που έχει γίνει, είναι να φτιάχνουμε αιολικά και φωτοβολταϊκά. Ξεχνάμε ότι όταν φυσά, λειτουργούν ή όταν έχει ήλιο, λειτουργούν. Μετά σταματούν. Δεν υπάρχει η τεχνολογία για μεγάλης έκτασης αποθήκευση».
Θα έπρεπε να υπάρχουν αποθέματα ασφαλείας, συνέχισε. Τώρα στην κρίση σκέφτηκαν οι αρχές στην ΕΕ ότι χρειάζονται μεγάλοι χώροι αποθήκευσης αερίου; Τώρα το αποφασίσαμε; Τι έχει συμβεί: Φύγαμε μπροστά, αφήσαμε στο πλάι τις επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο (μπαίνεις σε μαύρη λίστα των επενδυτών αν ασχολείσαι) και τώρα λέμε δεν έχει φυσικό αέριο γιατί έχει κρύο; Πρώτη φορά έχει κρύο;
Υποστήριξε ότι μεταξύ των δύο καυσίμων, το πετρέλαιο είναι πιο «εύκολη περίπτωση» γιατί υπάρχει σε αφθονία. Στο φυσικό αέριο υπερβάλλουσες ποσότητες έχει μόνο η Ρωσία.
Ανάπτυξη VS πληθωρισμός
Όταν ο κόσμος αισθάνθηκε ότι η Covid-19 υποχωρεί, ένοιωσε και την ανάγκη να ξοδέψει πολύ γρήγορα. Αυτό δημιούργησε μεγάλη αύξηση στη ζήτηση. Τέλος, η προσφορά δεν μπορούσε να ανταποκριθεί. Πολλά εργοστάσια δεν ξανάνοιξαν μετά την πανδημία, πολλές προγραμματισμένες επενδύσεις δεν έγιναν, ενώ δεν κατασκευάστηκαν και πλοία υπό παραγγελία», συνέχισε ο γνωστός επιχειρηματίας.
«Η προσφορά δεν θα μπορέσει να ενισχυθεί πολύ σύντομα», εκτίμησε ο Ευ. Μυτιληναίος.
«Όταν υπάρχει ανισορροπία ακολουθεί ο πληθωρισμός. Εδώ που φτάσαμε, αυτό που τον σπρώχνει πάρα πολύ είναι το ενεργειακό πρόβλημα,
επισήμανε ο επιχειρηματίας, για να συνεχίσει αναγνωρίζοντας την αναπτυξιακή δυναμική και τους κινδύνους που υφίστανται.
«Ναι, υπάρχει ανάκαμψη, ναι, στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη, γιατί ήταν μεγαλύτερη η πτώση, αλλά αυτή τώρα απειλείται από τους παραπάνω λόγους»,
τόνισε.
Πακτωλός κεφαλαίων: Κίνδυνος overloading του Δημοσίου
Αναφορικά με την ικανότητα της χώρας να αντλήσει τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο επιχειρηματίας επεσήμανε ότι αυτός που έχει το know how για να διαχειριστεί τα κεφάλαια είναι οι τράπεζες.
Αν ρωτάτε το εάν η ελληνική διοίκηση μπορεί να αντιμετωπίσει μια είσοδο επενδυτικών κεφαλαίων της τάξης των 100 δισ. σε 4-5 χρόνια, η απάντηση είναι «όχι όπως είναι τώρα». Δίνεται πάντως μεγάλη ευκαιρία στην κυβέρνηση να προχωρήσει μεταρρυθμίσεις (τομέα στον οποίο τα έχει πάει καλά) και να τις επιταχύνει.
Οι μεγάλες επιχειρήσεις ετοιμάζονται και μπορούν να απορροφήσουν κονδύλια. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, ξεκαθάρισε.