Πρόταση που θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα ή ακόμα και μοχλό πολιτικών και διοικητικών ανακατατάξεων διατύπωσε ο εισαγγελέας που διερευνά την υπόθεση για τος 102 νεκρούς από την πυρκαγιά στο Μάτι. Ο Εισαγγελέας εισηγείται στο δικαστικό συμβούλιο -που τελικά θα αποφανθεί- την παραπομπή 27 ατόμων σε δίκη, μεταξύ των οποίων η τέως περιφερειάρχης Ρένα Δουρου, ο νυν αρχηγός της Πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης, ο τέως Δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και ο τέως γγ της Πολιτικής Προστασίας Στέφανος Καπάκης.
Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση οι περισσότεροι εκ των 27 που εισηγείται την παραπομπή τους σε δίκη, βαρύνονται με πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα. Ο Εισαγγελέας αναγνωρίζει όμως στον κρατικό μηχανισμό «σύγχυση, ανετοιμότητα, αιφνιδιασμός και καθυστέρηση κινητοποίησης».
Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Πολυκράτης, στην πρόταση που υπέβαλλε προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών επισημαίνει όμως ότι ανοιχτή παραμένει παράλληλη έρευνα για συγκάλυψη ευθυνών και την απόπειρα εκβίασης του εμπειρογνώμονα της Πυροσβεστικής που είχε αναλάβει την προανάκριση.
Ο εισαγγελικός λειτουργός ζητά να παραπεμφθούν σε δίκη για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο διά παραλείψεως και της σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο διά παραλείψεως οι υπεύθυνοι, σύμφωνα με την δικογραφία, για τους 102 νεκρούς και τους πάνω από 30 τραυματίες που άφησε πίσω της η πυρκαγιά στο Μάτι στις 23 Ιουλίου 2018.
Ανάμεσα σε εκείνους που ο εισαγγελέας προτείνει να παραπεμφθούν σε δίκη βρίσκονται οι
- πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου
- Ο Ηλίας Ψινάκης και άλλοι τότε Δήμαρχοι
- ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης και
- ο σημερινός αρχηγός της Πυροσβεστικής, τότε αρχηγός της ΕΜΑΚ Στέφανος Κολοκούρης και
- αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, καθώς και
- ο 70χρονος που προκάλεσε την έναρξη της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης
ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια.
Auditor’s note
Αν και η διαδικασία αναμένεται μακρά και οι κατηγορίες δεν επισύρουν βαριές ποινές, στις περισσότερες περιπτώσεις, αν εν τέλει το δικαστικό συμβούλιο δεχθεί την εισαγγελική πρόταση για παραπομπή σε δίκη, τότε θεωρείται βέβαιο ότι θα πυροδοτηθούν πολιτικές και διοικητικές ανακατατάξεις.
Στην περίπτωση που απαγγελθούν κατηγορίες στη Ρένα Δούρου, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένος να περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις της, στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, υπό το βάρος του πολιτικού κόστους που απορρέει δια της συσχετήσεως. Αντιστοίχως, αν τελικά απαγγελθούν κατηγορίες κατά του αρχηγού της Πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη, τότε το σενάριο αντικατάστασής του στις επερχόμενες κρίσεις ή και πριν από αυτές ισχυροποιείται.
Αν και ακόμα και όσοι εν τέλει κατηγορηθούν, θεωρούνται αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου, τα Media και οι πολιτικοί διαμορφώνουν πάντα κλίμα τρομοκρατίες και προδικάζουν με τον τρόπο που παρουσιάζουν τα θέματα.
Εκτός κάδρου
Ο εισαγγελέας ζητά να απαλλαγεί από τις κατηγορίες που του αποδίδονται ο συγκυβερνήτης του συντονιστικού ελικοπτέρου.
Μέσα σε 680 σελίδες, ο κ. Πολυκράτης αφού αιτιολογεί γιατί οι κατηγορούμενοι πρέπει να δικαστούν για πλημμελήματα και όχι για κακουργήματα όπως είχε επανειλημμένα ζητήσει ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης που χειρίστηκε την υπόθεση, καταγράφει μία προς μία τις αιτίες που συνέδραμαν ώστε η καταστροφική πυρκαγιά να εξελιχθεί σε ανείπωτη τραγωδία.
Ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει χαρακτηριστικά: «Συνδυαζόμενες συγκλίνουσες αμελείς συμπεριφορές οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα», τονίζοντας λεπτομερώς όλες τις παραμέτρους, πράξεις και παραλείψεις των αρμοδίων πριν και κατά την εξέλιξη της φωτιάς, που επέδρασαν για όσα έγιναν την μοιραία ημέρα. Επισημαίνει χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας ότι έγινε «άστοχη αποτίμηση του μεγέθους του κινδύνου» και «καθυστέρηση διάγνωσης της κρισιμότητας της κατάστασης». Συνολικά, ο προτείνων εισαγγελικός υπογραμμίζει πως με το ξέσπασμα και την πορεία της φωτιάς:
- Δεν υπήρξε η αναγκαία προληπτική εναέρια επιτήρηση
- Υπήρξε ανεπαρκής κινητοποίηση των αρμοδίων
- Δεν υπήρξε ορθή επιχειρησιακή διαχείριση των εναέριων μέσων και δεν διατέθηκαν όλες οι διαθέσιμες, καθώς είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στην Κινέττα, των επίγειων αλλά και εναέριων δυνάμεων.
- Έγινε άστοχη αποτίμηση μεγέθους κινδύνου και υπήρξε καθυστέρηση διάγνωσης κρισιμότητας αλλά και εσφαλμένη επιχειρησιακή προτεραιότητα κατά την αντιμετώπιση πυλώνων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε μικρή χρονική απόσταση. Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό στην πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική καταγράφεται ανετοιμότητα και μη άμεση χρήση κάθε μέσου, δεδομένα που στοιχειοθετούν βαρύτατες αμέλειες των αρμοδίων που συντέλεσαν στο αποτέλεσμα της φωτιάς.
Όλες αυτές οι μη έγκαιρες δράσεις, οι άστοχες ενέργειες αλλά και οι παραλείψεις κάθε συναρμόδιου, κατά τον κ. Πολυκράτη «ανάγονται στη σύγχυση, έλλειψη σχεδιασμού συντονισμού και αναποτελεσματική συνεργασία των συναρμόδιων κρατικών αρχών που επέδειξαν ανετοιμότητα, αιφνιδιασμό και καθυστέρηση στην κινητοποίηση όλων των υφιστάμενων δυνατοτήτων, αρχικά πρόληψης και ακολούθως περιστολής των τραγικών συνεπειών της φωτιάς (έγκαιρη εκκένωση οικισμών, απομάκρυνση και διάσωση πολιτών, άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης)».